Planeta

Vanredna situacija u kalifornijskom gradu Rančo Palos Verde zbog klizišta: Izdata upozorenja za evakuaciju

Komentari

Autor: Tanjug

04/09/2024

-

07:46

Vanredna situacija u kalifornijskom gradu Rančo Palos Verde zbog klizišta: Izdata upozorenja za evakuaciju
Vanredna situacija u kalifornijskom gradu Rančo Palos Verde zbog klizišta: Izdata upozorenja za evakuaciju - Copyright Tanjug/AP Photo/Jae C. Hong

veličina teksta

Aa Aa

Guverner američke savezne države Kalifornije Gavin Njusom proglasio je vanrednu situaciju u južnom gradu Rančo Palos Verde, gde su zbog klizišta ugroženi domovi, a snabdevanje strujom i gasom prekinuto u 245 stambenih jedinica zbog oštećenih dalekovoda i cevi.

Zvaničnici su rekli da je pomeranje zemljišta dovelo do curenja vodovodnih i gasnih cevi, a u delu grada, udaljenog 40 kilometara južno od Los Anđelesa, izdata su upozorenja za evakuaciju, prenosi ABC njuz.

Aktivirano klizište deo je sistema nekadašnjih klizišta koja su se ponovo pokrenula prilikom izgradnje Krenšo bulevara 1956. godine.Ono je jedno od najvećih aktivnih klizišta u SAD, prenosi BBC.

Guverner je u saopštenju naveo da se pomeranje zemljišta ''značajno ubrzalo nakon jakih oluja 2023. i 2024. godine“.

Kancelarija guvernera je saopštila da koordiniše sa upravom Ranča Palosa godinu dana kada je u pitanju rešavanje problema klizišta, uključujući pružanje tehničke pomoći, podršku lokalnom centru za pomoć, omogućavanje federalnog granta za ublažavanje uticaja za radove na podzemnim vodama u toj oblasti i pomaganje zvaničnicima oko početnih procena štete.

''Ne možemo da predvidimo koliko će se klizanje ubrzati u narednim nedeljama i mesecima“, rekao je Lari Čung, potpredsednik kompanije Edison Južna Kalifornija (SCE), tokom sastanka u utorak uveče.

Stanovnicima u ovoj sve većoj oblasti klizišta, koja se proširila na oko 275 hektara tokom prošle godine, savetovano je da napuste to područje jer je SCE poručio da će mnogi domovi biti bez struje na neodređeno vreme.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet