Fokus

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Broj poginulih u izraelskom napadu na Damask povećao se na sedam, uključujući decu

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

08/10/2024

-

07:54

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Broj poginulih u izraelskom napadu na Damask povećao se na sedam, uključujući decu
KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Broj poginulih u izraelskom napadu na Damask povećao se na sedam, uključujući decu - Copyright Tanjug AP/Bilal Hussein, Hussein Malla, Leo Correa, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Povodom godišnjice napada palestinske militantne grupe Hamas na jug Izraela, premijer Benjamin Netanjahu, poručio je da će njegova zemlja nastaviti da se bori. On je u televizijskom obraćanju obećao nove napade kako bi "sprečio svaku buduću pretnju državi Izrael", a 7. oktobar je opisao kao "dan gubitka, bola i neverovatne tuge". Širom sveta održane su demonstracije i spomen obeležja povodom godišnjice napada na Izrael 7. oktobra i rata u Gazi koji je usledio. Centralna komemorativna ceremonija održana je u Tel Avivu, dok je Hamas saopštio da sudbina talaca zavisi od izraelske Vlade. Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da je u protekloj ratnoj godini u Pojasu Gaze Izrael bombardovao više od 40.000 ciljeva, otkrio 4.700 ulaza u tunele i uništio 1.000 lokacija za lansiranje raketa. Sa druge strane, ministarstvo zdravlja Gaze, tvrdi da je u tom periodu ubijeno najmanje 41.909 Palestinaca, dok je 97.303 povređeno.

Ključni događaji

  • Netanjahu: Izrael nije poražen, nastavljamo da se borimo
  • Izraelska vojska presrela raketu ispaljenu iz Jemena
  • Izraelski vojnici ubili 12-godišnjeg Palestinca na okupiranoj Zapadnoj obali
  • Hamas pokrenuo masovan raketni napad na izraelske baze
  • U vazdušnom napadu Izraela na zgradu opštine u Barahitu poginulo 10 vatrogasaca
  • Hezbolah saopštio da je sposoban da sa saveznicima u regionu odbije agresiju Izraela

     Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu

Euronews

 

            Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu  

21.33 Broj poginulih u izraelskom napadu na Damask povećao se na sedam, uključujući decu

Broj poginulih u večerašnjem izraelskom napadu na stambenu zgradu u zapadnom predgrađu glavnog grada Sirije, Damaska, povećao se na sedam, uključujući žene i decu, javila je sirijska državna televizija.

Kako prenosi Al Džazira, u napadu je ranjeno još najmanje 11 osoba i pričinjena je značajna materijalna šteta.

Tanjug/AP/Omar Sanadiki

 

19.53 Netanjahu: IDF likvidirao potencijalne naslednike ubijenog lidera Hezbolaha

Izraelske snage su ubile potencijalne naslednike likvidiranog lidera Hezbolaha Sajeda Hasana Nasralaha, izjavio je danas izraelski premijer Benjamin Netanjahu, ne imenujući o kome se radi.

"Smanjili smo sposobnosti Hezbolaha. Uklonili smo hiljade terorista, uključujući samog Nasralaha i Nasralahovog naslednika, kao i naslednika naslednika", izjavio je Netanjahu u snimljenoj video-poruci upućenoj narodu Libana, prenosi Rojters.

Ranije je izraelski ministar odbrane Joav Galant izjavio da je Hašem Safiedin, čovek koji je trebalo da zameni ubijenog Nasralaha, verovatno "eliminisan", međutim nije bilo jasno na koga je Netanjahu mislio kada je govorio o "nasledniku naslednika", navodi britanska agencija.

Tanjug/AP/Alex Brandon

 

19.19 Džeruzalim post: Izrael neće napasti iranske nuklearke, udariće vojne baze

Izrael verovatno neće napasti iranski nuklearni program, već će fokusirati udare na različite vrste vojnih baza i obaveštajnih lokacija, rekli su neimenovani izvori danas za Džeruzalim post.

Izvori nisu negirali raniji izveštaj Njujork tajmsa o tome da se očekuje da izraelski napad na Iran, koji su najavili najviši zvaničnici u Tel Avivu nakon iranskog napada na Izrael 1. oktobra, bude umerene jačine.

Očekuje se da će taj napad ipak biti mnogo značajniji od izraelske odmazde 19. aprila, kada je oštećen iranski protivvazdušni raketni sistem S-300.

18.56 Turski parlament raspravljao o Bliskom istoku iza zatvorenih vrata

Turski poslanici održali su danas sednicu iza zatvorenih vrata na kojoj se raspravljalo o širenju rata u regionu Bliskog istoka.

Sednica je održana nedelju dana nakon što je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan tvrdio da Izrael ima kao krajnji cilj da napadne tursku teritoriju.

Izrael nije javno odgovorio na Erdoganovu tvrdnju, za koju analitičari i opozicioni poslanici kažu da je  nategnuta i namenjena prvenstveno da skrene pažnju javnosti sa ekonomskih problema Turske, preneo je Reuters.

Tel Aviv takođe nije javno komentarisao današnju sednicu turskog parlamenta na kojoj su ministri spoljnih poslova i odbrane govorili o riziku od daljeg širenja sukoba u Pojasu Gaze i Libanu.

Erdogan je rekao prošle sedmice na sednici parlamenta da će Izrael, nakon napada na Liban, usmeriti pažnju na Tursku, bez navođenja argumenata.

Turska, koja je članica NATO-a, jedan je od najoštrijih kritičara Izraela zbog njegovih sukoba sa palestinskom militantnom grupom Hamas i libanskom Hezbolah.

Ankara je prekinula trgovinske odnose sa Izraelom.

AP Photo/Ali Unal

 

18.10 Reuters: Safiedin najverovatnije naslednik Nasrale u Hezbolahu

Hašem Safiedin, za koga Izrael tvrdi da je ubijen, široko se smatra verovatnim naslednikom ubijenog lidera Hezbolaha Hasana Nasrale, a iako nije tako dobro poznat kao Nasrala, Izrael ga vidi kao vodeću metu u libanskoj organizaciji koju smatra terorističkom, piše danas Reuters.

Više o ovome čitajte u odvojenoj vesti.

AP/Bilal Hussein

 

15.11 Galant: Novi lider Hezbolaha je verovatno ubijen

Izraelski ministar odbrane Joav Galant izjavio je danas da je pripadnik Hezbolaha koji je preuzeo vođstvo nad tom libanskom militantnom grupom verovatno ubijen nakon ubistva prethodnog lidera Hasana Nasrale, prenosi Reuters.

Mediji su prethodno preneli da je Nasralu zamenio njegov rođak, Hašem Safijedin, koga su SAD označile kao teroristu 2017. godine.

Istovremeno, Hezbolah je saopštio da je pogodio više ciljeva na severu Izraela, kako navode, u znak odmazde za jednogodišnji "genocidni rat izraelskog režima u opkoljenom pojasu Gaze".

14.46 U izraelskom napadu na Džabaliju ubijeno 17 ljudi

Civilna odbrana Gaze saopštila je da je 17 ljudi ubijeno danas u izraelskom napadu na izbeglički kamp u Džabaliji. Palestinska novinska agencija Vafa prenosi da je jedan od njenih dopisnika rekao da su na ulicama Džabalije ležale desetine poginulih i ranjenih i da zbog intenziteta granatiranja zdravstveni radnici i civilna zaštita nisu uspeli da dođu do njih.

Kasam brigade, naoružano krilo Hamasa, saopštile su da je jedan izraelski vojnik poginuo u borbi u oblasti Al-Tavam, severozapadno od grada Gaze. Oko 20 Hamasovih operativaca ubijeno je prošlog dana tokom nove operacije ID u Džabaliji na severu Gaze, saopštila je izraelska vojska.

13.52 U toku repatrijacioni let Er Srbije iz Bejruta

Srpska avio-kompanija Er Srbija saopštila je da danas, u organizaciji Vlade Republike Srbije, obavlja repatrijacioni let kojim iz Bejruta do Beograda prevozi 85 odraslih putnika i tri bebe. Među putnicima na letu broj JU9071 većinu čine državljani Srbije, ali i susednih država, koji žive ili borave u Libanu.

Očekuje se da će avion srpske nacionalne avio-kompanije sleteti u Beograd oko 14.30 časova po lokalnom vremenu. Za spiskove putnika za repatrijacioni let bilo je nadležno Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

13.51 Al Majadin: Hamas i IDF se sukobili u gradu Gaza i kampu Džabalija

Palestinska militantna grupa Hamas i izraelska vojska danas su se sukobili u gradu Gaza i izbegličkom kampu Džabalija, koji se nekoliko dana nalazi pod opsadom, prenosi libanski TV kanal Al Majadin. Kako se navodi, najmanje jedan izraelski vojnik je ubijen, a nekoliko je ranjeno, ali izraelska vojska za sada nije izdala saopštenje o ovom pitanju.

Video-snimak reportera Al Džazire sa terena pokazuje grupu palestinskih raseljenih lica, koja su pokušavala da se evakuišu, dok izraelski vojnici pucaju na njih.

13.30 Hezbolah: Pogođeno više ciljeva na severu Izraela

Libanski militantni pokret Hezbolah saopštio je danas da je pogodio više ciljeva na severu Izraela, kako navode, u znak odmazde za jednogodišnji "genocidni rat izraelskog režima u opkoljenom pojasu Gaze".

U saopštenju se navodi da je salvom raketa pogodio štabove izraelskih snaga u gradu Šlomi, kibuc Hanita u zapadnoj Galileji i lokalitet Mardž u Vadi Hunejn u ranim jutarnjim satima, preneo je jemenski TV kanal Al Masira. Dodaje se da je gađan štab izraelskih snaga u blizini kibuca Jiron, na severu Izraela u 5 sati ujutro po lokalnom vremenu.

11.30 Zamenik lidera Hezbolaha: SAD su suštinski partner Izraela u napadu na Gazu

Zamenik lidera Hezbolaha Naim Kasem izjavio je danas da je ubijeni lider grupe Hasan Nasralah "uneo strah" u Izrael i optužio je SAD da su partner u onome što je opisao kao zločine koji se dešavaju u Gazi. U snimljenoj poruci emitovanoj na libanskoj televiziji, Kasem je pohvalio Nasralaha zbog toga što je uneo "strah u srca cionista i što se borio protiv okupacionih kriminalaca", preneo je Gardijan. Kasem je opisao prošlogodišnji napad Hamasa na južni Izrael kao "prvi korak ka promeni" i kritikovao je Izrael zbog, kako je rekao, "ubijanja žena, dece i starih" u Gazi. On je rekao da su SAD suštinski partner Izraela u napadima koji se izvode u Gazi i rekao da je Iran odlučan u tome da stane po strani i podrži otpor Izraelu.

11.15 Borelj: Situacija u Libanu se iz dana u dan pogoršava, što pre postići prekid vatre

Situacija u Libanu se iz dana u dan pogoršava, rekao je danas u Evropskom parlamentu šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj i istakao da bi što pre trebalo postići prekid vatre u sukobu koji vode Izrael i Hezbolah u ovoj zemlji. Borelj je naveo i da je oko 20 odsto libanskog stanovništva bilo je prinuđeno da se preseli, prenosi Rojters.

profimedia

 

10.58 Libanska vlada izrazila spremnost da brani zemlju u okviru raspoloživih mogućnosti

Privremena vlada Libana izrazila je danas spremnost da "brani zemlju u okviru raspoloživih mogućnosti", i najavila da će na osnovu odluka i direktiva političkih autoriteta "uraditi šta smatra da je potrebno" da bi se zaštitila zemlja. U saopštenju vlade navodi se da je ono izdato "u svetlu sve većih varvarskih napada izraelskog neprijatelja na različite regione u Libanu, koji su izazvali smrti, povrede i velika razaranja", prenosi Gardijan. 

10.51 Aviokompanija Emirejts otkazala za danas letove za i iz Irana kao i letove za Bejrut

Aviokompanija "Emirejts" iz UAE saopštila je da je otkazala za danas letove za i iz Irana kao i letove za Bejrut do 16.oktobra. U saopštenju se navodi da kompanija nastavlja da pažljivo prati situaciju u regionu i da je u kontaktu sa nadležnim organima u vezi sa razvojem događaja, prenosi Rojters.

10.40 Rojters: Izrael poslao tenkove dublje u izbeglički kamp Džavaliju

Izrael je danas poslao tenkove dublje u izbeglički kamp Džabaliju u severnom pojasu Gaze i apelovao na ljude da što pre napuste to područje, rekli su stanovnici za Rojters. Palestinski lekari rekli su da su u Džabaliji prijavljene žrtve, ali da nisu mogli da dođu do područja zbog napada, preneo je Rojters.

Izraelska vojska je saopštila da njene snage pokušavaju da zaustave pripadnike Hamasa, koji vrše napade iz Džabalije. Palestinski zdravstveni zvaničnici nisu odmah saopštili nove podatke o žrtvama, ali su rekli da je u poslednja 24 sata desetine osoba ubijeno u Pojasu Gaze.

Tanjug AP/Abed Khaled

 

10.17 Zvaničnici UN:Pregovori su jedini način da se povrati stabilnost na Bliskom istoku

Specijalna koordinatorka UN za Liban Žanin Henis-Plasčert i šef mirovnih snaga raspoređenih duž granice sa Izraelom (UNIFIL) general Arold Lazaro saopštili su da su pregovori jedini način da se povrati stabilnost na Bliskom istoku. Oni naveli da su napadi Hezbolaha koji su počeli 8. oktobra 2023. predstavljali kršenje rezolucije Saveta bezbjednosti UN kojom je okončan 34-dnevni rat Izraela i Hezbolaha 2006. godine, naveli su zvaničnici UN u saopštenju koje je objavio UNIFIL.

09.35 Iran poručio Izraelu: "Ne testirajte našu volju"

Iranski ministar spoljnih poslova Abas Aragči upozorio je Izrael da "ne testira" volju Teherana o mogućim vojnim udarima kao vid odmazde za raketni napad koje je Iran prošle nedelje lansirao na Izrael.

"Naše rakete mogu da ispune sve svoje ciljeve. Odgovorićemo na svaki napad na naše institucije ili infrastrukturu", rekao je Aragči na konferenciji na kojoj se raspravljalo o uticaju Hamasovog napada na Izrael 7. oktobra, prenela je Al džazira. On je istakao da će Iran nastaviti da podržava stav da bi Palestinci trebalo da imaju svoju državu.

profimedia

 

09.12 Njujork tajms: Malo je verovatno da će Izrael pogoditi iranske nuklearne lokacije

Malo je verovatno da će Izrael pogoditi iranske nuklearne lokacije kao odgovor na napad Teherana prošle nedelje, objavio je američki list Njujork tajms, pozivajući se na neimenovane zvaničnike. Izvori su naveli da će se Izrael umesto toga verovatno fokusirati na vojne baze, obaveštajne službe ili rukovodstvo, ali bi kasnije mogao da krene u nuklearni program ukoliko Iran odgovori na napade.

09.05 Izrael poslao još jednu diviziju u napad na Liban

Izraelska vojska saopštila je da je tokom noći rasporedila i četvrtu diviziju u južnom Libanu za potrebe kopnene operacije protiv pripadnika militantne organizacije Hezbolah.

U saopštenju se navodi da je 146. rezervna divizija počela sinoć kopnene operacije u zapadnom sektoru južnog Libana, čime se ona pridružila trima stalnim armijskim divizijama, koje već deluju u centralnom i istočnom sektoru južnog Libana, prenosi Times of Israel.

Ovim potezom uključene su hiljade dodatnih vojnika u izraelsku kopnenu ofanzivu, a njihov ukupan broj u Libanu sada verovatno prelazi 15.000, navodi izraelski portal.

08.57 Kina će obezbediti Libanu hitne medicinske zalihe

Kina će obezbediti hitne medicinske zalihe Libanu, saopštila je danas Kineska agencija za međunarodnu razvojnu saradnju.

"Na zahtev libanske vlade, kineska vlada je odlučila da obezbedi hitne humanitarne medicinske zalihe Libanu kako bi pomogla u pružanju medicinske pomoći", naveo je portparol agencije Li Ming u saopštenju, preneo je Rojters.

08.32 Šef CIA: Iako SAD veruje da Izrael i Iran ne žele sukob, možda su pogrešno procenili

Šef CIA Vilijam Berns izjavio je danas da, iako američka obaveštajna zajednica veruje da ni Izrael ni Iran ne žele "potpuni sukob", postoji veliki rizik od pogrešne procene.

"Suočavamo se sa stvarnom opasnošću dalje regionalne eskalacije sukoba", rekao je Berns na konferenciji za novinare u SAD, preneo je CBS Njuz.

Tanjug/AP/Graeme Jennings

 

Prema Bernsovim rečima, Bliski istok je mesto gde se sve vreme dešavaju komplikovane stvari. Razmena obaveštajnih podataka između SAD i Izraela omogućila je poraz iranskog raketnog napada 1. oktobra, rekao je Berns.

Napad je razotkrio neke slabosti vojnih sposobnosti Teherana, ali, kako je on istakao, "to ne znači oni (Iran) nisu moćni", i to je nešto što ne samo Izrael, već i Sjedinjene Američke Države treba da shvate "veoma ozbiljno".

08.28 Turska šalje brodove za evakuaciju svojih državljana iz Libana

Turska planira da u sredu brodovima evakuiše svoje državljane iz Libana koji su podneli zahtev da napuste ovu zemlju, saopštilo je tursko ministarstvo spoljnih poslova. U saopštenju se navodi da se očekuje da danas za Bejrut krenu dva broda turske mornarice sa ukupnim kapacitetom od oko 2.000 putnika, prenosi Rojters. Iz turskog ministarstva su dodali da će se proces evakuacije nastaviti narednih dana ako bude potrebno.

07.48 UN: Izraelske akcije u Gazi su ratni zločini i potencijalni zločini protiv čovečnosti

Eksperti UN izrazili su solidarnost sa palestinskim narodom, povodom godišnjice Hamasovog napada na Izrael i početka rata u Pojasu Gaze, istakavši da akcije izraelske vojske protiv Palestinaca predstavljaju ratne zločine i moguće zločine protiv čovečnosti.

''Kao rezultat toga, Međunarodni sud pravde (MSP) upozorio je da postoji stvarna i neposredna opasnost od nepopravljive štete po pravo Palestinaca da budu zaštićeni od genocida'', upozorili su stručnjaci UN u zajedničkom saopštenju.

Tanjug/AP/Pamela Smith

 

07.39 Hezbolah tvrdi da je gađao bazu izraelskih obaveštajaca, Izrael saopštio da nema štete

Militantni pokret Hezbolah koji deluje u Libanu saopštio je da je tokom noći izvršio raketni napad na centralni Izrael i da je gađao bazu izraelske vojske Glilot u predgrađu Tel Aviva. U ovoj bazi bazi je sedište vojno-obaveštajne jedinice i nalazi se u blizini štaba Mosada, prenosi Al Džazira. Izraelska vojska je saopštila da je tokom napada ispaljeno pet raketa, od kojih su neke presretnute, a ostale su pogodile nenaseljeno područje, pri čemu nije bilo povređenih ili veće štete, prenosi Tajms of Izrael.

07.35 Izrael uspostavio novu zatvorenu vojnu zonu na libanskoj granici

Izraelska vojska saopštila je da je uspostavila novu zatvorenu vojnu zonu na granici sa Libanom, u oblastima Roš Hanikra, Šlomi, Hanita, Adamit i Arab al-Aramše. Kako navodi IDF, do tog poteza je došlo nakon najnovije procene situacije vezane za kopnene operacije vojske u južnom Libanu. Ovom naredbom civilima je zabranjen boravak u oblastima u kojima deluje izraelska vojska, uključujući područja u Izraelu preko granice od libanskih sela se vode borbe.

Tanjug/AP/Hussein Malla

 

07.31 Izraelska vojska tvrdi da je likvidirala komandata logistike Hezbolaha

Izraelska vojska tvrdi da je likvidirala šefa logističkog štaba Hezbolaha Suhaila Huseina Huseinija u Bejrutu. U saopštenju se navodi da je Huseini, koji je rukovodio logistikom Hezbolaha i finansiranjem njegovih različitih jedinica, ubijen u jučerašnjem vazdušnom napadu na libansku prestonicu.

Izraelska vojska je saopštila da je Huseini takođe bio član Hezbolahovog saveta za džihad, najvišeg vojnog tela ove militantne organizacije, prenosi Tajms of Izrael.

07.27 Libanski mediji: Izrael tokom noći gađao južna predgrađa Bejruta

Libanski državni mediji objavili su da je Izrael tokom noći gađao južna predgrađa Bejruta, nakon što je izraelska vojska izdala upozorenje stanovnicima te oblasti. Izrael je juče pokrenuo talas vazdušnih napada na južni Liban, sa 100 aviona koji su gađali oko 120 lokacija u razmaku od sat vremena, saopštila je izraelska vojska (IDF), preneo je Gardijan. 

07.25 Netanjahu: Izrael nije poražen, nastavljamo da se borimo

Izrael nije poražen upkos neopisivoj tuzi koju je izazvao napad Hamasa prošle godine, već je definisao ciljeve rata koje sada ostvaruje, rekao je premijer Benjamin Netanijahu povodom godišnjice napada palestinske militantne grupe na jug Izraela.

Tanjug/AP/Evan Vucci

 

07.16 Bajden obeležio godišnjicu napada na Izrael ceremonijom u Beloj kući

Američki predsednik Džo Bajden juče je obeležio godišnjicu Hamasovog napada na Izrael ceremonijom paljenja sveća u Beloj kući, u prisustvu prve dame Džil Bajden i rabina Arona Aleksandera, porodičnog prijatelja ubijenog američko-izraelskog taoca Herša Goldberga Polina.

Bajden nije govorio na ceremoniji, ali je ranije u izjavi odao počast "najsmrtonosnijem danu za jevrejski narod od Holokausta" i osudio "porast antisemitizma u Americi", prenosi Guardian.

''Verujem da će istorija pamtiti 7. oktobar kao mračan dan za palestinski narod zbog sukoba koji je Hamas pokrenuo tog dana. Previše civila je pretrpelo puno tokom ove godine sukoba'', ocenio je američki lider.  

Tanjug AP/Susan Walsh

 

06.13 Milion ljudi na maršu u Jemenu povodom godišnjice napada Hamasa na Izrael

Na maršu u glavnom gradu Jemena Sani juče okupilo se više od milion učesnika povodom prve godišnjice operacije "Potop Al Aksa" i napada Hamasa na Izrael, a pod sloganom "Potop ka oslobođenju". Demonstranti su se okupili u znak solidarnosti sa palestinskim narodom "dok se ne postigne pobeda" i naglasili "svoju versku i moralnu dužnost" da se zalažu za oslobođenje Gaze, Palestine i Libana od, kako su opisali, ugnjetavanja izraelskih snaga, prenela je jemenska agencija Saba.

Tanjug AP/Osamah Abdulrahman

 

06.00 Hamas pokrenuo masovan raketni napad na izraelske baze

Al Kasam brigade palestinskog pokreta Hamas pokrenule su masovan raketni napad na izraelske baze na prvu godišnjicu svoje operacije "Oluja Al Aksa", prenela je palestinska agencija Sama.

Prema pisanju iranske agencije Irna, pripadnici brigade Al Kasam gađali su vojnu bazu Sufa, istočno od prelaza Rafa, raketama "radžum" kratkog dometa. Brigade Al Kasam su u saopštenju povodom godišnjice napada objavile da su borci pokreta otpora 7. oktobra 2023. uklonili prepreke, preuzeli kontrolu nad izraelskim vojnim bazama i naseljima u blizini Pojasa Gaze, kao i da su ubili jedan broj pripadnika vojnih snaga i doseljenika, a jedan broj zarobili.

 

Komentari (0)

Svet