Fokus

uživo KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Nova razmena vatre na još jednom frontu: Izrael pokrenuo napade na ciljeve Huta u Jemenu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/09/2024

-

09:02

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Nova razmena vatre na još jednom frontu: Izrael pokrenuo napade na ciljeve Huta u Jemenu
KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Nova razmena vatre na još jednom frontu: Izrael pokrenuo napade na ciljeve Huta u Jemenu - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Kriza na Bliskom istoku se rasplamsava, a najnovija eskalacija predstavlja ubistvo lidera Hezbolaha Hasana Nasralaha u izraelskom vazdušnom napadu. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je izjavio da je on izdao naređenje za taj udar nazvavši to “neophodnim uslovom” za ostvarivanje izraelskih ciljeva. Sa druge strane stižu poruke upozorenja iz Irana, a premijer Libana je izjavio da njegovoj zemlji preti opasnost. U međuvremenu su nastavljeni raketni napadi, a sirene su se začule širom centralnog Izraela zbog raketa koje su ispaljene iz Jemena i Libana. U izraelskom napadu pogođena je industrijska zona koja je udaljena 500 metara od aerodroma u Bejrutu. 

Ključni događaji

  • Netanjahu saopštio da je on naredio napad u kojem je ubijen lider Hezbolaha Hasan Nasralah 
  • U Iranu proglašena petodnevna žalost 
  • Gutereš pozvao da se prekine “ciklus nasilja” 
  • Stejt department naložio delu osoblja ambasade SAD da napuste Liban 

Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu

Euronews

 

Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu 

21.26 Netanijahu: Neprijatelji ponovo vide Izrael kao jaku i odlučnu zemlju

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je danas da neprijatelji ponovo vide Izrael kao jaku i odlučnu zemlju, ali da su pred Tel Avivom "teški dani".

"Promena odnosa snaga sa sobom donosi mogućnost stvaranja novih saveza u našem regionu, jer Izrael pobeđuje", rekao je Netanijahu na zajedničkoj konferenciji za novinare sa opozicionim poslanikom i liderom partije Nova nada, Gideonom Saarom, koji se vratio u vladu.

Netanijahu kaže da Saarova odluka da se ponovo pridruži vladi kao ministar bez portfelja doprinosi unutrašnjem jedinstvu i jedinstvu protiv neprijatelja Izraela.

20.46 U izraelskim vazdušnim napadima na Jemen poginule četiri osobe, povređeno 30

U izraelskim vazdušnim udarima na Jemen danas su poginule četiri osobe, a ranjeno više od 30, nakon što je izraelska vojska saopštila da je pogodila mete na teritoriji pobunjenika koje podržava Iran, uključujući Hodeidu.

Televizija Al Masira, koju kontrolišu Huti, saopštila je da su jedan lučki radnik i tri inženjera poginuli, a 33 su ranjena prema preliminarnim podacima, dodajući da ekipe hitne pomoći i spasilačke ekipe i dalje tragaju za nestalim ljudima.

20.19 IDF: Završen širok talas napada na komandne prostorije Hezbolaha širom Libana

Izraelska vojska (IDF) je saopštila danas da je završen širok talas napada na komandne prostorije Hezbolaha širom Libana.

Desetine borbenih aviona učestvovalo je u napadima, pogodivši oko 120 lokacija Hezbolaha u južnom Libanu i duboko u zemlji, navodi IDF.

"Mete su uključivale komandne sobe koje su pripadale različitim jedinicama Hezbolaha i druge objekte u kojima su operativci planirali da izvrše napade", navodi vojska.

IDF tvrdi da ovi napadi predstavljaju "značajan udarac" komandi Hezbolaha.

Ministarstvo zdravlja Libana saopštilo je da su izraelskom napadu na grad Ain al-Delb na jugu zemlje poginule 32 osobe. U saopštenju se dodaje da je u izraelskim napadima do sada poginulo 77 ljudi, dok vojni avioni nastavljaju neprekidno bombardovanje širom zemlje, uključujući i predgrađa glavnog grada Bejruta, prenosi Al Džazira.

Tanjug/AP

 

20.07 Iranski predsednik osudio napade Izraela na regionalne saveznike Teherana

Iranski predsednik Masud Pezeškijan osudio je  izraelske napade na regionalne saveznike Teherana, navodeći da Izraelu ne treba dozvoliti da napada zemlje iranske "osovine otpora" jednu za drugom, upozoravajući da takve akcije neće ostati bez odgovora.

Pezeškijan je rekao da Iran treba da podrži Liban nakon što je tu zemlju napao Izrael, javili su iranski državni mediji.

19.42 Halevi o napadu na Hute u Jemenu: Ovo nije poruka, već akcija

Nakon udara izraelskih vazduhoplovnih snaga na Hute u Jemenu, udaljenom oko 1.800 kilometara, načelnik generalštaba Izraelskih odbrambenih snaga (IDF), general-potpukovnik Herci Halevi, upozorio je da Izrael može da dosegne i dalje ciljeve.

