Fokus

Možda poslednja šansa da birači vide suočavanje dva tabora: Večeras prva debata kandidata za potpredsednika SAD

Komentari

Autor: Euronews Srbija, BBC, Glas Amerike

01/10/2024

-

20:00

Možda poslednja šansa da birači vide suočavanje dva tabora: Večeras prva debata kandidata za potpredsednika SAD
Možda poslednja šansa da birači vide suočavanje dva tabora: Večeras prva debata kandidata za potpredsednika SAD - Copyright AP Photo

veličina teksta

Aa Aa

Kandidati za potpredsednika Sjedinjenih Američkih Država, demokrata Tim Volc i republikanac Džej Di Vens suočiće se večeras u prvoj debati koja je zakazana na televiziji CBS. Osim prvo, ovo će biti njihovo jedino sučeljavanje u predsedničkoj kampanji, a iako su uglavnom dometi potpredsedničke debate niski, ovoga puta bi moglo da bude drugačije.

Kako piše BBC, u tesnoj trci u kojoj bi na izborima u novembru prevagu moglo da donese svega desetine hiljada glasova u nekolicini država, svaka prilika da se privuče pažnja i napravi politički zamah je dragocena. U najmanju ruku, debata će biti fascinantan kontrast između dva čoveka sa veoma različitim stilovima i političkim uverenjima i dve kampanje sa različitim strategijama u nameri da se "osvoji" Bela kuća.

Republikanski predsednički kandidat Donald Tramp izabrao je Vensa još u julu, na početku Republikanske nacionalne konvencije, samo dan nakon pokušaja atentata. Za razliku od bivšeg potpredsednika Majka Pensa, Vens je Trampu ideološki "srodna duša", čiji fokus na trgovinu i imigraciju odgovara Trampovim glavnim političkim prioritetima.

Volcov put do potpredsedničke nominacije, sa druge strane, nije bio toliko predvidiv. Nakon što je aktuelni predsednik Džo Bajden odustao od svoje kandidature, potpredsednica Kamala Haris uskočila je na njegovo mesto i krenula u potragu za saigračem.

Volc, guverner Minesote, nije bio vodeći kandidat za taj posao, ali su njegova viralna pojavljivanja na televiziji, to što je republikance nazvao "čudnim" kao i njegova sposobnost da brani liberalnu politiku na umereno prijateljskom jeziku, osvojili Kamalu.

Koje će biti glavne teme?

Kako navodi BBC, tokom večerašnje debate, Vens će verovatno nastaviti da zamera demokratama ekonomiju, imigraciju i kriminal - oblasti u kojima, prema anketama, Tramp i republikanci jesu favorizovani. 

Mogao bi, takođe, da optuži Volca da sporo reaguje na ponekad nasilne demonstracije u Minesoti nakon smrti Džordža Flojda u Mineapolisu i da istakne neke od kontroverznijih liberalnih politika koje je Volc doneo kao guverner, uključujući i prava transrodnih osoba. Vens bi takođe mogao da ukaže i da Volcove ponekad kontradiktorne izjave o njegovom dosijeu služenja u Nacionalnoj gardi Minesote.

Volc bi mogao da se suprotstavi Vensu naglašavajući prošle kontroverzne izjave svog protivnika - o Haićanima iz Ohaja i njegovim podrugljivim opaskama o tome da su demokratske žene koje nemaju decu "žene sa mačkama". Takođe se očekuje da će fokus prebaciti na socijalna pitanja u kojima su demokrate jače - kao što su zdravstvena zaštita, životna sredina i, što je i najistaknutije, pravo na abortus.

AP Photo

 

Kada je reč o ekonomiji, tu će verovatno biti borbe. Vens često ima jasnije argumente od Trampa o jačanju fabričke proizvodnje, pomoći radnicima i kažnjavaju korporacija. Redovno napada Bajdenovu administraciju zbog inflacije, i ako postoji tema u kojoj želi da se Volc brani od njegovih napada - to je ekonomija, piše Glas Amerike.

Demokrate, sa druge strane, poručuju da će cilj njihovog mandata biti jačanje srednje klase. Kamala Haris priznaje da mnogi imaju problem sa visokim cenama, ali brani Bajdenova dostignuća u pogledu ekonomskog rasta, niske nezaposlenosti i povećanja plata.

Obe kampanje se utrkuju da biračima daju što bolji "ekonomski plan", uključujući i smanjenje poreza i subvencije za određene sektore. Zbog toga se očekuje da će kandidati posvetiti dosta vremena temi ekonomije.

Kako debata utiče na izbore?

Istorijski gledano, izbor potpredsednika nije mnogo uticao na rezultate izbora, ali bi ovoga puta moglo da bude drugačije.

Analiza istoričara Marka P. Džonsa, profesora političkih nauka sa Univerziteta Rajs u Hjustonu, pokazuje da glasači ne mare mnogo za to ko je potpredsednik. Čak i ta ideja da se pravi kontrast među kandidatima - pa se Haris, koja je žena i rasna manjina, uparuje sa muškarcem belcem kakav je Volc - je malo precenjena.

Tanjug/AP/Charles Rex Arbogast

 

"Dokazi pokazuju da birači gledaju ko je kandidat za predsednika", kaže Džons.

Ključna razlika, međutim, može biti u tome što je trka Haris i Trampa jako tesna u državama koje izbore odlučuju.

"Uvek je moguće da, na marginama, ipak bude važno ko je potpredsednik", kaže Džons.

Jedan od razloga zbog bi debata Vensa i Volca mogla da ima veći uticaj na birače ove godine je i to što su se Haris i Tramp susreli u debati samo jednom. To znači da je ova potpredsednička debata možda poslednja šansa da birači uživo vide sučeljavanje dva tabora.

I Vens i Volc će morati da paze da ne ostanu upamćeni po slučajnim greškama, koje mogu da se emituju iznova i iznova. Džons veruje da gafovi nisu verovatni, ali nisu ni nemogući.

"Oni su disciplinovani. Ali, dovoljno je da se desi samo jednom", kaže istoričar.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet