Fokus

Ljuta borba za naslednika lidera organizacije FETO nakon smrti Fetulaha Gulena

Komentari

Autor: Tanjug

24/10/2024

-

11:38

Ljuta borba za naslednika lidera organizacije FETO nakon smrti Fetulaha Gulena
AP/Chris Post - Copyright AP/Chris Post

veličina teksta

Aa Aa

Nakon smrti lidera organizacije FETO Fetulaha Gulena, eskalira borba za njegovog naslednika između šefova američkog i nemačkog ogranka te organizacije, Mustafe Ozdžana i Abdulaha Ajmaza.

Ozdžan, koji se smatra najjačim kandidatom, bio je sa Gulenom na njegovoj farmi u Pensilvaniji, a takođe je kontrolisao novac te organizacije i do Gulenove smrti vodio sve poslove zajedno sa Dževdetom Turkioluom, preneo je CNN Turk.

U organizaciji FETO, koju Turska smatra terorističkom, među onima koji podržavaju Ozdžana su Turkiolu, Ismet Aksoi, poznat kao "sigurni", Nadži Tosun, na koga je Ozdžan prebacio "Kainak holding", Muhamed Četin, bivši glavni urednik lista "Zaman" i član takozvane nove Ahi delegacije Ekrem Dumanli, i Turkioluov zet Adem Kalač.

Svi ovi ljudi, poznati po bliskosti sa Ozdžanom, izabrani su u novi izvršni komitet FETO-a, a istovremeno, jedinice koje Ozdžan vodi i kojima upravlja od velikog su značaja u oblikovanju delegacije.

Među kandidatima za Gulenovog naslednika je i Abdulah Ajmaz, koji vodi nemački ogranak organizacije i želi da postane novi vođa FETO-a, i među najmoćnijim je imenima u evropskom regionu.

Među onima koji podržavaju Ajmaza su Mustafa Ješil, Ali Ursavaš, Talip Bujuk, Ismail Džingez, Husein Karakuš i Bilal Karaduman.

Samo je Talip Bujuk među ovim imenima u novom izvršnom komitetu organizacije, a prema dobijenim informacijama, Bujuk, koji je izabran u izvršni komitet, radi sa novcem te organizacije u fondovima i tržištu nekretnina u Engleskoj.

Turski muslimanski propovednik Fetulah Gulen, za koga zvanična Ankara tvrdi da stoji iza neuspelog puča 2016. godine, preminuo je u 83. godini u Sjedinjenim Američkim Državama gde je živeo u dobrovoljnom egzilu, preneli su  u ponedeljak turski mediji.

Gulen je izgradio moćan islamski pokret u Turskoj i izvan nje, ali je svoje poslednje godine proveo kao izgnanik optužen da je organizovao pokušaj puča protiv turskog lidera Redžepa Tajipa Erdogana, svog nekadašnjeg saveznika, iako je on negirao optužbe, preneo je Reuters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet