Fokus

Zvaničnica dobrotvorne organizacije u Misuriju optužena za proneveru skoro 700.000 dolara, preti joj duga kazna zatvora

Komentari

Autor: Tanjug

19/10/2024

-

17:07

Zvaničnica dobrotvorne organizacije u Misuriju optužena za proneveru skoro 700.000 dolara, preti joj duga kazna zatvora
Zvaničnica dobrotvorne organizacije u Misuriju optužena za proneveru skoro 700.000 dolara, preti joj duga kazna zatvora - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Sud u Misuriju podigao je optužnicu protiv bivše zvaničnice jedne dobrotvorne organizacije za odrasle osobe sa intelektualnim smetnjama zbog navodne pronevere oko 690.000 dolara tokom više od jedne decenije.

Džoel Faus (57) je optužena za tri slučaja prevare, a u utorak će se predati policiji, nakon čega će se pojaviti u sudu u Sent Luisu da se izjasni da nije kriva, navodi se na sajtu Ministarstva pravde SAD.

Faus je bila odgovorna za platni spisak, nadoknadu troškova i održavanje knjiga i evidencije dobrotvorne organizacije. 

U optužnici se navodi da je prevaru vršila na tri načina, navodno dajući  lažne informacije trećoj kompaniji za obradu platnih spiskova, koja je navela kompaniju da izvrši 71 neovlašćeno plaćanje u ukupnom iznosu od 139.810 dolara na više bankovnih računa koje kontroliše Faus. 

Optužnica takođe tereti Faus da je pokrenula 181 neovlašćeno plaćanje troškova na bankovne račune koje je kontrolisala, u ukupnom iznosu od 407.186 dolara. 

Konačno, Faus je navodno koristila kreditnu karticu svoje kompanije za 184 neovlašćene kupovine u ukupnom iznosu od 133.210 dolara. 

Dobrotvorna organizacija je takođe preplatila poslodavcu deo poreza na zarade za oko 10.694 dolara zbog prenapuhanog platnog spiska, navodi se u optužnici.

U optužnici se navodi da je Faus uzimala gotovinu sa bankomata i koristila sredstva dobrotvorne organizacije za putovanja, odeću, zabavu, obroke u restoranima, plaćanje stanarine i svakodnevne troškove za sebe i porodicu.

Dobrotvorna organizacija je kontaktirala FBI i sarađivala u istrazi.

Svaka optužba za prevaru nosi kaznu do 20 godina zatvora, kaznu od 250.000 dolara ili oba, navodi se na sajtu ministarstva.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet