Fokus

Američki kongresmeni traže od Meksika bezbednosne mere za kineske proizvođače automobila

Komentari

Autor: Tanjug

01/10/2024

-

15:42

Američki kongresmeni traže od Meksika bezbednosne mere za kineske proizvođače automobila
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Oko 20 demokrata u američkom Kongresu je pozvalo novoizabranu predsednicu Meksika, Klaudiju Šejnbaum, da se pozabavi pitanjem nacionalne bezbednosti o vozilima kineskih proizvođača automobila u Meksiku povezanim na internet.

Svi moderni automobili i kamioni imaju ugrađenu opremu koja omogućava pristup internetu, što im omogućava deljenje podataka sa uređajima unutar i izvan vozila, prenosi Rojters.

Američki zakonodavci predvođeni Elisom Slotkin i senatorom Šerodom Braunom zatražili su u pismu upućenom predsednici Meksika da uspostavi nadzor i da do početka 2025. godine pošalje meksičku delegaciju na razgovore u Sjedinjene Američke Države.

SAD se plaše da bi Kina, strateški i ekonomski rival, ali i trgovinski partner, mogla da koristi podatke prikupljene od povezanih vozila za nadzor ili, u ekstremnim okolnostima, daljinski upravlja njima putem interneta i navigacionih sistema.

"Verujemo da je ovaj skup podataka pod kontrolom Kineske komunističke partije pretnja nacionalnoj bezbednosti", navodi se u pismu američkih kongresmena koje su takođe potpisali senatori Geri Piter, Debi Stabenov i Tami Boldvin.

Prošle nedelje, američki predsednik Džozef Bajden predložio je zabranu kineskog softvera i hardvera u povezanim vozilima na američkim putevima što bi efektivno onemogućilo kineskim automobilima i kamionima ulazak na američko tržište i zabranilo uvoz novih vozila koje kineski proizvođači izrađuju u Meksiku.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet