Planeta

Najveća čeličana u Americi gasi visoke peći? Dogovor sa Japancima blokiran, ugrožena radna mesta

Komentari

Autor: Reuters

05/09/2024

-

17:09

Najveća čeličana u Americi gasi visoke peći? Dogovor sa Japancima blokiran, ugrožena radna mesta
Najveća čeličana u Americi gasi visoke peći? Dogovor sa Japancima blokiran, ugrožena radna mesta - Copyright AP Photo/Gene J. Puskar

veličina teksta

Aa Aa

Bajdenova administracija saopštila je Nippon Steelu da bi njihova kupovina US Steela vredna 14,9 milijardi dolara, predstavljala rizik za nacionalnu bezbednost, šteteći američkoj industriji čelika, otkrila su tri nezavisna izvora, dodajući da su SAD spremne da po svaku cenu blokiraju ovaj posao.

Sporazum se suočava sa protivljenjem brojnih demokrata i republikanaca, a potpredsednica i predsednička kandidatkinja demokrata Kamala Haris rekla je u ponedeljak da želi da US Steel ostane u "američkom vlasništvu i upravljanju". Njen republikanski rival Donald Tramp obećao je da će blokirati sporazum ako bude izabran.

U pismu, koje ranije nije objavljeno, Komitet za strana ulaganja u Sjedinjenim Državama (CFIUS) je naveo da bi sporazum oštetio američku proizvodnju čelika i smanjio verovatnoću da će US Steel nastaviti da agresivno traži rešenja za probleme, rekao je izvor upoznat sa materijom i dodao da je kompanijama dat rok do srede da odgovore.

"Komitet je identifikovao rizike po nacionalnu bezbednost Sjedinjenih Država koji nastaju kao rezultat transakcije", navodi se u pismu, prema jednom od izvora.

"Blokada će koštati hiljade radnih mesta"

U svom pisanom odgovoru, čiji su delovi dostavljeni Reutersu, kompanije su izrazile zabrinutost koju je u sredu javno otkrio US Steel.

"Odbijanje ove transakcije će dovesti do gašenja visoke peći US Steela... verovatno će koštati hiljade radnih mesta; i na kraju će oslabiti kvalitet i otpornost snabdevanja čelikom industrije SAD".

AP Photo/Gene J. Puskar

 

SAD, dodaju u odgovoru, "postupaju po ovom pitanju ne na osnovu činjenica, zakona ili interesa nacionalne bezbednosti Sjedinjenih Država, već na osnovu politike i ciničnog iskorišćavanja od strane trećih strana".

Bela kuća je odbila da komentariše ovaj odgovor. Odeljenje trezora, koje vodi CFIUS, takođe nije odgovorilo na zahtev za komentar.

Portparoli japanskog Nippon Steela i US Steela odbili su da komentarišu pismo, ali su se za Reuters pozvali na prethodne izjave tvrdeći da sporazum ne izaziva zabrinutost za nacionalnu bezbednost i da bi ojačao američku industriju čelika.

"U potpunosti očekujemo da ćemo primeniti sve moguće opcije prema zakonu kako bismo osigurali da se ova transakcija, koja je najbolja budućnost za Pensilvaniju, američku proizvodnju čelika i sve naše zainteresovane strane, zatvori", dodao je portparol US Steela.

Akcije Nippon Steela porasle su za 0,8 odsto oko podneva u četvrtak. Akcije US Steela pale su u sredu za 17,5 odsto.

Ugroženi odnosi SAD s Japanom

US Steel je ranije u sredu upozorio da bi neuspeh u sklapanju sporazuma sa japanskim partnerom ugrozio hiljade radnih mesta u američkim sindikatima i signalizirao da će zatvoriti neke čeličane i potencijalno preseliti svoje sedište iz politički važne države Pensilvanija.

Takođe, ovaj potez bi potencijalno mogao da utiče na odnose Sjedinjenih Država sa Japanom, bliskim saveznikom.

Washington Post je prvi objavio plan o tansakciji, a obe kompanije saopštile su da nisu dobile nikakve smernice od Komiteta za strana ulaganja u Sjedinjenim Državama (CFIUS) u vezi sa sporazumom, dodajući da ne veruju da akvizicija predstavlja rizik za nacionalnu bezbednost.

"Japan je jedan od naših najvernijih saveznika", navodi se u saopštenju US Steela. 

AP Photo/Gene J. Puskar

 

"U potpunosti očekujemo da ćemo primeniti sve moguće opcije prema zakonu kako bismo osigurali da se ova transakcija zatvori".

"Nippon Steel čvrsto veruje da bi američka vlada trebalo da na odgovarajući način vodi procedure po ovom pitanju u skladu sa zakonom", navela je japanska kompanija u odvojenom saopštenju.

Inače, Pensilvanija je ključna država na bojnom polju koja bi mogla da utiče na ishod predsedničkih izbora 2024. i oba kandidata često je posećuju tokom kampanje.

Komisija koja razmatra predloženo spajanje iz razloga nacionalne bezbednosti nije poslala svoju zvaničnu preporuku predsedniku, saopštila je Bela kuća. Portparol Bele kuće Džon Kirbi odbio je da komentariše Bajdenove planove, ali je ponovio predsednikov stav "da američke kompanije za proizvodnju čelika treba da budu u američkom vlasništvu".

Ministarstvo finansija, koje nadgleda proces odobravanja sporazuma za nacionalnu bezbednost, odbilo je da komentariše.

Protest radnika

Zaposleni u kompaniji US Steel okupili su se u sredu ispred sedišta kompanije u želji da ubede političare da preispitaju svoje protivljenje predloženoj transakciji.

"Želimo da izabrani lideri i drugi ključni donosioci odluka prepoznaju prednosti sporazuma, kao i neizbežne posledice ako dogovor propadne", rekao je izvršni direktor US Steela Dejvid Barit u saopštenju.

On je rekao da će bez dogovora "U.S. Steel ugasiti većinu svojih visokih peći, dovodeći hiljade dobro plaćenih sindikalnih poslova u opasnost (i) negativno utičući na brojne zajednice širom lokacija na kojima postoje njegovi pogoni".

Barit je dodao da bi neuspeh sporazuma pokrenuo "ozbiljna pitanja o tome da će US Steel ostati sa sedištem u Pitsburgu". On je za Wall Street Journal rekao da će verovatno preseliti svoje sedište na jug ako dogovor propadne.

Sindikat ujedinjenih čeličana kritikovao je Burita, optužujući ga za "neosnovane i nezakonite pretnje".

"Današnji patetični pokušaj da se organizuje miting u centru Pitsburga pokazuje da US Steel postaje sve očajniji da spase dogovor", saopštio je sindikat.

Trampova kampanja nije odgovorila na zahtev za komentar komentara US Steela. Kampanja Harisove takođe je odbila da komentariše.

Nippon Steel je prošle nedelje saopštio da planira da uloži više od 2,7 milijardi dolara u pogone koje zastupa sindikat u Mon Valley Works u Pensilvaniji i Gary Works u Indijani kao podršku budućnosti proizvodnje za te zajednice.

US Steel je saopštio da ako dogovor ne bude odobren, "neće imati iste finansijske obaveze". Proizvođač čelika je poslednjih godina smanjio obim poslova, uključujući i postrojenja u Mičigenu.

Nippon je ranije u sredu rekao da će glavni viši menadžment, kao i većina članova odbora u američkoj kompaniji, biti državljani SAD ako se dogovor nastavi.

Njihova planirana akvizicija vredna 14,9 milijardi dolara dobila je sva regulatorna odobrenja izvan Sjedinjenih Država i zeleno svetlo od akcionara US Steela. Sada je pod regulatornom revizijom u Sjedinjenim Državama.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet