Planeta

Bajdenova politička sudbina bi uskoro mogla biti odlučena: Sve se više priča o njegovoj smeni uoči najvažnijeg ispita

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/06/2024

-

14:00

Bajdenova politička sudbina bi uskoro mogla biti odlučena: Sve se više priča o njegovoj smeni uoči najvažnijeg ispita
Bajdenova politička sudbina bi uskoro mogla biti odlučena: Sve se više priča o njegovoj smeni uoči najvažnijeg ispita - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U zadnjih nedelju dana učestali su pozivi da predsednik SAD Džozef Bajden (81) odustane od izbora u novembru, dok je za to vreme nekoliko snimaka navodnog "zamrzavanja" i gafova postalo viralno na društvenim mrežama. Iako su neki od njih osporeni, to je bilo dovoljno da se ožive debata i spekulacije u medijima o mentalnoj sposobnosti šefa Bele kuće, koja ni sada ne uliva preterano poverenje biračima, a on pretenduje bude na vlasti i sa 86 godina.

Prvo je odjeknula prognoza Stiva Forbsa, glavnog urednika časopisa Forbes, koji je opisao nekoliko scenarija za smenu kandidata Demokratske stranke jer, po njemu, Bajden nije sposoban da, poput Džona Kenedija za vreme Kubanske krize, uspešno sprovede Ameriku kroz turbulentna zbivanja u svetu. 

Forbs na početku videa od 11. juna, sa skoro milion pregleda, komentariše mogućnost da demokrate namerno smanjuju očekivanja javnosti pred predsedničku debatu 27. juna sa bivšim predsednikom Donaldom Trampom, kako bi Bajdenov nastup delovao ubedljivije nego što jeste.

"Bilo je glasina da će Bajden biti izguran i pre njegovog Govora o stanju nacije, ali su ovog puta glasnije, a ton je nervozniji. Činjenica da nekoliko demokrata, skoro uvek nezvanično, šapuće medijima o zabrinutosti, otkriva rastuće brige o spremnosti ovog predsednika da izdrži do kraja kampanje. Skoro niko ne veruje da može da izađe na kraj sa poteškoćama drugog mandata", kaže ugledni američki novinar.

Za Forbsa je glavno pitanje da li će Bajden odustati pre ili posle debate, između ostalog zbog toga što na njoj neće moći da koristi teleprompter, dok su njegove spontane opaske "sramotno zbunjene i brljave".

"Kombinacija ljutnje, koja bi mogla da mu privremeno razbistri um, opsežnih probi i egzotičnih eliksira, omogućila bi Bajdenu da završi 90-minutnu debatu, pogotovo zato što bi verovatni moderatori bili na njegovoj strani, dok bi se bivši predsednik Tramp možda zaigrao. Možda se u ovo uzdaju pojedini zvaničnici Bele kuće i moćna, veoma uticajna prva dama. To je ipak veliki rizik jer bi povlačenje bilo posebno ponižavajuće u slučaju konfuznog nastupa", rekao je on i dodao da bi čak i ako preživi debatu, Bajden bio u nezavidnoj poziciji zbog pogoršanja kognitivnih sposobnosti, a mnogi birači bi znali da je glas za njega u stvari glas za potpredsednicu Kamalu Haris.

profimedia

 

Prema Forbsu, u slučaju povlačenja iz trke, kao vodeći kandidat mogao bi da ispliva guverner Kalifornije Gavin Njusom, ali bi zbog njegovog političkog "bagaža", demokrate mogle da se odluče za nekoga manje poznatog, poput guvernera Pensilvanije Džoša Šapira, guvernera Merilenda Veslija Mura, ili guvernera Kolorada Džereda Polisa.

Poziv Bajdenu da "hrabro" pruži priliku drugim kandidatima 

Poziv Bajdenu da se povuče uputio je i kolumnista New York Times-a Bret Stivens, uz zaključak da je to najhrabrija stvar koju može da uradi. Stivens prvo navodi da su Bajdenu potrebne pobede, bilo na inostranom ili domaćem planu, kako bi izbegao poraz od Trampa. Što se tiče spoljne politike on žali što Amerika nije dovoljno ratoborna i ne ulazi oštrije u sukob sa nuklearnim silama poput Rusije i Kine, pa bi po njemu, pobeda u Ukrajini bila jedna od "lakših".

"Dobro je što je Vašington konačno isporučio Ukrajincima rakete ATACMS većeg dometa koje su im omogućile da prete širem spektru ruskih ciljeva. Zašto je to tako dugo trajalo? Zašto Ukrajina uvek mora da dođe na ivicu poraza pre nego što predsednik konačno popusti i da joj oružje koje joj je potrebno? Ukrajina još uvek nema F-16, godinu dana nakon što su im obećani. Zašto njima ne dodati krstareće rakete proizvedene u SAD, kako bi F-16 bili još jači? Ili još bolje, otvoriti američki vazdušni koridor do Kijeva u duhu berlinskog vazdušnog transporta Harija Trumana? To bi signaliziralo američku odlučnost da stane u odbranu zaraćenih saveznika bez straha od njihovih despotskih neprijatelja", predlaže kolumnista direktno učešće američke avijacije u sukobu.

Stivens zatim nabraja moguće pobede na unutar zemlje, ali zaključuje da nijedna od njih nije realistična.

"Ali najveća pobeda koja će Bajdenu trebati biće na domaćem planu. To neće biti njegova izvršna naredba, koja samo što ne zabranjuje azil za migrante. To je samo potvrdilo da nije uspeo da iskoristi sve opcije koja su mu bile na raspolaganju za rešavanje krize. Neće biti ni niska nezaposlenost. Nijedan čarobni štapić neće izbrisati inflaciju iz 2022. ili današnje visoke kamatne stope. To neće biti Trampovi pravni problemi, koji su, čini se, podstakli njegove pristalice barem onoliko koliko su oduševili njegove protivnike. I neće biti pronalaženje načina da se ukloni Kamala Haris, ublažavajući strahove koje mnogi glasači imaju da će slabog predsednika naslediti njegova nepopularna i neubedljiva potpredsednica. Izbacivanje prve crne potpredsednice bi distanciralo mnoge demokratske birače", piše kolumnista objašnjavajući kako Bajdenu ne ostaje ništa drugo nego da se zarad "bezbednosti i mira u slobodnom svetu" povuče.

Kao moguće zamene on takođe predlaže Šapira, ali i guvernerku Mičigena Grečen Vitmer. 

Bajden mora da dominira u debati ako hoće da preokrene situaciju

Sličan rezon, da Bajden ne može da se izbori sa pretnjama u zemlji i van nje, ima i kolumnista desnije orijentisanog lista The Hill Daglas Mekinon. On takođe piše o pretnjama iz Kine, Rusije, Irana, Severne Koreje, od strane Hamasa i meksičkih narko kartela, tvrdeći da mediji, političari, ali i američki narod zaboravljaju da je predsednik vrhovni komandant armije. Mekinon, za razliku od Stivensa, kaže da se boji trećeg svetskog rata, ali i brine za utisak koji su američki neprijatelji stekli o Bajdenu.

"Usred svega toga, naši protivnici shvataju da je vrhovni komandant oružanih snaga Sjedinjenih Država predsednik Džo Bajden. Neki od tih neprijatelja će na 81-godišnjeg čoveka sa percipiranim kognitivnim problemima gledati kao na neto dobitak za svoje planove da destabilizuju SAD i druge delove sveta. Ovi neprijatelji, nalik Bajdenovim političkim protivnicima i saveznicima u SAD, predstavnicima medija, politikolozima i samim biračima, traže pokazatelje ili dokaze da američki vrhovni komandant u stvari ili mentalno klizi i mnogo manje je sposoban da izvrši svoje dužnosti prema naciji, ili je još uvek „deo programa“ i sposoban da mentalno funkcioniše na potrebnim nivoima", piše kolumnista.

Kao poseban problem on, poput Forbsa, ističe predstojeću debatu, na kojoj bi Bajden, po njemu, kako zna i ume morao da briljira. Taj pritisak je rezultat najnovijih gafova koji ne ulivaju poverenje birača i podižu samopouzdanje rivala poput Trampa.

Tanjug/AP/Rick Scuteri

 

Kao dodatni alarm za uzbunu Mekinon se poziva na izjavu analitičar javnog mnjenja Nejta Silvera, čija je firma "FiveThirtyEight" sprovela anketu, po kojoj je Bajden 9. juna pao na dosad najniži rejting sa samo 37,4 odsto ispitanika koji odobravaju njegove postupke.

"Odustajanje bi bilo veliki rizik. Međutim, postoji neki prag ispod kojeg nastavak trke predstavlja još veći rizik. Jesmo li ga dostigli? Ne znam. Ali je više nego pošteno da pitam", napisao je Silver na mreži X uz poražavajući grafikon za Bajdena.

Mekinon misli da to nije samo pošteno, već kritično pitanje i da je odavno prošlo vreme za debatu o tome kako na nacionalnu bezbednost utiče predsednikova (ne)mogućnost da obavlja svoje obaveze.

U kombinaciji se pojavila i Hilari Klinton

Za razliku od svojih kolega kolumnistinja Washington Post-a Ketlin Parker se skoro u potpunosti fokusira na percepciju Bajdenovih kognitivnih sposobnosti od strane birača, a ne stranih sila. Kao dodatni problem demokrata i ona ističe poprilično nepopularnu Kamalu Haris, čije će ime na glasačkom listiću možda odbiti potencijalne birače zabrinute da bi, čak i ako pobedi, Bajden mogao u svakom trenutku da njoj prepusti komandu nad zemljom.

Parker misli da bi Demokratska stranka makar trebala da zameni Haris, bez obzira na potencijalni gubitak afroameričkih glasova, jer ona i ovako nije toliko popularna među njima, niti su oni spremni da zbog toga odjednom glasaju za Trampa. Razlog je ulivanje poverenja glasačima da neće biti "osuđeni" na Haris ako Bajden pobedi, pa podnese ostavku.

Kolumnistkinja predlaže poprilično iznenađujuću opciju - davno poraženu Hilari Klinton.

Naime, Klinton se aktivirala na društvenim mrežama i podržala jednog kandidata za Predstavnički dom Kongresa, što neki smatraju signalom da je i sama spremna da se aktivnije uključi u predsedničku kampanju. Pošto je Washington Post, inače veoma blizak centrima moći u Vašingtonu, bio jedan od njenih najvećih navijača 2016. kada je izgubila od Trampa, možda i ne čudi toliko što je sada promoviše kao racionalnu centrističku opciju sa uglednom karijerom državnog sekretara.

"Koliko ja znam, niko je nije spomenuo kao mogućeg kandidata uz Bajdena, ali zašto ne zameniti Harisovu sa Klintonovom? Sa 76 godina možda ne želi da učestvuje, ali teško je otići u penziju kada osećate da vaš posao nije završen. Ako Bajden treba da se povuče, čak i oni koji nisu glasali za Klintonovu bi imali poverenja u njenu sposobnost da održi zemlju na pravom putu. To je samo jedna pomisao, ali su nažalost gore ideje doživljavale uspeh", zaključuje Parker.

"Velika zavera" demokrata protiv Bajdena

Najnoviju, ali najbombastičniju teoriju objavio je britanski tabloid Daily Mail, koji piše o zaveri unutar Demokratske stranke da se svrgne Bajden. Veoma senzacionalistički tekst tvrdi da će se partijske glavešine ujediniti da nateraju Bajdena da odustane od izbora u slučaju da posrne u debati protiv Trampa, a to se odrazi u anketama.

"Jedini ljudi koji bi mogli da ga isteraju bili bi Barak Obama, Bil Klinton, Nensi Pelosi i Čak Šumer. Moralo bi da bude svo četvoro zajedno“, rekao je jedan neimenovani strateg demokrata za jedan od najuticajnijih portala na svetu.

Pored dvojice bivših predsednika, bivša šefica demokrata u Predstavničkom domu Pelosi i senator Šumer su definitivno jedni od najmoćnijih članova te partije, ali bi i pored toga, ova "zavera" bila rizična.
 
Ako je verovati Daily Mail-u jedan od njihovih sagovornika slikovito je uporedio pokušaj "svrgavanja" Bajdena sa pokušajima da se u poslednjem momentu promeni kurs ogromnog transportnog broda koji se zakucao u most u Baltimoru prošlog meseca i srušio ga.

Komentari (0)

Svet