Fokus

uživo KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Arakči zapretio: Iran se neće ograničavati kada je u pitanju odbrana zemlje

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

26/10/2024

-

08:08

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Arakči zapretio: Iran se neće ograničavati kada je u pitanju odbrana zemlje
KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Arakči zapretio: Iran se neće ograničavati kada je u pitanju odbrana zemlje - Copyright Tanjug/AP/Mohammad Zaatari/Bilal Hussein/Maya Alleruzzo

veličina teksta

Aa Aa

Kraj krize na Bliskom istoku se ne nazire. Izraelska vojska napala je Iran protekle noći, a tokom napada, koji su trajali pet sati, gađano je 20 ciljeva u toj zemlji. Serija eksplozija začula se u okolini Teherana ubrzo nakon što je izraelska vojska objavila da su u toku napadi na vojne ciljeve u Iranu kao znak odmazde za iranski napad na Izrael koji je izveden 1. oktobra. Iz Teherana najavljuju odgovor.

Ključni događaji:

  • Izrael napao vojne ciljeve u Iranu
  • Izraelska vojska: Napad odmazde završen, ciljevi uspešno postignuti
  • Dva iranska vojnika poginula u napadima izraelske vojske na Iran
  • Finansijsko nazdorno telo FATF uvrstilo Liban na ''sivu listu''
  • Tirk: Akcije Izraela na severu Gaze mogle bi da predstavljaju "zverske zločine"
  • IDF: Tokom borbi sa operativcima Hezbolaha u Libanu poginulo pet vojnika, 19 ranjeno
  • U napadu Izraela na jugoistok Libana ubijena trojica novinara dok su spavali

Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu

19.35 Iranski mediji preneli da je Hezbolah lansirao 80 raketa na cijeve u Izraelu

Libanska militantna grupa Hezbolah lansirala je baraž od 80 raketa i projektila na sedam izraelskih vojnih baza na severu Izraela, preneli su danas iranski mediji.

Kako navodi iranska državna novinska agencija IRNA, izraelska vojska danas je priznala da su operacije Hezbolaha uključivale udare dronova i raketa.

Hezbolah je saopštio da je raketnim projektilima gađao izraelski regrutni centar u blizini Ras al-Nakure, kao i da je izvršen raketni udar na bazu Mišar, "glavni štab izraelskih obaveštajnih službi na severu".

19.30 Arakči: Iran se neće ograničavati kada je u pitanju odbrana zemlje

Teheran se neće ograničavati kada se radi o odbrani interesa, teritorijalnog integriteta i naroda Irana, rekao je danas ministar spoljnih poslova Abas Arakči, prenosi agencija Tasnim.

Izraelska vojska napala je Iran protekle noći, a tokom napada, koji su trajali pet sati, gađano je 20 ciljeva u toj zemlji, javio je Rojters.

Serija eksplozija začula se u okolini Teherana ubrzo nakon što je izraelska vojska objavila da su u toku napadi na vojne ciljeve u Iranu kao znak odmazde za iranski napad na Izrael koji je izveden 1. oktobra.

18.22 Bajden se nada da su najnoviji izraelski udari na Iran kraj uzajamnih napada

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je danas da se nada da noćašnji izraelski vazdušni udari na Iran predstavljaju kraj uzajamnih napada dve zemlje.

Bajden je dodao da su, po svemu sudeći, izraelske oružane snage gađale samo vojne ciljeve u Iranu, preneo je Rojters.

Izraelske vazdušne snage noćas su gađale ciljeve u Iranu, a tom prilikom poginula su dva iranska vojnika.

17.36 Izraelske snage ubile najmanje 19 ljudi u Libanu

Broj poginulih u izraelskim napadima u Libanu od oktobra prošle godine porastao je na 2.653, saopštilo je danas Ministarstvo zdravlja te zemlje.

U saopštenju se navodi da su izraelske snage tokom jučerašnjeg dana u Libanu ubile najmanje 19 osoba, prenosi Rojters. 

16.14 Šolc pozvao Iran da okonča "ciklus eskalacije"

Nemački kancelar Olaf Šolc pozvao je danas Iran da okonča "ciklus eskalacije" nakon što je Izrael jutros izveo napade na iranske vojne lokacije.

Šolc je istakao da uzdržanost može da otvori put ka miru na Bliskom Istoku, preneo je Rojters.

"Moja poruka Iranu je jasna: ne možemo da nastavimo sa masovnim reakcijama i eskalacijom. To mora da prestane odmah. Ovo će stvoriti priliku za miran razvoj na Bliskom Istoku", naveo je nemački kancelar na X-u.

15.30 Hezbolah izveo napade na bazu IDF Tel Nof i obaveštajni centar na severu Izraela

Libanska militantna grupa Hezbolah saopštila je danas da je izvela napad dronom na izraelsku vazdušnu bazu Tel Nof, južno od Tel Aviva i da je salvom raketnih projektila gađala obaveštajni centar u gradu Safed na severu Izraela. Sukob između Izraela i Hezbolaha izbio je pre godinu dana kada je Hezbolah počeo da lansira rakete na severne delove Izraela u nameri da pruži podršku palestinskom Hamasu, navodi Rojters. Sukob se intenzivirao tokom poslednjih nekoliko nedelja nakon što je Izrael bombardovao južni Liban, južna predgrađa Bejruta i dolinu Beka.

14.00 SZO: Poslednja funkcionalna bolnica u Gazi i dalje pod opsadom, četiri radnika povređena

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je danas da je "Kamal Advan" poslednja funkcionalna bolnica u severnoj Gazi i dalje "pod opsadom", ali da su uspeli da stupe u kontakt sa osobljem, od kojih je četvoro povređeno.

"Kamal Advan bolnica u severnoj Gazi još je pod opsadom, ali smo uspeli da kontaktiramo osoblje. Tri zdravstvena radnika i jedan zaposleni su povređeni, 44 zdravstvena radnika su pritvorena, a četiri ambulantna vozila su oštećena", naveo je generalni direktor SZO Tedros Gebrejesus na Iksu i dodao da zahteva hitan prestanak napada.

13.18 Francuska pozvala sukobljene strane da se uzdrže od bilo kakve eskalacije

Francusko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je danas, nakon napada Izraela na Iran, sve sukobljene strane na Bliskom istoku da se uzdrže od bilo kakve eskalacije sukoba.

U saopštenju se navodi da je Ministarstvo "primilo k znanju saopštenje Izraela o napadima na vojne ciljeve u Iranu tokom protekle noći, kao odgovor na agresiju 1. oktobra“ prenela je televizija BFM.

"Prošle nedelje u Briselu, Zelenski je ponovo odlučio da postavi ultimatum celom svetu: 'Ili će Ukrajina dobiti članstvo u NATO-u, ili će imati nuklearno oružje. Sada zvanična formula Zelenskog zvuči ovako: 'Ukrajina bira NATO i, da ne bi brbljala o nuklearnom oružju, dobila je 50 milijardi dolara", rekla je Zaharova, preneo je TASS.

13.12 Četiri civila poginula u izraelskim napadima na Kan Junis i sever Pojasa Gaze

Četiri civila poginula su danas u izraelskim napadima na Kan Junis na jugu Pojasa Gaze i na sever palestinske enklave, saopštili su palestinski medicinski izvori. Izvori su rekli da su tri osobe ubijene kada su izraelski ratni avioni gađali kuću u Džabaliji na severu Pojasa Gaze, prenela je palestinska agencija Wafa. U odvojenom napadu, jedna žena je poginula, a nekoliko osoba je povređeno u izraelskim vazdušnim napadima na oblast južno od Kan Junisa.

12.50 Egipatski nacionalni prevoznik obustavio letove za Bagdad, Erbil i Aman

Egipatski nacionalni prevoznik EgyptAir saopštio je da od danas obustavlja letove za glavni grad Iraka, Bagdad, i severni irački grad Erbil, navodeći kao razlog situaciju u regionu nakon što je Izrael izveo vazdušne napade na vojne ciljeve u Iranu. U saopštenju se navodi da su od danas takođe otkazani letovi za glavni grad Jordana, Aman. Egipatska kompanija navodi da će obustava letova trajati dok se situacija ne stabilizuje.

12.38 Iran saopštio da ima pravo i dužnost da se brani nakon izraelskih napada

Iran ima pravo i dužnost da se brani nakon izraelskih napada u kojima su pogođeni iranski vojni ciljevi i ubijena dva vojnika, saopštilo je danas iransko ministarstvo spoljnih poslova. Iransko ministarstvo se poziva na član 51. Povelje Ujedinjenih nacija na osnovu kojeg, kako navodi, Iran ima pravo i dužnost da se brani, preneo je Times of Israel.

Tanjug/AP/Vahid Salemi

 

10.48 Dva iranska vojnika poginula u napadima izraelske vojske na Iran

Dva iranska vojnika poginula su u vazdušnim napadima izraelske vojske na tu zemlju, saopštila je iranska vojska. 

"Vojska Islamske Republike Irana, braneći bezbednost Irana i štiteći interese naroda, žrtvovala je dva svoja borca dok su se suprotstavljali projektilima kriminalnog cionističkog režima", navedeno je u saopštenju vojske, prenela je agencija Tasnim.

09.29 Starmer: Iran ne bi trebalo da odgovara na napad izraelske vojske

Britanski premijer Kir Starmer izjavio je danas da Iran ne bi trebalo da odgovara na talas izraelskih udara, i istovremeno je pozvao sve strane na uzdržanost. 

"Jasno mi je da Izrael ima pravo da se brani od iranske agresije. Jednako mi je jasno da moramo izbegavati dalju regionalnu eskalaciju i pozivamo sve strane da pokažu uzdržanost. Iran ne bi trebalo da odgovara", rekao je Starmer, govoreći na konferenciji za štampu na Samoi, gde je prisustvovao sastanku šefova vlada Komonvelta, preneo je Rojters.

Tanjug/AP/Ben Whitley/PA

 

08.23 Aksios: Izrael je unapred upozorio Iran na napad i potencijalne mete

Izrael je unapred upozorio Iran na predstojeći udar i potencijalne ciljeve, pozivajući ga da se uzdrži od odgovora novim napadom, prenosi portal Aksios, pozivajući se na tri upućena izvora. Izraelci su Irancima unapred naznačili koje bi mete generalno napali, a koje ne bi, navodi američki portal. Izraelska poruka bila je pokušaj da se ograniči aktuelna razmena napada između Izraela i Irana i spreči šira eskalacija, rekli su izvori. Kako prenosi portal, Izrael je, takođe, upozorio Iran da ne odgovara na najavljeni napad, ističući da će, ukoliko Teheran uzvrati, Tel Aviv odgovoriti još snažnijim napadom, posebno ako civili budu povređeni

08.10 Ruska ambasada u Iranu: Mirna situacija u Teheranu nakon izraelskih udara

Tanjug/AP

 

Ruska ambasada u Teheranu saopštila je da je situacija u iranskoj prestonici nakon noćašnjih vazdušnih udara izraelske vojske jutros mirna. "Prema saopštenju iranske vojske, u noći između 25. i 26. oktobra, izraelske oružane snage su izvele nekoliko napada na brojne ciljeve u provincijama Teheran, Ilam i Huzestan. U ovom trenutku, situacija u glavnom gradu i većim gradovima zemlje je mirna“, saopštile su ruske diplomate na Telegramu, prenosi agencija RIA Novosti.

U saopštenju se dodaje da ambasada i druge ruske institucije u toj zemlji rade normalno i da nema informacija o povređenim državljanima Rusije.

07.30 Izraelska vojska: Napad odmazde završen, ciljevi uspešno postignuti

Ciljevi napada koji su protekle noći izvedeni na Iran, u okviru vojne operacije pod šifrovanim nazivom "Dani pokajanja", uspešno su postignuti, saopštila je izraelska vojska.

"Napad odmazde je završen i njegovi ciljevi su postignuti", rekao je portparol izraelske vojske Danijel Hagari na konferenciji za novinare.

Napadi izraelske vojske bili su usmereni na iranske lokacije za proizvodnju projektila i baterije protivvazdušne odbrane, kao odgovor na direktne napade Irana izvedene na Izrael ranije ovog meseca i u aprilu, kao i na kontinuirane napade njegovih satelita širom Bliskog istoka, prenosi Tajms of Izrael.

"Sada Izrael ima veću slobodu delovanja u Iranu. Iran je dva puta udario na Izrael... i platio je cenu za to", naglasio je Hagari.

Tanjug/AP

 

On je dodao da je Izrael fokusiran na ciljeve rata u Gazi i Libanu, a da je Iran taj koji nastavlja da "teži ka širokoj regionalnoj eskalaciji".

Hagari je saopštio da su mete koje su pogođene u Iranu protekle noći odabrane iz "široke grupe ciljeva".

"Znaćemo kako da izaberemo dodatne mete i da ih pogodimo ukoliko je potrebno. Ovo je jasna poruka - ko god da preti Izraelu, skupo će to platiti", naglasio je izraelski zvaničnik.

06.20 Izrael napao vojne ciljeve u Iranu

Tanjug/AP

 

Izraelska vojska napala je Iran protekle noći, a tokom napada, koji su trajali pet sati, gađano je 20 ciljeva u toj zemlji, javio je Rojters.

Serija eksplozija začula se u okolini Teherana ubrzo nakon što je izraelska vojska objavila da su u toku napadi na vojne ciljeve u Iranu kao znak odmazde za iranski napad na Izrael koji je izveden 1. oktobra.

O eksplozijama je javila i iranska agencija Tasnim, bliska Iranskoj revolucionarnoj gardi.

Pre početka napada, o akciji izraelske vojske obaveštena je i Bela kuća.

Vlasti u Teheranu najavljuju odgovor na izraelski napad.

 

Komentari (0)

Svet