Fokus

Štrajk u američkim lukama onemogućio dopremanje medicinskih uređaja i lekova (FOTO)

Komentari

Autor: Tanjug

01/10/2024

-

19:35

Štrajk u američkim lukama onemogućio dopremanje medicinskih uređaja i lekova (FOTO)
Tanjug/AP - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Zaposleni na pristaništima u 36 luka sa istočnih delova Sjedinjenih Američkih Država pokrenuli su danas prvi štrajk nakon više decenija, što bi moglo da ugrozi lance snabdevanja, izazove nestašice i, ukoliko potraje duže, podigne cene robe.

Radnici od Mejna do Teksasa rano jutros počeli su obustavu rada zbog nedovoljnih plata i automatizacije u lukama, bez obzira što je zabeležen određeni napredak u pregovorima oko novog ugovora, preneo je AP.

Postojeći ugovor između luka i oko njihovih 45.000 radnika, odnosno članova Međunarodnog udruženja brodara (International Longshoremen’s Association - ILA) istekao je u ponoć.

Na početku protesta, radnici ispred luke u Filadelfiji šetali su i skandirali da "nema posla bez fer ugovora".

Sindikat, koji štrajkuje prvi put od 1977. godine, postavio je i table sa natpisom "Automatizacija šteti porodici: ILA štiti radna mesta".

Predsednik lokalnog sindikata Bojs Batler izjavio je da radnici žele korektan ugovor koji bi sprečio automatizaciju njihovih poslova.

On tvrdi da su špedicije zaradile milijarde dolara tokom pandemije od naplate po visokim cenama i da bi mogle da izađu u susret zaposlenima kada je reč o boljim uslovima rada.

Štrajk, koji se odvija nekoliko nedelja pre predsedničkih izbora, mogao bi bitno da utiče na njihov ishod, ukoliko nestašice robe počnu da utiču na birače.

Nakon što je danas počeo štrajk u američkim lukama, od Nove Engleske do Teksasa, zaustavljena je skoro polovina celokupne trgovine koja dolazi u SAD, a carinski podaci pokazuju da je, pored ostalog, blokirano i dopremanje važnih medicinskih uređaja i skupih lekova.

Obustava rada u pristaništima, koju je jutros pokrenuo sindikat Međunarodno udruženje brodara (International Longshoremen’s Association - ILA), direktno se odrazila na trgovinu lekovima za mršavljenje i dijabetes koje proizvode kompanije kao što su Novo Nordisk i Eli Lili, prenosi CNBC.

Konosmani, digitalni računi teretnih kontejnera, pokazali su da se mehanizmi isporuke insulina i lekova za mršavljenje oslanjaju na luke na istočnoj obali.

 

Komentari (0)

Svet