Fokus

URAGAN MILTON SVE BLIŽI FLORIDI Simulacija bujične poplave uliva strah u kosti, Desantis upozorio: Ko ostane, umreće

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/10/2024

-

14:50

Associated Press

veličina teksta

Aa Aa

Zbog uragana Milton, koji se trenutno nalazi na oko 775 kilometara od Tampe na Floridi, čak 3,3 miliona njenih stanovnika je u stanju uzbune. Stotine hiljada ljudi evakuiše se sa Floride a, prema prognozama, za uragan Milton se smatra da će biti najgori u poslednjih 100 godina. Štaviše, vlasti veruju da će, u svom vrhuncu, vetrovi dostići brzinu između 280, a moguće i do 350 kilometara na sat, dok će visina bujičnog talasa premašiti tri metra.

Olujni vetar i talas od preko tri metra

Upozorenje američkih vlasti da će "ko ne ode, umreti" nije nimalo preterano. Jer, osim tri metra vode, tu su i olujni vetrovi koji će čupati i nositi sve što im se nađe na putu, pretvarajući to u smrtonosne krhotine koje će se kretati sa bujicama.

Procenjuje se da će više od milion stanovnika Floride, od kojih su mnogi iz oblasti koje su nedavno pogođene uraganom Helen, napustiti državu u narednim satima. To je dovelo i do kilometarskih kolona na auto-putevima, kao i do nestašice goriva. Čak su i zatvori na Floridi evakuisani, a 4.636 zatvorenika prebačeno je u objekte u drugim delovima zemlje.

Svemirski centar Kennedy NASA zabranio je ulaz svom osoblju, i zadržao samo obezbeđenje, dok će Universal Studios, Disney World i SeaWorld biti zatvoreni usled dolaska uragana. Hiljade vozila se kreću ka severu putem Interstate 75, glavnom putu na zapadnoj strani poluostrva, dok stanovnici prate uputstva o evakuaciji. Saobraćaj je blokiran na južnim trakama u vidu kilometarskih kolona, dok se drugi upućuju ka relativno sigurnim tačkama u Fort Loderdejlu i Majamiju.

Euronews Srbija

Dok se vodi borba da Florida ne ostane bez goriva, predsednik Bajden, koji je obećao da će država biti uz pogođene, uputio je strogo upozorenje avio-kompanijama da "ne smeju ni da pomisle o povećanju cene karata".

U međuvremenu, 5.000 pripadnika Nacionalne garde, sa spasilačkim helikopterima, čamcima i specijalnim amfibijskim vozilima, raspoređeno je u širem području kako bi intervenisali gde god to bude bilo potrebno. Deset bolnica i više od 300 ustanova za brigu o starijima, novorođenčadima i hroničnim bolesnicima su evakuisane, a bolnice su u pripavnosti spremajući se najgori scenario.

Gde je sada Milton?

Premda je bio unapređen u kategoriju 5 zbog održavanja brzine vetra od 270 kilometara na sat, uragan Milton je sad opao na kategoriju 4 sa prosečnom brzinom vetra od 250 kilometara na sat, što je zapravo na granici između četvrte i pete kategorije, izvestio je Nacionalni centar za uragane. Meteorolozi su takođe zabrinuti jer procenjuju da uragan ima potencijal da udvostruči brzinu vetra neposredno pre nego što stigne do obale.

Milton je prošao poluostrvo Jukatan u Meksiku i kreće se prema gusto naseljenim obalama Floride, gde se očekuje da će stići kasno večeras, po našem vremenu. Kada stigne do obale Floride, meteorolozi upozoravaju da bi uragan mogao doneti talase olujne jačine visoke do 3,5 metra, što bi takođe moglo dovesti do izdavanja daljih mogućih naredbi za evakuaciju duž obale Zaliva.

Pogledajte kako je izgledao udar Miltona u Jukatanu:

Associated Press

Guverner Floride, Ron Desantis, pozvao je stanovnike ovih područja da se pripreme za "divlju" oluju, naglašavajući da se radi o najjačem ciklonu u Meksičkom zalivu od 2005. godine. "Hajde da se pripremimo za najgore i nadamo da će oslabiti", izjavio je Desantis i nastavio: "Mogu to reći bez ikakvog dramatizovanja - ako odlučite da ostanete u jednoj od zona evakuacija, umrećete"

Do sada je najmanje devet okruga izdalo obavezne naredbe za evakuaciju, a vlasti traže od stanovnika da se pridržavaju tih naređenja bez odlaganja. Gradonačelnica Tampe Džejn Kastor izdala je strogo upozorenje:

"Ako odlučite da ostanete u evakuacionim područjima, ta odluka bi vas mogla koštati života"

Tanjug AP/Marta Lavandier

 

U međuvremenu, područje se još uvek nije oporavilo od uragana Helen, koji je pogodio oblast oko 160 kilometara severno od Tampe prošlog meseca i izazvao istorijsku oluju, uništio stotine kuća i ubio više od 12 ljudi, od kojih su mnogi bili stariji i nisu se evakuisali na vreme.

Velike količine krhotina još uvek se nalaze na ulicama i u naseljima. Guverner Desantis je naredio da postrojenja za odvoz smeća ostanu otvorena 24 sata dnevno, kako bi se opasni predmeti uklonili pre nego što ih Milton pretvori u "projektile".

Bajden otkazao putovanje

Međutim, ni prirodna katastrofa na pragu ne sprečva izbornu trku. Na Floridi su već počeli da se raspravljaju o danu posle, odnosno o tome koliko će brzo pogođeni uraganom biti i obeštećeni i koliki će taj iznos biti.

Tanjug AP/Rebecca Blackwell

 

Stepen ljudskih gubitaka i razaranja biće važan indikator sposobnosti vlade Džoa Bajdena i kandidatkinje za predsednicu Kamale Haris da se nose sa krizama. Na kraju krajeva, niko ne može da zaboravi kako je uragan Katrina 2005. godine loše uticao na reputaciju Džordža Buša zbog načina na koji je vlada reagovala.

Bajden se čini da to dobro zna i zato je otkazao planirana putovanja u Nemačku i Angolu i foskusirao se na Floridu. Raspoređivanje Nacionalne garde, upozorenje avio-kompanijama da ne naplaćuju više građanima koji beže kako bi se spasili, kao i obećanja da će biti uz pogođene narednog dana, sve to dokazuje. Naravno, ostaće da se vidi kako će se nositi sa posledicama ove katastrofe.

 

Komentari (0)

Svet