Planeta

U napadu na plaži u Somaliji ubijene 32 osobe, ranjeno 63

Komentari

Autor: Tanjug

03/08/2024

-

21:08

U napadu na plaži u Somaliji ubijene 32 osobe, ranjeno 63
U napadu na plaži u Somaliji ubijene 32 osobe, ranjeno 63 - Copyright Tanjug/AP Photo/Farah Abdi Warsameh

veličina teksta

Aa Aa

U napadu na hotel u glavnom gradu Somalije Mogadišu ubijene su 32 osobe, a 63 ranjene, saopštila je danas somalska policija, a odgovornost je preuzeo ogranak Al Kaide u istočnoj Africi, al-Šabab.

Portparol policije major Abdifatah Adan Hasan rekao je novinarima da je jedan vojnik ubijen, a drugi ranjen, dok su ostali poginuli civili, javlja AP.

Napad je izveden u petak uveče na popularnoj plaži Lido u Mogadišu.

Tanjug/AP Photo/Farah Abdi Warsameh

 

Svedok Mohamud Moalim rekao je za AP da je video napadača koji je nosio prsluk sa eksplozivom nekoliko trenutaka pre nego što je čovek "sebe razneo pored hotela sa pogledom na plažu".

Moalim je rekao da su neki od njegovih prijatelja koji su bili sa njim u hotelu ubijeni, a drugi su ranjeni.

Tanjug/AP Photo/Farah Abdi Warsameh

 

Drugi svedok, Abdisalam Adam, rekao je agenciji AP da je "video mnogo ljudi kako leže na zemlji" i da je pomogao da se neki ranjenici odvezu u bolnicu.

Područje plaže Lido je u prošlosti bilo na meti militanata koji su bili saveznici Al-Šababa. U poslednjem napadu prošle godine poginulo je devet osoba, podseća AP.

U odvojenom napadu u subotu, državni mediji izvestili su da je sedam osoba poginulo nakon što je putničko vozilo naletelo na bombu pored puta, oko 40 kilometara od prestonice Somalije.

Tanjug/AP Photo/Farah Abdi Warsameh

 

Somalijski predsednik Hasan Šeik Mohamud prošle godine je objavio "totalni rat“ militantima kada je zemlja počela da preuzima odgovornost za sopstvenu bezbednost.

Al-Šabab i dalje kontroliše delove južne i centralne Somalije i nastavlja da izvodi napade u Mogadišu i drugim oblastima, dok iznuđuje milione dolara godišnje od stanovnika i preduzeća u nastojanju da nametne islamsku državu.

Tanjug/AP Photo/Farah Abdi Warsameh

 

Napad u petak usledio je mesec dana nakon što je Somalija započela treću fazu povlačenja mirovnih trupa u okviru Tranzicione misije Afričke unije.

Vršilac dužnosti specijalnog predstavnika generalnog sekretara UN za Somaliju, Džejms Svon, izrazio je u subotu podršku i solidarnost Somaliji "u njenim naporima da osigura mir, bezbednost i stabilnost".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet