Fokus

Severna Karolina izmenila pravila na predsedničkim izborima zbog birača pogođenih uraganom Helena

Komentari

Autor: Tanjug

07/10/2024

-

20:16

Severna Karolina izmenila pravila na predsedničkim izborima zbog birača pogođenih uraganom Helena
Severna Karolina izmenila pravila na predsedničkim izborima zbog birača pogođenih uraganom Helena - Copyright Tanjug/AP/Gerald Herbert

veličina teksta

Aa Aa

Izborni zvaničnici u saveznoj državi Severna Karolina danas su odobrili promene koje imaju za cilj da olakšaju biračima u oblastima pogođenim uraganom Helena da glasaju na predsedničkim izborima u SAD 5. novembra.

"Cilj je da se osigura da birači u svim delovima države imaju iste opcije glasanja - bilo poštom, lično počevši od 17. oktobra ili na dan izbora", rekla je Karen Brinson Bel, izvršna direktorka Državnog izbornog odbora Severne Karoline.

Promene, koje je odobrio petočlani izborni odbor, omogući će terenskim timovima u 13 najteže pogođenih okruga da posete skloništa i druga područja kako bi pomogli ljudima da glasaju, prenosi Reuters.

U tim okruzima je takođe dozvoljena izmena vremena glasanja, kao i lokacije prevremenog glasanja i promene planove osoblja.

Tanjug AP/Mike Stewart

 

Promene bi takođe omogućile stanovnicima da podignu glasačke listiće u odsustvu u lokalnim izbornim kancelarijama i vrate ih na bilo koje biračko mesto na dan izbora, umesto na ograničenim lokacijama koje su ranije bile dozvoljene.

Severna Karolina je jedna od sedam država za koje se očekuje da budu presudne na izborima za predsednika, a istraživanja javnog mnjenja pokazuju da je trka između republikanca Donalda Trampa i demokrate Kamale Haris tesna.

U međuvremenu, američki predsednik Džozef Bajden naredio je da se angažuje još 500 vojnika na sanaciji posledica koje je izazvao uragan Helena, povećavajući broj pripadnika vojnog osoblja na 1.500.

Bajdenova administracija odobrila je 137 miliona dolara federalne pomoći i obećala dodatnu pomoć, pošto se predviđa da će šteta od uragana Helena dostići milijarde dolara.

Američke države Severna Karolina, Florida i veliki deo Južne Karoline još se oporavljaju od posledica koje je izazvao uragan Helena.

Više od 200 ljudi poginulo je u šest američkih država u uraganu Helena, što ga čini najsmrtonosnijim otkako je 2005. godine u uraganu Katrina poginulo skoro 1.400 ljudi.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet