Fokus

Četvoro astronauta NASA vratilo se na Zemlju nakon gotovo osam meseci na ISS

Komentari

Autor: Tanjug

25/10/2024

-

11:41

Četvoro astronauta NASA vratilo se na Zemlju nakon gotovo osam meseci na ISS
Četvoro astronauta NASA vratilo se na Zemlju nakon gotovo osam meseci na ISS - Copyright Tanjug AP/NASA/Joel Kowsky via AP

veličina teksta

Aa Aa

Četvoro astronauta NASA vratilo se na Zemlju u letelici kompanije Space X nakon što su bili u misiji na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) koja je trajala gotovo osam meseci.

Kapsula Space X se spustila u Meksički zaliv nedaleko od obale Floride. Njihov boravak na ISS bio je produžen zbog problema sa kapsulom Starlajner kompanije Boing i uragana "Milton" koji je pogodio SAD početkom ovog meseca, prenela je televizija Ej-Bi-Si (ABC).

Četvoro astronauta - troje američkih - Metju Dominik, Majkl Barat i Žanet Eps i jedan ruski - Aleksandar Grebenkin, trebalo je da se vrate na Zemlju pre dva meseca, ali je njihov povratak bio odložen zbog problema sa kapsulom Starlajner koja se u septembru vratila sa ISS prazna jer je procenjeno da nije bezbedna za povratak astronauta.

Space X je lansirao četvoro astronauta u martu.

Astronauti Buč Vilmor i Suni Vilijams, koji su na ISS stigli kapsulom Starlajner i čija je misija zbog kvara letelice sa osam dana produžena na osam meseci, i dva astronauta koje je Space X lansirao pre četiri sedmice, ostaće u misiji do februara.

Komentari (0)

Svet