Fokus

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Izraelska vojska: U proteklom danu pogođeno oko 230 ciljeva u Gazi i Libanu

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, BBC, Guardian

15/10/2024

-

08:08

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Izraelska vojska: U proteklom danu pogođeno oko 230 ciljeva u Gazi i Libanu
KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Izraelska vojska: U proteklom danu pogođeno oko 230 ciljeva u Gazi i Libanu - Copyright Tanjug/AP/Hussein Malla/Leo Correa/Bilal Hussein

veličina teksta

Aa Aa

Sukobi na Bliskom Istoku se nastavljaju. Nakon što su izraelski tenkovi probili vrata baze međunarodnih mirovnih snaga (UNFIL) u južnom Libanu, EU je apelovala na hitan prestanak napada na mirovne snage UN, naglasivši da oni predstavljaju teško kršenje međunarodnog prava. S druge strane, izraelski premijer Benjamin Netanjahu odbacio je optužbe da su izraelske trupe namerno gađale UNIFIL, rekavši da je u pitanju "apsolutna laž" i ponovio poziv da mirovnjaci UN što pre napuste borbene zone. Istovremeno, libanski Crveni krst saopštio je da je u izraelskom napadu na severu Libana poginulo najmanje 18 ljudi, a IDF navodi da su tri projektila prešla iz Libana na teritoriju Izraela i da su svi presretnuti.

Ključni događaji: 

  • Netanjahu ponovio poziv da UNIFIL napusti borbene zone u Libanu
  • EU osudila napade Izraela na misije UN
  • IDF: Vojska presrela tri projektila iz Libana na teritoriji Izraela
  • Izraelski javni servis: Netanjahu zabranio udare na Bejrut
  • Najmanje 18 poginulih u izraelskom napadu na sever Libana

Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu

Euronews

 

Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu:

23.28 Hercog odgovorio zameniku šefa Hezbolaha: Pretpostavljam da će doći i njegov dan

Izraelski predsednik Isak Hercog izjavio je povodom izjave zamenika šefa Hezbolaha Naima Kasema da je ta militantna grupa usvojila "novu strategiju borbe" da nanese bol Izraelu, čak i kada je ta zemlja poziva na prekid vatre, da Kasem greši i da će "doći i njegov dan".

"Čuo sam govor Naima Kasema - on greši baš kao i njegovi prethodnici i oni koji su bili pre njih. Ne samo da greši - pretpostavljam da će doći i njegov dan. On nije u pravu samo u svom nepoštovanju države Izrael i njenih građana. On pokušava da natera ljude da zaborave gorku istinu da su on i njegovi prijatelji doneli katastrofu Libanu", rekao je Hercog koji je danas obišao Haifu i posetio hospitalizovane vojnike povređene u udaru dronom Hezbolaha, prenosi Tajms of Izrael.

22.36 Netanjahu protiv sporazuma o prekidu vatre, ako ne uključuje razoružavanje Hezbolaha

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je danas da je francuskom predsedniku Emanuelu Makronu rekao da neće pristati na sporazum o prekidu vatre u Libanu, ukoliko on ne bi zaustavio ponovno naoružavanje i pregrupisavanje Hezbolaha.

AP/Abir Sultan

Benjamin Netanjahu

"Premijer je rekao predsedniku Makronu da se protivi jednostranom prekidu vatre, koji ne bi promenio bezbednosnu situaciju u Libanu i vratio bi zemlju u prethodno stanje", navodi se u saopštenju iz kabineta Netanjahua koje je preneo Rojters.

U saopštenju se navodi da je Netanjahu naglasio da "Izrael deluje protiv terorističke organizacije Hezbolah kako bi je sprečio da preti građanima Izraela na severnoj granici, i da bi im omogućio bezbedan povratak kućama“.

22.20 U izraelskom napadu na južni Liban poginulo 10 ljudi

U izraelskom vazdušnom napadu na grad Kanu u južnom Libanu, poginulo je 10 ljudi, a petnaestoro je povređeno i prebačeno u bolnice u gradu Tiru, javila je libanska novinska agencija NNA. Kako je ranije danas saopštio Urgentni centar libanskog Ministarstva zdravlja, u drugom udaru na zgradu u naselju Rijak na istoku zemlje poginulo je pet osoba, među kojima troje dece.

21.31 Vašington potvrdio upozorenje Izraelu, pismo je trebalo da ostane privatna prepiska

Američki Stejt department i Pentagon danas su potvrdili da je zajedničko pismo državnog sekretara Entonija Blinkena i ministra odbrane Lojda Ostina izraelskoj vladi, u kome zahtevaju od Tel Aviva da poboljša humanitarnu situaciju u Gazi u narednih 30 dana, trebalo da bude privatna diplomatska prepiska, koja nije bila namenjena javnosti.

Pentagon je saopštio da je pismo ministra odbrane Lojda Ostina izraelskim zvaničnicima o humanitarnoj situaciji u Gazi "privatna prepiska" i odbio je da podeli detalje, prenosi BBC.

Portparol američkog Stejt departmenta Metju Miler je potvrdio navode, ali je istakao da je to pismo trebalo da bude privatna diplomatska komunikacija i da nisu nameravali da ga objave.

20.54 Meloni u petak u poseti Libanu, šef diplomatije Tajani putuje u Izrael i Palestinu

Italijanska premijerka Đorđa Meloni danas je najavila da će u petak otputovati u Liban, dok će šef diplomatije Antonio Tajani otići u Izrael i Palestinu, istakavši da su napadi Izraela na trupe UNIFIL-a neprihvatljivi.

''Već je planirano da idem u Liban, a ministar Tajani se sprema da ode u Izrael i Palestinu sledeće nedelje", rekla je ona na brifingu Senatu o ovonedeljnom samitu EU u Briselu. Meloni je izrazila zabrinutost zbog aktuelne eskalacije situacije u Libanu, a izraelske napade na UNIFIL okarakterisala je kao neprihvatljive, zahtevajući bezbednost italijanskih vojnika, prenosi Ansa.

20.07 Makron: Netanijahu da se pridržava odluka UN, tela koje je stvorilo Izrael

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu mora da se pridržava odluka UN i ne sme da zaboravi da je njegova država nastala odlukom tog međunarodnog tela, izjavio je danas francuski predsednik Emanuel Makron. Makronove primedbe se odnose na glasanje Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u novembru 1947. o planu da se Palestina podeli na jevrejsku i arapsku državu, prenosi Figaro.

Tanjug/AP/Ludovic Marin

 

Ranije danas, Makron je telefonom razgovarao sa predsednikom Predstavničkog doma Libana Nabihom Berijem, nakon čega je poručio da je neophodno uspostaviti prekid vatre u Libanu, a da Hezbolah mora odmah da zaustavi napade na Izrael.

18.21 Izvor: Izrael započeo razminiranje teritorije, znak širenja operacija protiv Hezbolaha

Izrael je započeo razminiranje teritorije i postavljanje novih barijera na granici između Golanske visoravni i demilitarizovane zone uz Siriju što je akcija koja sugeriše da bi moglo da dođe do širenja izraelskih kopnenih operacija protiv Hezbolaha, izjavili su danas bezbednosni izvori.

Oni su rekli da bi Izrael mogao da napadne Hezbolah sa istočne strane granice sa Libanom, preneo je Tajms of Izrael. Pored razminiravanja, izvori su otkrili da Izrael pomera granicu demilitarizovane zone prema sirijskoj strani i gradi dodatna utvrđenja.

16.53 Bajdenova administracija zahteva od Izraela da poboljša humanitarnu situaciju u Gazi

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena poslala je pismo izraelskoj vladi, u kome zahteva od nje da radi na poboljšanju humanitarne situacije u Gazi u narednih 30 dana ili u suprotnom rizikuje da prekrši američke zakone koji regulišu stranu vojnu pomoć, preneo je CNN uz ocenu da je time sugerisano da bi američka vojna pomoć mogla da bude ugrožena.

profimedia

 

Pismo, koje su zajednički napisali američki državni sekretar Entoni Blinken i ministar odbrane Lojd Ostin, upućeno je izraelskom ministru odbrane Joavu Galantu i ministru za strateška pitanja Ronu Dermeru. Taj zahtev označava novi korak SAD u pokušaju da primora Izrael da olakša isporuku humanitarne pomoći u Gazu.

U pismu je takođe navedeno da Stejt department i Ministarstvo odbrane, prema američkom zakonu, "stalno moraju da procenjuju" da li se Izrael pridržava svojih uveravanja koje je dao ranije ove godine, da neće ograničavati tokove pomoći u enklavu.

16.47 Haris: Preduzećemo akciju protiv ekstremističkih izraelskih doseljenika

Irska neće čekati da ostatak EU preduzme akciju protiv ekstremističkih izraelskih doseljenika na okupiranim palestinskim teritorijama, već da će sama delovati, izjavio je danas irski premijer Sajmon Haris.

Detaljnije možete pročitati OVDE.

16.35 Fidan: Kriza u Gazi pokazala pristrasnost međunarodnog sistema

Šef turske diplomatije Hakan Fidan pozvao je danas međunarodnu zajednicu da uvede sankcije Izraelu i prekine svu podršku toj zemlji vezanu za sukobe na Bliskom istoku.

"Došli smo do granice s rečima, diplomatijom i međunarodnom politikom. Moramo da uvedemo sankcije. Treba bojkotovati Izrael", rekao je Fidan na Konferenciji o globalnoj diplomatiji i budućnosti Palestine u Ankari, prenosi Al Džazira.

Tanjug AP/Burhan Ozbilici, File

Hakan Fidan, šef turske diplomatije

On je kritikovao međunarodni pravni sistem, navodeći da je izraelski rat u Gazi pokazao njegovu pristrasnost i hijerarhijsku prirodu. "Ono što se dešava u Gazi je živi dokaz činjenice da je međunarodni sistem napravljen da bi ga koristila i zloupotrebljavala privilegovana manjina", kazao je Fidan.

15.46 Kancelarija UN: Izraelska vojska ''odsekla'' severnu Gazu od ostatka Gaze

Kancelarija Ujedinjenih nacija za ljudska prava saopštila je danas da je izraelska vojska potpuno "odsekla" severni deo Gaze od ostatka pojasa Gaze, prenosi Gardijan.

Tanjug/AP/Pamela Smith

 

''Zbog intenzivnih neprijateljstava i naređenja za evakuaciju u severnoj Gazi, porodice se suočavaju sa nezamislivim strahom, gubitkom najmilijih, zbunjenošću i iscrpljenošću. Ljudi moraju da bud", istakao je u saopštenju šef poddelegacije Međunarodnog komiteta Crvenog krsta u Gazi Adrian Cimerman.

Kako je rekao Cimerman za Gardijan stanovnici Gaze, uključujući bolesne i invalide, koji ne mogu da odu moraju da budu zaštićeni Međunarodnim humanitarnim pravom.

15.23 Izraelski policajac ubijen u "terorističkom napadu" na jugu zemlje

Izraelskog policajca ubio je danas naoružani napadač u napadu okarakterisanom kao teroristički, u blizini grada Ašdoda na jugu Izraela, a još četiri osobe je ranio, saopštila je policija.
U saopštenju se navodi da je napadač ubijen tokom napada na autoputu koji povezuje Ašdod i Tel Aviv, preneo je Tajms of Izrael.

15.10 Veliki broj vođa iranske Revolucionarne garde na sahrani generala Nilforušana

Sahrana generala iranske Revolucionarne garde Abasa Nilforušana, koji je ubijen zajedno sa liderom Hezbolaha Hasanom Nasralahom, okupila je danas najveći broj vođa ove iranske paravojne organizacije otkako je Teheran izveo raketni napad na Izrael početkom oktobra.

15.06 Hezbolah: Izrael je pretnja regionu i želi da kontroliše sve Muslimane

Zamenik lidera Hezbolaha Naim Kasem izjavio je danas da ta grupa smatra Izrael "agresorom" koji predstavlja stvarnu pretnju regionu i da Izrel želi da "kontroliše sve Muslimane".

Kako je rekao u televizijskom obraćanju, Izrael želi da "proširi svoju okupaciju i Palestina nije dovoljna za Izrael", prenosi Al Džazira. "On (Izrael) takođe želi da kontroliše svu teritoriju arapskih država i svih Muslimana", naveo je zamenik lidera grupe.

14.24 Šef turske diplomatije:Kriza u Gazi pokazala pristrasnost međunarodnog sistema

Šef turske diplomatije Hakan Fidan danas je kritikovao međunarodni sistem prava, navodeći da je izraelski rat u Gazi pokazao njegovu pristrasnost i hijerarhijsku prirodu.

"Ono što se dešava u Gazi je živi dokaz činjenice da je međunarodni sistem napravljen da bi ga koristila i zloupotrebljavala privilegovana manjina", kazao je Fidan na Konferenciji o globalnoj diplomatiji i budućnosti Palestine u Ankari, prenela je Al Jazeera.

Tanjug/AP/Maxim Shemetov

 

On je dodao da se, nažalost, pokazalo da je međunarodna zajednica, počev od muslimanskog i arapskog sveta beskorisna, nemoćna i bez nade da zaustavi ovu tragediju koja traje. Fidan je pozvao na trenutnu akciju, upozoravajući da će, ako se ne nađe rešenje, rat u Gazi eskalirati u veću regionalnu i globalnu krizu.

13.40 SZO: Vakcinacija protiv dečje paralize u Gazi obuhvatiće više desetina hiljada dece

Početak kampanje vakcinacije protiv dečje paralize u centralnoj Gazi počela je dobro i biće vakcinisano na desetine hiljada dece, uprkos tome što je izraelska vojska izvela napade na zaštićene zone nekoliko sati pre početka vakcinacije, saopšteno je danas iz Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

12.24 Italija odobrila pet miliona evra za pomoć UNRWA, rekla Meloni i najavila posetu Libanu

Italijanska premijerka Đorđa Meloni izjavila je danas da je Italija odobrila pet miliona evra za pomoć Agenciji Ujedinjenih nacija za palestinske izbeglice (UNRWA) i najavila posetu Libanu.

Meloni je pred Senatom italijanskog parlamenta izrazila zabrinutost zbog tekuće eskalacije izraelskih napada u Libanu, uprkos, kako je navela, naporima Italije i njenih saveznika i osudila napade Izraela na pripadnike mirovnih snaga UN u Libanu (UNIFIL).

"Zahtevamo da se garantuje bezbednost naših vojnika u UNIFIL-u koji su zajedno sa vojnicima iz drugih zemalja godinama doprinosili stabilnosti granice između Izraela i Libana", rekla je Meloni, prenela je ANSA.

11.46 Pucnjava u Izraelu: Poginula jedna osoba, troje ranjeno

U pucnjavi na priobalnom autoputu na jugu Izraela jedan čovek je smrtno stradao, a tri osobe su ranjene.

Kako prenosi dnevnik Times of Israel kritično ranjeni čovek je preminuo tokom transporta ka bolnici.

Napad se dogodio blizu raskrsnice Javne, severno od Ašdoda, a lakše je povređen lekar koji je zaustavio svoj automobil da bi pomogao povređenima da bi ga u tom trenutku udario drugi automobil.

Veruje se da je ubica pucao na ljude sa dve odvojene lokacije duž autoputa između Ašdoda i Javnea.

Saobraćaj je na mestu događaja je obustavljen, a policija pretražuje područje kako bi isključila prisustvo drugog napadača.

09.35 Katarski emir: Izrael namerno proširio agresiju na Zapadnu obalu i Liban

Katarski emir, šeik Tamim bin Hamad Al-Tani, izjavio je danas da je Izrael "namerno odlučio da proširi svoju agresiju da bi ostvario ranije planirani scenario na Zapadnoj obali i u Libanu". On je u godišnjem govoru na otvaranju saveta Šura istakao da je Izrael to uradio jer vidi da je takav cilj ostvarljiv, preneo je Rojters.

Savet Šura ima zakonodavnu vlast i odobrava državnu politiku i budžet, ali ne odlučuje u pitanjima odbrane, bezbednosti, ekonomije i investicija u Kataru, zemlji bogatoj gasom u kojoj su političke partije zabranjene, navela je agencija. Emir je dodao da će Šura predložiti amandmane na katarski ustav koji će biti stavljeni na glasanje na narodnom referendumu.

09.27 UNICEF: Više od 400.000 libanske dece raseljeno u protekle tri nedelje

Više od 400.000 dece u Libanu je raseljeno u protekle tri nedelje, izjavio je visoki zvaničnik UNICEF-a upozoravajući na "izgubljenu generaciju" u maloj zemlji koja se suočava sa brojnim krizama, a sada je uvučena u rat.

Izrael je pojačao svoju kampanju protiv militantne grupe Hezbolah koja dejstvuje iz Libana, uključujući pokretanje kopnene invazije nakon razmena vatre sa tom pro-iranskom militantnom organizacijom tokom rata s Hamasom u Pojasu Gaze, prenosi AP.

EPA-EFE/STR

 

09.13 Palestinske vlasti: U južnoj Gazi tokom noći poginulo najmanje 15 ljudi

U izraelskim udarima u južnom pojasu Gaze tokom noći je poginulo najmanje 15 ljudi, uključujući šestoro dece i dve žene, saopštili su danas palestinski medicinski zvaničnici. U severnom delu Gaze, gde Izrael već više od nedelju dana vodi vazdušnu i kopnenu vojnu operaciju u Džabaliji, stanovništvo je i dalje zarobljeno u svojim domovima i skloništima, prenosi AP. Izrael tvrdi da gađa ciljeve militanata u palestinskoj enklavi.

08.14 Libansko ministarstvo: Najmanje 21 osoba poginula u izraelskom napadu na sever Libana

Najmanje 21 osoba je poginula, a osam je povređeno u izraelskom vazdušnom napadu na sever Libana, saopštilo je danas libansko ministarstvo zdravlja.

Udar koji je juče pogodio stambenu zgradu u Aitou, pretežno hrišćanskom naselju daleko od područja u kojima je izraelska vojska izvela hiljade napada na naoružanu šiitsku islamističku grupu Hezbolah, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Stanovnici su saopštili da je tamo živela porodica koja je nedavno raseljena zbog rata. Libanski TV kanal Al Majadin objavio je na platformi Iks da je ovo drugi put da su izraelske snage gađale sever zemlje.

U napadu u kojem je pogođena mala stambena zgradu u selu Aito u okrugu Zgarta, bio je jedan od najsevernijih od kako je Izrael izvršio invaziju na Liban ranije ovog meseca, prenosi Asošiejted pres.

Libanska militantna grupa Hezbolah uglavnom je prisutna na jugu zemlje i južnim predgrađima Bejruta.

Tanjug AP/Mohammed Zaatari

 

08.08 Izraelska vojska: U proteklom danu pogođeno oko 230 ciljeva u Gazi i Libanu

Izraelska vojska (IDF) je saopštila da je pogodila oko 230 terorističkih ciljeva u Gazi i Libanu u protekla 24 sata.

U saopštenju se navodi da je više od 200 ciljeva Hezbolaha, uključujući raketne bacače i protivtenkovske položaje, napadnuto u Libanu. Desetine napadača Hezbolaha ubijeno je u sukobima sa izraelskim trupama, tvrdi izarelska vojska, prenosi Tajms of Izrael.

07.28 Erdogan: Zabrinjavajuće je da UN ne može da zaštiti ni svoje osoblje u Libanu

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da je zabrinut za međunarodni sistem jer Ujedinjene nacije (UN) ne mogu da zaštite ni svoje osoblje od izraelskih napada u Libanu, pozivajući Savet bezbednosti da deluje protiv Tel Aviva.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Erdogan je na sednici kabineta u Ankari održanoj u ponedeljak kazao da je imidž Ujedinjenih nacija koje ne mogu zaštititi ni svoje osoblje narušen i dodao da je to sramotno i zabrinjavajuće za međunarodni sistem, preneo je TRT Balkan.

On je istakao da Savet bezbednosti UN samo posmatra izraelska "razbojništva" protiv mirovnih snaga UN u Libanu, nazivajući to "impotencijom".

07.10 "Izrael će slušati SAD, ali akcije će sprovoditi prema svom nacionalnom interesu"

Izrael će slušati Sjedinjene Američke Države, ali će svoje akcije sprovoditi prema vlastitom nacionalnom interesu, saopšteno je iz kabineta izraelskog premijera Benjamina Netanjahua.
Ovo saopštenje Netanjahuovog kabineta je reakcija na članak objavljen u Vašington Postu u kojem se navodi da je Netanjahu potvrdio Bajdenovoj administraciji da će Izrael napasti iranske vojne, a ne nuklearne ili naftne ciljeve, prenosi Rojters.

Saopštenje je objavljeno u trenutku kada se očekuje da Izrael uzvrati na iranski raketni napad izveden na Izrael 1. oktobra.

06.55 Izraelski javni servis: Netanjahu zabranio udare na Bejrut

Uprkos tome što su izraelski premijer Benjamin Netanjhu i drugi zvaničnici u više navrata demantovali izveštaje da je vlada naredila vojsci da izbegava napade na Bejrut, javni medijski servis Kan tvrdi da je takvo naređenje izdato u petak, bez znanja članova ratnog kabineta.

Tanjug/AP/Abir Sultan

 

Nije bilo vazdušnih udara na libansku prestonicu u poslednja četiri dana, a Kan kaže da je Netanjahu zahtevao da mu se prethodno iznese plan svakog potencijalnog udara na Bejrut kako bi ga lično odobrio.

06.41 MO: Pripadnici Vojske Srbije u misiji u Libanu su dobro i do sada nisu bili ugroženi

Pripadnici kontingenta Vojske Srbije koji su angažovani u zonama mirovnih operacija pod mandatom Ujedinjenih nacija (UNIFIL) u Liban i na Bliskom istoku su dobro i do sada nisu bili direktno ugroženi, saopštilo je Ministarstvo odbrane. Navodi se da su obezbeđeni su svim sredstvima potrebnim za život i rad u uslovima pogoršane bezbednosne situacije u zoni operacije.

06.28 IDF: Vojska presrela tri projektila iz Libana na teritoriji Izraela

Izraelska vojska saopštila je da su tri projektila prešla iz Libana na teritoriju Izraela i da su svi presretnuti. "Izraelski borbeni avioni pogodili su lanser iz kojeg su ispaljeni projektili", napominjući da nije bilo povređenih, prenosi Times of Israel.

Tanjug /AP/Leo Correa

 

06.15 EU osudila napade na misije UN

Evropska unija apelovala je na hitan prestanak napada na mirovne snage UN, naglasivši da oni predstavljaju teško kršenje međunarodnog prava i da su "potpuno neprihvatljivi".

Detaljnije o tome možete pročitati u ODVOJENOJ VESTI.

06.09 Libanski Crveni krst: Najmanje 18 poginulih u izraelskom napadu na sever Libana

Libanski Crveni krst saopštio je da je u izraelskom vazdušnom napadu na severu Libana poginulo najmanje 18 ljudi. Libanski TV kanal Al Majadin objavio je na platformi Iks da očekuje da će broj žrtava rasti i da je ovo drugi put da su izraelske snage gađale sever zemlje.

06.00 Netanjahu ponovio poziv da UNIFIL napusti borbene zone u Libanu

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu odbacio je optužbe da su izraelske trupe namerno gađale mirovnjake UN u Libanu (UNIFIL), rekavši da je u pitanju "apsolutna laž" i ponovio poziv da mirovnjaci UN što pre napuste borbene zone.

Komentari (0)

Svet