Aktuelno

Organizacije civilnog društva sa severa AP KiM prekidaju saradnju sa EULEX -om dok se ne izjasni o hapšenju Subotića

Komentari

Autor: Tanjug

26/10/2024

-

20:07

Organizacije civilnog društva sa severa AP KiM prekidaju saradnju sa EULEX -om dok se ne izjasni o hapšenju Subotića
Organizacije civilnog društva sa severa AP KiM prekidaju saradnju sa EULEX -om dok se ne izjasni o hapšenju Subotića - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Grupa organizacija civilnog društva sa severa AP KiM saopštila je da, nakon bespravnog privođenja i prebijanja Miloša Subotića od strane pripadnika tzv. kosovske policije, prekida svaki vid saradnje i sastanaka sa EULEX-om dok ta misija ne iznese svoju ocenu o radu prištinskih policajaca i specijalaca na severu pokrajine.

U saopštenju objavljenom na sajtu NVO Aktiv ističe se da je hapšenje i prebijanje Subotića još jedan u nizu nelegalnih postupaka pripadnika policije Regiona Sever i da podvlači stepen neprofesionalizma i ostrašćenosti navodnih predstavnika organa reda prema građanima.

"Kontinuirano ćutanje lokalnih policijskih savetnika EULEX-a i čitave misije o obrascu bespravnih poteza policije dalje je neprihvatljivo i stoga zahtevamo od ove misije da odmah prekine sa praksom da ne objavljuje javno svoje nalaze o radu policije i od sada se izjašnjava o svim spornim slučajevima ili, u suprotnom, potpuno obustavi navodni monitoring rada policije koji tvrdi da sprovodi", navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da će se organizacije potpisnice saopštenja oglašavati svakog dana dok EULEX ne iznese svoju ocenu o postupanju policije u slučaju Subotića. 

U saopštenju se poziva ombudsman u Prištini da pokrene istragu o stanju osnovnih građanskih sloboda u opštinama na severu AP KiM.

Saopštenje su potpisale nevladine organizacije Aktiv, Centar za afirmativne društvene akcije – CASA, Centar za zastupanje demokratske kulture – ACDCm, Institut za teritorijalni ekonomski razvoj – InTER i Nova društvena inicijativa – NSI.

Miloša Subotića iz severnog dela Kosovske Mitrovice pretukli su noćas pripadnici tzv. kosovske policije u policijskoj stanici u tom gradu.

On je izjavio da je brutalno pretučen, a da mu nije rečeno zbog čega je priveden.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija