Fokus

Napetost na relaciji Otava-Nju Delhi: Kanda i Indija proteruju diplomate zbog optužbi za ubistvo

Komentari

Autor: Tanjug

14/10/2024

-

19:57

Napetost na relaciji Otava-Nju Delhi: Kanda i Indija proteruju diplomate zbog optužbi za ubistvo
Napetost na relaciji Otava-Nju Delhi: Kanda i Indija proteruju diplomate zbog optužbi za ubistvo - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Indija i Kanada proterale su svoje glavne izaslanike zajedno sa drugim diplomatama pošto je vlada Džastina Trudoa optužila indijske agente za umešanost u "ubistva, iznudu i nasilna dela" na kanadskom tlu.

Kanadska policija je saopštila da je kriminalna aktivnost posebno bila usmerena na pristalice pro-Kalistan pokreta koji traži zasebnu domovinu za Sike u Indiji.

Zvaničnici su rekli da je umešano desetak agenata, ali nisu potvrdili da li su direktno povezani sa ubistvom vođe separatista Sika Hardipa Sing Nidžara u Kanadi juna 2023.

Delhi je odbacio optužbe Kanade kao "besmislene".

Odnosi između Delhija i Otave su zategnuti otkako je Trudo rekao da Kanada ima verodostojne dokaze koji povezuju indijske agente sa Nidžarovim ubistvom.

Sukob je doveo do pogoršanja odnosa, Indija je zatražila od Kanade da povuče desetine svog diplomatskog osoblja i suspendovala usluge izdavanja viza.

U ponedeljak je indijsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da su na navode Kanade uticali aktivisti separatista Sika i upozorilo na akciju, ne precizirajući o čemu se radi.

"Indija sada zadržava pravo da preduzme dalje korake kao odgovor na ove najnovije napore kanadske vlade da izmisli optužbe protiv indijskih diplomata", navodi se u saopštenju.

profimedia

 

Delhi je takođe branio svog visokog komesara Sanjaja Kumara Vermu, pozivajući se na njegovu "istaknutu karijeru koja traje 36 godina".

Nije bilo trenutnog kanadskog odgovora na izjavu Delhija. Zamenika šefa misije te zemlje u Delhiju Stjuarta Vilera pozvalo je Ministarstvo spoljnih poslova Indije da objasni potez Kanade.

"Obavešten je da je neosnovano optuživanje indijskog visokog komesara i drugih diplomata i zvaničnika u Kanadi potpuno neprihvatljivo. Ne verujemo u posvećenost aktuelne kanadske vlade da obezbedi njihovu bezbednost. Stoga je vlada Indije odlučila da povuče visokog komesara i druge ciljane diplomate i zvaničnike", navodi se u saopštenju ministarstva.

Hardeepa Singha Nidžara su upucala i ubila dvojica maskiranih naoružanih napadača ispred hrama Sika koji je vodio u Sariju u Britanskoj Kolumbiji.

Bio je glasni pristalica pokreta Halistan, koji zahteva zasebnu domovinu Sika, i javno je vodio kampanju za to.

Odnosi dve zemlje "napeti" i "veoma teški"

Indija ga je u prošlosti opisivala kao teroristu koji je vodio militantnu separatističku grupu.

Kanadska policija je njegovo ubistvo nazvala "ciljanim napadom".

U septembru 2023, Trudo je rekao u kanadskom parlamentu da su navodi o umešanosti Indije u ubistvo zasnovani na kanadskim obaveštajnim podacima.

On je taj čin nazvao kršenjem kanadskog suvereniteta.

Indija je oštro negirala sve optužbe i tvrdila da Kanada nije pružila nikakve dokaze koji bi podržali svoje tvrdnje.

Činilo se da su se hladne veze između dve zemlje malo odmrzle nakon što je Indija nastavila sa obradom viza u oktobru 2023.

Ali prošle nedelje, kanadska ministarka spoljnih poslova Melani Žoli nazvala je odnose zemlje sa Indijom "napetim" i "veoma teškim".

Ona je takođe rekla da i dalje postoji pretnja od novih ubistava na kanadskom tlu.

Komentari (0)

Svet