Planeta

Mnogi se pitaju gde je nestala Melanija Tramp: Na Republikanskoj konvenciji prekršena je decenijama duga tradicija

Komentari

Autor: Associated press, MSNBC

19/07/2024

-

16:20

Mnogi se pitaju gde je nestala Melanija Tramp: Na Republikanskoj konvenciji prekršena je decenijama duga tradicija
Mnogi se pitaju gde je nestala Melanija Tramp: Na Republikanskoj konvenciji prekršena je decenijama duga tradicija - Copyright Tanjug AP/Julia Nikhinson

veličina teksta

Aa Aa

Nastup nabijen emocijama bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa na Republikanskoj konvenciji u Milvokiju, nakon što je uz puno sreće preživeo atentat, obeležilo je i kršenje decenijske tradicije kada bivša prva dama Melanija Tramp nije održala svečani govor. Naime Barbara Buš je davne 1992. bila prethodna supruga predsedničkog kandidata koja se nije obratila na partijskoj konvenciji.

Američkim medijima zapalo je za oko da su se i ona i Trampova najstarija ćerka Ivanka uglavnom klonile predizborne kampanje, što je razlika u odnosu na 2016. i 2020. godinu.

Kako piše Associated press, prisustvo Melanije Tramp pomaže Republikanskoj stranci da prezentuje snažno jedinstvo u taboru, što je nametnulo kao bitna tema posle pucnjave na mitingu u Pensilvaniji prošle subote. Melanija je izdala saopštenje u kojem poziva Amerikance da se "uzdignu iznad mržnje, ljutine i prostodušnih ideja koje izazivaju nasilje“.

Tanjug AP/Julia Nikhinson

 

Kampanje često koriste supružnike i porodice da humanizuju kandidata, ali je ove godine taj zadatak pao na druge članove Trampove porodice. Najsnažniji utisak ostavila je njegova unuka Kai Tramp (17), koja deli Trampovu ljubav prema golfu i koja je pričala anegdote u kojima bi Trampa nazivala običnim dedom. Tako je prikazala drugu stranu Trampove ličnosti, koji se posle čuvenih fotografija sa uzdignutom pesnicom i krvavim uvom, dok viče pristalicama da se bore, uzdigao do maltene mitskog statusa među republikancima.

Trampova porodica, bez Melanije, ušla je u arenu nakon što je Tramp potpisao dokumenta, čime je formalno prihvatio republikansku nominaciju. Otišli ​​su do porodične lože i stajali tokom vatrenog govora rvača Hulka Hogana.

Trampova supruga je ušla kasnije, osmehujući se i mašući publici dok je sama ulazila u arenu i pela se uz stepenice da bi sela pored kandidata za potpredsednika Džejmsa Dejvida Vensa. Nosila je crveno odelo sa suknjom dok je svirala Betovenova simfonija br. 9.

"Na ovom putovanju, veoma sam počastvovan što mi se pridružila moja neverovatna supruga Melanija. I Melanija, hvala ti puno“, rekao je Tramp, posle čega je usledio dug aplauz.

Tanjug AP/Julia Nikhinson

 

Onda je dodao da je "učinila nešto zaista lepo“ kada je napisala izjavu u kojoj se poziva na jedinstvo nakon pucnjave.

Melanija Tramp se kasnije pridružila Trampu na sceni, iznenadivši kada mu je prišla s leđa posle 93-minutnog govora, a zatim mu je šaputala na uvo. Ostatak porodice Tramp im se pridružio i baloni su pali sa plafona, što je tradicija političkih konvencija koja nije prekršena. Neki od Trampovih mlađih unuka, sa velikim osmesima na licima, udarali su i šutirali balone.

Tanjug AP/Evan Vucci

 

MSNBC, tradicionalno naklonjen demokratama, piše da Melanijina konstantna distanca od predizbornih događaja i skupova, njeno odsustvo na svim unutarstranačkim izborima osim na Floridi, gde je glasala, njeno preskakanje dugotrajnog suđenja Trampu i debate protiv predsednika Džoa Bajdena idu u prilog spekulacijama da ona neće sve vreme živeti u Beloj kući ako Tramp bude ponovo izabran.

Po proceni ovog medija čini se da svi ti faktori samo potvrđuje da će se njena distanca od muževljevog političkog života ostati prisutna bez obzira na rezultate izbora 5. novembra.

Ipak treba naglasiti da Melanija Tramp nije bila potpuno odsutna i da je održala dve akcije za prikupljanje sredstava za kampanju.

Melaniju zbog relativne povučenosti mediji stavljaju u kontrast sa aktuelnom prvom damom Džil Bajden, koja je naizgled sveprisutna u muževljevoj kampanji. Toliko se često pojavljuje da su se nakon nekih od Bajdenovih brojnih gafova mnogi korisnici društvenih mreža rugali kako ona mora da ga dovodi i odvodi sa bine pod ruku.

Džil Bajden takođe ide sama na turneje i skupove za prikupljanje sredstava širom zemlje

Nju je časopis Economist opisao kao "glavnog branioca” (defender in chief) kampanje svog muža, a New York Times je naziva "glavnom utehom” (comforter in chief) za nervozne demokrate, koji sa dobrim ralogom brinu da li je Bajden mentalno sposoban ostane u trci.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet