Fokus

Severna Koreja: Slanje dronova iz Južne Koreje u Pjongjang politička i vojna provokacija

Komentari

Autor: Tanjug

11/10/2024

-

15:10

Severna Koreja: Slanje dronova iz Južne Koreje u Pjongjang politička i vojna provokacija
Tanjug/AP/Hong Ki-won/Yonhap - Copyright Tanjug/AP/Hong Ki-won/Yonhap

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo spoljnih poslova Severne Koreje saopštilo je da je Južna Koreja uputila bespilotne letelice u Pjongjang i ocenilo da taj potez predstavlja političku i vojnu provokaciju, prenosi danas agencija KCNA.

Bespilotne letelice doletele su tokom noći u Pjongjang i rasule "veliki broj" letaka protiv Severne Koreje u glavnom gradu prošle i ove nedelje, navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

Upad dronova zahteva uzvratnu akciju, upozorava severnokorejsko ministarstvo, istovremeno pozivajući Južnu Koreju da obustavi takve akcije.

"Ovu neodgovornu i opasnu provokaciju, koja bi mogla da dovede do oružanog sukoba, pa čak i rata između dve strane, treba odmah prekinuti", navodi se u saopštenju.

Pojedini južnokorejski aktivisti doleću balonima u Severnu Koreju noseći pakete pomoći i letke u kojima se kritikuje lider Kim Džong Un.

Južna i Severna Koreja tehnički su još u sukobu nakon što je njihov rat, koji je trajao od 1950. do 1953. godine, okončan primirjem, a ne mirovnim sporazumom.

Severna Koreja je dugo nazivala "ljudskim ološem" one koji su prebegli u Južnu Koreju.

Vojska Južne Koreje saopštila je danas da ne može da potvrdi da li je tačna tvrdnja Severne Koreje da su južnokorejske bespilotne letelice ovog meseca letele iznad Pjongjanga.

Južnokorejska vojska je, takođe, pozvala Severnu Koreju da prestane da šalje balone sa smećem u Južnu Koreju, navodi se u saopštenju Generalštaba, prenosi Rojters.

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet