Fokus

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU U izraelskom napadu u Gazi stradalo najmanje 18 Palestinaca, nastavljena racija na Džabaliju

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

09/10/2024

-

07:43

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU U izraelskom napadu u Gazi stradalo najmanje 18 Palestinaca, nastavljena racija na Džabaliju
KRIZA NA BLISKOM ISTOKU U izraelskom napadu u Gazi stradalo najmanje 18 Palestinaca, nastavljena racija na Džabaliju - Copyright Tanjug/AP/Bilal Hussein/Ariel Schalit/Abdel Kareem Hana

veličina teksta

Aa Aa

Libanski pokret Hezbolah saopštio je da je potisnuo izraelske vojnike koji su se "ubacili" na jug Libana blizu položaja mirovnih snaga UN u toj zemlji. Posle slabljenja palestinskog Hamasa čiji napad 7. oktobra prošle godine je pokrenuo smrtonosne operacije u pojasu Gaze, Izrael sada vodi otvoren rat protiv Hezbolaha, saveznika Hamasa. Prethodni dan obeležili su novi vazdušni udari IDF na Bejrut i Damask, dok je Hezbolah uzvratio raketiranjem Haife. Broj poginulih u izraelskom napadu na stambenu zgradu u zapadnom predgrađu glavnog grada Sirije povećao se na sedam, uključujući žene i decu. Portparol izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Danijel Hagari nije mogao da potvrdi da li je potencijalna zamena bivšeg vođe Hezbolaha Sajeda Hasana Nasralaha, Hašem Safiedin, ubijen u vazdušnom napadu prošle nedelje. 

Ključni događaji

  • Broj poginulih u izraelskom napadu na Damask povećao se na sedam, uključujući decu
  • Netanjahu: IDF likvidirao potencijalne naslednike ubijenog lidera Hezbolaha
  • Jerusalem Post: Izrael neće napasti iranske nuklearke, udariće vojne baze
  • Reuters: Safiedin najverovatnije naslednik Nasrale u Hezbolahu
  • Galant: Novi lider Hezbolaha je verovatno ubijen
  • U izraelskom napadu na Džabaliju ubijeno 17 ljudi

      Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu

Euronews

 

            Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu  

23.18 Bajden: Napad Hamasa 7. oktobra bio je drugi, manji Holokaust

Predsednik SAD Džozef Bajden danas je na sastanku sa američkim rabinima ocenio da napad Hamasa 7. oktobra na Izrael predstavlja "drugi, manji Holokaust".

"Kao što ste videli i prošle nedelje, Sjedinjene Američke Države u potpunosti podržavaju pravo Izraela da se brani od Irana i svih njegovih posrednika, uključujući Hezbolah, Hamas i Hute", rekao je Bajden rabinima, naglašavajući američko učešće u sprečavanju iranskog raketnog napada na Izrael.

Bajden je opširno govorio o porastu antisemitizma u zemlji i inostranstvu i detaljno opisao korake koje je njegova administracija preduzela u borbi protiv antisemitizma, preneo je "Times of Israel".

"Mi poštujemo i štitimo osnovno pravo na slobodu govora i mirne proteste, ali nigde u Americi nema mesta za antisemitizam, govor mržnje ili pretnje nasiljem bilo koje vrste protiv Jevreja ili bilo koga drugog", rekao je Bajden.

Tanjug/AP/Susan Walsh

 

23.01 SAD: Ne želimo novu Gazu u Libanu

Sjedinjene Američke Države upozorile su danas Izrael da ne pokreće ofanzivu u Libanu koja bi ličila na ono što se dešava u Pojasu Gaze, što je odgovor Stej deparmenta na izjavu izraelskog premijera Benjamina Netanjahua.

"Jasno kažemo da ne bi trebalo da bude nikakve vojne akcije u Libanu koja bi izgledala kao ova u Gazi i imala ishod kakav je u Gazi. To ne bi bilo prihvatljivo", rekao je portparol Stejt departmenta Metju Miler na konferenciji za medije, upitan za komentar Netanjahuove izjave dan ranije u kojoj je zapretio Libancima, prenosi HINA.

Netanjahu je utorak u videoporuci upućenoj narodu Libana rekao da je Hezbolah slabiji nego što je bio mnogo godina unazad i pozvao Libance da "vrate svoju zemlju" i oslobode je od Hezbolaha, zapretivši im u suprotnom scenarijom iz Gaze.

"Ne možemo i nećemo gledati da se Liban pretvara u novu Gazu", poručio je Miler.

Američki predsednik Džo Bajden i Netanjahu razgovarali su danas telefonom o izraelskom odgovoru na nedavno raketiranje iz Irana, a Bela kuća objavila da se razgovori o tome nastavljaju.

Izraelski ambasador u Ujedinjenim nacijama rekao je da je razgovor Bajdena i Netanjahua "bio pozitivan" i da Izrael "ceni podršku Sjedinjenih Država".

Tanjug AP/Nathan Howard

 

22.46 Mekgark: SAD veruju da je lider Hamasa Sinvar živ i da se krije u nekom tunelu u Gazi

Sjedinjene Američke Države veruju da je vođa Hamasa Jahja Sinvar živ i da se verovatno skriva u nekom podzemnom tunelu u Pojasu Gaze sa taocima u svojoj blizini, izjavio je danas Bred Mekgark, specijalni savetnik Bele kuće za Bliski Istok i Severnu Afriku.

"Jahja Sinvar ostaje donosilac odluka. Verujemo da je živ i da se nalazi u tunelu ispod Gaze, verovatno sa taocima u svojoj blizini", izjavio je Mekgark tokom razgovora sa američkim rabinima, prenosi "Times of Israel".

Ovo je najdetaljnija informacija o Sinvarovom statusu koju je pružio neki viši američki zvaničnik u poslednjih nekoliko nedelja, ako ne i meseci, navodi izraelski dnevnik.

Tokom proteklih nekoliko dana, mediji su izveštavali da je Sinvar, nakon što nije bio dostupan više od mesec dana, ponovo uspostavio kontakt sa zvaničnicima Hamasa izvan Pojasa Gaze.

Mekgark je rekao da američka vlada veruje da bi rat u Pojasu Gaze mogao odmah da se završi ukoliko bi Sinvar pristao da oslobodi preostalog 101 izraelskog taoca koje drži Hamas.

AP/Adel Hana

 

19.50 Galant: Izraelski napad na Iran će biti smrtonosan i precizan

Izraelski ministar odbrane Joav Galant danas je upozorio da će izraelski napad na Iran biti smrtonosan i precizan, kao i da će se dogoditi iznenada.

Iran ''neće razumeti šta se dogodilo ni kako'' kada Izrael bude napao, rekao je Galant tokom posete vojnoj obaveštajnoj jedinici 9900, prenosi "Times of Israel".

On je ocenio da je iranski napad na Izrael prošle nedelje bio agresivan, ali neuspešan zbog nepreciznosti.

Galant je istakao da izraelske vazdušne snage nisu oštećene u napadu, napomenuvši da su sve piste u funkciji, nijedan avion nije uništen, a vojnici i civili nisu povređeni.

On je dodao da je ceo izraelski bezbednosni sistem, od vojnika na terenu do premijera, sinhronizovan oko napada na Iran.

''Ceo lanac komande je usklađen i fokusiran na ovo pitanje'', poručio je on.

Ranije danas, Galant je otkazao put u Vašington, a izraelski mediji su kao razlog naveli to što je Netanijahu želeo prvi da razgovara sa Bajdenom o planiranom napadu na Iran.

Tanjug/AP

 

18.34 Bajden, Haris i Netanijahu telefonom razgovarali 50 minuta

Američki predsednik Džo Bajden i izraelski premijer Benjamin Netanijahu danas su obavili telefonski razgovor, koji je trajao 50 minuta, prenosi Tajms of Izrael.

Razgovoru je prisustvovala i potpredsednica SAD Kamala Haris.

Kabineti lidera i dalje nisu saopštili tačne teme razgovora.

Ranije danas, izraelski ministar odbrane Joav Galant otkazao je put u Vašington, a izraelski mediji su kao razlog naveli to što je Netanijahu želeo prvi da razgovara sa Bajdenom o navodnom planiranom napadu na Iran.

17.55 Najmanje 60 ljudi poginulo u današnjim izraelskim udarima na Pojas Gaze

Najmanje 60 osoba je poginulo danas u izraelskim udarima na Pojas Gaze, saopštili su palestinski zdravstveni radnici.

Izraelska vojska (IDF) je saopštila da je napad koji traje već peti dan, usmeren da spreči borce Hamasa da izvedu nove napade iz Džabalije i da osujeti njihovo pregrupisanje, prenosi Rojters.

Ove operacije u okupiranoj palestinskoj enklavi su se našle u senci sukoba IDF sa libanskom militantnom grupom Hezbolah i izraelskih planova da uzvrati na prošlonedeljni iranski raketni napad, navodi britanska agencija.

17.18 Kabinet izraelskog premijera: Netanijahu će večeras razgovarati sa Bajdenom

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu razgovaraće večeras sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom, potvrđeno je iz njegovog kabineta.

Očekuje se da će se telefonski razgovor fokusirati na plan Izraela za odmazdu nakon napada iranskim balističkim projektilima prošle nedelje, prenosi Tajms of Izrael.

Kancelarija izraelskog ministra odbrane Joava Galanta saopštila je danas da je Netanijahu suspendovao planirani put ministra odbrane u Vašington sve do razgovora sa Bajdenom. 

16.41 Zaharova: Hezbolah nije izgubio kontrolu

Libanski šiitski militantni pokret Hezbolah nije izgubio kontrolu, uprkos početku izraelske kopnene operacije u Libanu i najnovijim izraelskim napadima na rukovodstvo pokreta, izjavila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Izrael odugovlači za sada sa kopnenom invazijom na Liban, koja je najavljena 30. septembra. Izraelski vojni napadi na libansku teritoriju završavaju se nasilnim sukobima sa borcima Hezbolaha i značajnim gubicima. Prema našim procenama, šiitska partija Hezbolah, uključujući i njeno vojno krilo, nije izgubila kontrolu i još je organizovana. Istovremeno, potrebno je videti do koliko žrtava ti sukobi vode među civilnim stanovništvom", rekla je Zaharova na brifingu, prenosi RIA Novosti.

14.37 Najmanje četiri osobe poginule u izraelskom napadu u južnom Libanu

Najmanje četiri osobe ubijene su danas kada su izraelske snage napale hotel koji je pretvoren u sklonište za raseljena lica u oblasti Iklim al-Karub u južnom Libanu, prenosi agencija Naharnet, saopštilo je libansko Ministarstvo zdravlja.    

14.30 Tri izraelska vojnika teško ranjena u napadu na Liban

Libanska militantna grupa Hezbolah saopštila je danas da su u napadu na južni Liban tri izraelska vojnika teško ranjena.

Hezbolah je naveo da je gađao izraelski štab u južnom Libanu.

"U znak podrške palestinskoj naciji u Pojasu Gaze i njenom herojskom i časnom otporu, u odbrani Libana i njegovog naroda i kao odgovor na varvarske napade Izraela na gradove, sela i civile, borci islamskog otpora danas su izveli raketni napad na štab izraelske vojske u južnom Libanu", navodi se u saopštenju, prenela je agencija Irna.

Izraelska vojska (IDF) potvrdila je da su tri vojnika teško ranjena u borbama u južnom Libanu tokom proteklog dana, dok IDF nastavljaju da se bore protiv operativaca Hezbolaha "i u bliskim borbama i vazdušnim napadima".

"Dvojica vojnika, podoficir i rezervista iz Jedinice 504 Vojnoobaveštajne uprave, teško su povređeni u utorak, dok je treći - iz 8207. bataljona Alonske brigade teško povređen danas. Sva trojica su prebačeni u bolnice na medicinsku pomoć", navodi se u saopštenju IDF.

14.13 Joav Galant otkazao posetu Vašingtonu

Pentagon je danas najavio otkazivanje posete izraelskog ministra odbrane Joava Galanta Vašingtonu, ne navodeći razlog te odluke iz Tel Aviva.
''Upravo smo obavešteni da će ministar Galant odložiti svoj put u Vašington", rekla je portparolka Pentagona Sabrina Sing na brifingu za novinare. Kako je prethodno bilo najavljeno, očekivalo se da se Galant danas u Vašingtonu sastane sa sa američkim ministrom odbrane Lojdom Ostinom i savetnikom za nacionalnu bezbednost SAD Džejkom Salivanom.

13.33 Reuters: Iran poručio arapskim državama da je dozvola Izraelu da koristi baze i vazdušni prostor neprihvatljiva

Vlasti u Teheranu poručile su arapskim državama Persijskog zaliva da bi bilo neprihvatljivo ukoliko odobre korišćenje njihovog vazdušnog prostora ili vojnih baza protiv Irana i upozorio da će svaki takav potez izazvati odgovor, rekao je danas neimenovani iranski zvaničnik za Reuters.

''Jasno smo stavili do znanja da će Teheran svaku akciju zemlje Persijskog zaliva protiv Irana, bilo kroz korišćenje vazdušnog prostora ili vojnih baza, smatrati akcijom koju preduzima cela grupa, i Teheran će na to odgovoriti'', rekao je on.

U poruci je naglašena potreba regionalnog jedinstva protiv Izraela i važnost obezbeđivanja stabilnosti.

''Takođe je jasno stavljeno do znanja da je bilo kakva pomoć Izraelu, kao što je dozvoljavanje korišćenja vazdušnog prostora jedne regionalne zemlje za akcije protiv Irana, neprihvatljiva", dodao je zvaničnik.

Istovremeno, zalivske države nastoje da uvere Teheran u njihovu neutralnost kada su u pitanju rastuće tenzije između Irana i Izraela, prenosi Guadian.

12.54 Ubadanje u Haderi proglašeno za terorizam, šestoro povređenih od kojih dvoje teško

Izraelska policija saopštila je danas da je ubadanje nožem u Haderi, u kome je ranjeno šest osoba od kojih su dve u kritičnom stanju, proglašeno za teroristički napad.

Policija je saopštila da je osumnjičeni lociran i "neutralisan", nakon što je sa lica mesta pobegao mopedom, ne iznoseći više detalja, prenosi tajms of Izrael i dodaje da je osumnjičeni izbo ljude na četiri različite lokacije.

Bezbednosni izvori su naveli da je napadač Ahmad Džabarin (36), izraelski državljanin iz obližnjeg arapskog grada Um al Fahm.

11.55 Lideri Hamasa i Fataha danas u Kairu, razgovaraju o jedinstvu

Lideri grupe Hamas i pokreta Fatah, na čijem je čelu predsednik Palestinske samouprave Mahmud Abas, održaće danas u Kairu razgovore o jedinstvu, rekao je za Rojters savetnik političkog lidera Hamasa za medije, Taher Al-Nono. Prema njegovim rečima, delegacija Hamasa stigla je juče u Kairo, na čelu sa glavnim pregovaračem grupe i jednim od Hamasovih komandanta Kalilom Al-Haijem.

"Na sastanku će se razgovarati o izraelskoj agresiji na pojas Gaze i izazovima sa kojima se suočavaju Palestinci", rekao je Nono, dok pokret Fatah nije komentarisao sastanak.

11.50 BBC: Više eksplozija prijavljeno jutros u južnom Libanu

iše eksplozija prijavljeno je jutros u južnom Libanu, uključujući grad Hijam i selo u blizini Tira, četvrtog po veličini grada u Libanu. U napadu je pogođen grad Tair Deba u blizini Tira, u kojem je povređeno šest osoba, objavio je BBC. Izrael je izdao novo upozorenje, a 25 odsto teritorije Libana trenutno je pod nalogom za evakuaciju.

11.44 Ministarstvo zdravlja: Od početka sukoba u Gazi ubijeno više od 42.000 Palestinaca

Ministarstvo zdravlja Gaze saopštilo je danas da je broj Palestinaca koji su poginuli u ratu u Gazi premašio 42.000. Od početka rata, 7. oktobra 2023. godine, ukupno je ubijeno 42.010 Palestinaca, a u istom periodu ranjeno je 97.720, preneo je AP. Ministarstvo je saopštilo da žene i deca čine više od polovine ubijenih.

profimedia

 

10.57 Najmanje 18 Palestinaca ubijeno tokom noći u Gazi, nastavljena racija na Džabaliju

Najmanje 18 Palestinaca ubijeno je tokom noći u izraelskim napadima na Gazu, saopštili su danas palestinski lekari, dok su izraelske snage nastavile sa racijom na izbeglički kamp Džabalija na severu enklave. Izraelska vojska (IDF) navodi da je cilj napada da zaustavi Hamasove borce da nastave da napadaju iz Džabalije i da spreči njihovo pregrupisavanje, preneo je Rojters. 

08.33 Izraelski PVO: Presreli smo dve rakete ispaljene iz Libana u oblast južno od Haife

Izraelska protivvazdušna odbrana (PVO) saopštila je danas da je presrela dve rakete lansirane iz Libana iznad regiona Karmel južno od Haife, u severnom Izraelu. Sirene su se oglasile u severnoj obalskoj oblasti Izraela, uključujući Cezareju i Zihron Jakov i obližnje gradove južno od Haife, objavio je jutros Tajms of Izrael. Nema izveštaja o povređenima ili materijalnoj šteti.

07.46 Haris: Postignut "određeni napredak" u vezi sa sporazumom o prekidu vatre u Gazi

Potpredsednica SAD i demokratska predsednička kandidatkinja Kamala Haris izjavila je danas da je ostvaren "određeni napredak" u vezi sa sporazumom o prekidu vatre u Gazi, ali da je taj napredak "besmislen" ukoliko se sporazum zaista ne postigne. "Moramo da postignemo prekid vatre i dogovor o taocima što je pre moguće", rekla je Haris u emisiji na televiziji CBS, preneo je Rojters.

07.41 Aksios: Bajden danas razgovara sa Netanjahuom, tema - vojne akcije protiv Irana

Američki predsednik Džozef Bajden planira danas telefonski razgovor sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom o potencijalnim vojnim akcijama protiv Irana, izvestio je portal Aksios, pozivajući se na tri američka zvaničnika.

Tanjug/AP/Susan Walsh

 

Prema neimenovanim izvorima na koje se američki portal poziva, SAD žele da iskoriste ovaj razgovor kako bi pokušale da utiču na izraelski odgovor na iranske provokacije.

"Želimo da osiguramo da Izrael napada ciljeve u Iranu koji su značajni, ali da to ne bude nesrazmerno", rekao je jedan od američkih zvaničnika.

07.35 U izraelskim udarima u Gazi tokom noći ubijeno najmanje 12 Palestinaca

U izraelskim udarima tokom noći u severnoj i centralnoj Gazi ubijeno je najmanje 12 Palestinaca, uključujući devet članova jedne porodice, javila je novinska agencija WAFA. Devet članova iste porodice ubijeno je u napadu na njihovu kuću u naselju Šudžaja u severnoj Gazi, saopštio je palestinski Crveni polumesec, navodi palestinska agencija.

U izbegličkom kampu Nuseirat u centralnoj Gazi još troje je ubijeno, uključujući jedno dete, a nekoliko osoba je ranjeno u izraelskom napadu.

Tanjug/AP

 

07.28 Hezbolah tvrdi da odbija napade izraelskih trupa na jugu Libana

Libanska oružana grupa Hezbolah saopštila je na Telegramu da su njeni borci lansirali artiljeriju i rakete na izraelske trupe na jugozapadu Libana. Napadi u oblasti Labunea primorali su izraelske trupe da se povuku, saopštila je libanska grupa, a prenela Al Džazira.

Ranije je Hezbolah saopštio da su se njegovi borci sukobili sa izraelskim trupama u libanskom gradu Blida. Grupa je istakla da izraelska vojska nije bila u stanju da napreduje otkako je pokrenula kopnenu operaciju pre nedelju dana.

07.25 Broj poginulih u izraelskom napadu na Damask povećao se na sedam, uključujući decu

Broj poginulih u sinoćnjem izraelskom napadu na stambenu zgradu u zapadnom predgrađu glavnog grada Sirije, Damaska, povećao se na sedam, uključujući žene i decu, javila je sirijska državna televizija. Kako prenosi Al Jazeera, u napadu je ranjeno još najmanje 11 osoba i pričinjena je značajna materijalna šteta.

Tanjug/AP/Omar Sanadiki

 

07.10 Netanjahu: IDF likvidirao potencijalne naslednike ubijenog lidera Hezbolaha

Izraelske snage su ubile potencijalne naslednike likvidiranog lidera Hezbolaha Sajeda Hasana Nasralaha, izjavio je juče izraelski premijer Benjamin Netanjahu, ne imenujući o kome se radi. "Smanjili smo sposobnosti Hezbolaha. "Uklonili smo hiljade terorista, uključujući samog Nasralaha i Nasralahovog naslednika, kao i naslednika naslednika", izjavio je Netanjahu u snimljenoj video-poruci upućenoj narodu Libana, preneo je Reuters.

Tanjug/AP/Susan Walsh

 

07.03 Jerusalem Post: Izrael neće napasti iranske nuklearke, udariće vojne baze

Izrael verovatno neće napasti iranski nuklearni program, već će fokusirati udare na različite vrste vojnih baza i obaveštajnih lokacija, rekli su neimenovani izvori za Jerusalem Post. Izvori nisu negirali raniji izveštaj New York Times-a o tome da se očekuje da izraelski napad na Iran, koji su najavili najviši zvaničnici u Tel Avivu nakon iranskog napada na Izrael 1. oktobra, bude umerene jačine.

06.51 Reuters: Safiedin najverovatnije naslednik Nasrale u Hezbolahu

Hašem Safiedin, za koga Izrael tvrdi da je ubijen, široko se smatra verovatnim naslednikom ubijenog lidera Hezbolaha Hasana Nasrale, a iako nije tako dobro poznat kao Nasrala, Izrael ga vidi kao vodeću metu u libanskoj organizaciji koju smatra terorističkom, preneo je juče Reuters.

AP/Bilal Hussein

 

06.40 Galant: Novi lider Hezbolaha je verovatno ubijen

Izraelski ministar odbrane Joav Galant izjavio je da je pripadnik Hezbolaha koji je preuzeo vođstvo nad tom libanskom militantnom grupom verovatno ubijen nakon ubistva prethodnog lidera Hasana Nasrale, preneo je Reuters. Mediji su prethodno preneli da je Nasralu zamenio njegov rođak, Hašem Safijedin, koga su SAD označile kao teroristu 2017. godine.

06.30 U izraelskom napadu na Džabaliju ubijeno 17 ljudi

Civilna odbrana Gaze saopštila je da je 17 ljudi ubijeno u izraelskom napadu na izbeglički kamp u Džabaliji. Palestinska novinska agencija Vafa prenela je da je jedan od njenih dopisnika rekao da su na ulicama Džabalije ležale desetine poginulih i ranjenih i da zbog intenziteta granatiranja zdravstveni radnici i civilna zaštita nisu uspeli da dođu do njih.

06.10 Hezbolah: Pogođeno više ciljeva na severu Izraela

Libanski militantni pokret Hezbolah saopštio je da je pogodio više ciljeva na severu Izraela, kako navode, u znak odmazde za jednogodišnji "genocidni rat izraelskog režima u opkoljenom pojasu Gaze". U saopštenju se navodi da je salvom raketa pogodio štabove izraelskih snaga u gradu Šlomi, kibuc Hanita u zapadnoj Galileji i lokalitet Mardž u Vadi Hunejn u ranim jutarnjim satima, preneo je jemenski TV kanal Al Masira. Dodaje se da je gađan štab izraelskih snaga u blizini kibuca Jiron, na severu Izraela u pet sati ujutro po lokalnom vremenu.

 

Komentari (0)

Svet