"Znamo da stignemo veoma daleko, znamo kako da stignemo još dalje, i znamo kako tačno tamo da udarimo. Ovo nije poruka, to je akcija", rekao je Halevi tokom sastanka sa visokim oficirima, nakon izrelskog udara u Jemenu, prenosi Tajms of Izrael.

AP Photo/ Maya Alleruzzo, Pool

 

17.49 Izrael pokrenuo nove napade na ciljeve Huta u Jemenu

Izrael je pokrenuo napade na ciljeve Huta u Jemenu, nakon što su militanti iz njihovih redova ispalili rakete na Izrael tokom protekla dva dana.

To je najnovija razmena vatre na još jednom frontu u regionalnom konfliktu, prenosi Rojters. Izraelska vojska saopštila je da su na desetine aviona napale elektrane i luku u Ras Isi i Hodeidi. Usled ovih udara došlo je do nestanka struje u najvećem delu Hodeide, naveli su lokalni stanovnici.

U saopštenju IDF se navodi da su Huti tokom protekle godine delovali pod vođstvom i uz finansiranje Irana, a u saradnji sa iračkim milicijama kako bi napali Izrael, ugrozili regionalnu bezbednost, i ometali globalnu slobodu plovidbe.

Jemenski pokret Huti je u više navrata lansirao rakete i dronove prema Izraelu u znak solidarnosti sa Palestincima nakon početka rata u Gazi u oktobru prošle godine.

U svom najnovijem napadu, Huti su naveli da su u subotu lansirali balističku raketu prema međunarodnom aerodromu Ben Gurion kod Tel Aviva, a za koju je Izrael saopštio da je presretnuta.

Izrael je i u petak presreo još jednu raketu Huta. Pokret Huta izrazio je prethodno žaljenje zbog pogibije vođe Hezbolaha Sajeda Hasana Nasralaha, svog saveznika u okviru alijanse koju podržava Iran u borbi protiv Izraela.

EPA-EFE/YAHYA ARHAB

 

16.22 Pentagon povećao borbenu gotovost svojih snaga zbog potencijalne pretnje od Irana

Pentagon je povećao borbenu gotovost svojih snaga zbog potencijalne pretnje od Irana, izjavio je danas portparol američkog Ministarstva odbrane Pat Rajder. 

U saopštenju je navedeno da je ministar odbrane Lojd Ostin tokom vikenda primao izveštaje i davao smernice svom timu o najnovijim dešavanjima na Bliskom istoku.

Ostin i zvaničnici Ministarstva odbrane fokusirani su na zaštitu američkih građana i snaga u regionu, odbranu Izraela, kao i na smanjenje tenzija kroz odvraćanje i diplomatiju, ističe Pentagon.

Ostin je naglasio da su SAD odlučne da spreče Iran i njegove saveznike "da iskoriste situaciju ili prošire sukob" i stavio do znanja da će "ukoliko Iran ili njegovi partneri ciljaju američko osoblje ili interese u regionu, Sjedinjene Države preduzeti sve potrebne mere za odbranu svojih ljudi".

Američki ministar je već naložio da nosač aviona "USS Abraham Linkoln" ostane u operativnom području US Centcoma, dok će "USS Wasp Amphibious Ready Group / Marine Expeditionary Unit" nastaviti da deluje u Istočnom Mediteranu.

Pojačano je i prisustvo borbenih aviona, uključujući F-22, F-15E, F-16 i A-10, a u narednim danima dodatno će se ojačati kapaciteti za vazdušnu podršku, navedeno je u saopštenju.

Tanjug/AP/Charles Dharapak

 

 

15.43 Hezbolah potvrdio smrt visokog zvaničnika te grupe Nabila Kauka u izraelskom napadu

Libanski pokret Hezbolah potvrdio je da je zamenik šefa Centralnog saveta te grupe Nabil Kauk ubijen u izraelskom napadu.

AP navodi da je to sedmi visoki zvaničnik Hezbolaha koji je za nešto više od nedelju dana ubijen u izraelskim napadima, a da su među ubijenima osnivači Hezbolaha koji su decenijama uspevali da izbegnu smrt ili zarobljavanje. 

Tanjug/AP

 

14.09 Rojters: Telo ubijenog lidera Hezbolaha izvučeno iz ruševina u Bejrutu

Telo lidera Hezbolaha Hasana Nasralaha, koji je poginuo u petak u izraelskom napadu na Bejrut, izvučeno je danas iz ruševina, rekli su medicinski i bezbednosni izvori za Rojters.

Dva izvora su rekla da na telu nasralaha nema tragova otvorenih rana, zbog čega deluje da je uzrok smrti udar velike sile koja je verovatno izazvala unutrašnja krvarenja.

11.50 IDF: U napadu na Bejrut ubijen još jedan komandant Hezbolaha Nabil Kauk

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su danas da je još jedan visoki zvaničnik Hezbolaha, komandant Nabil Kauk, ubijen u sinoćnom vazdušnom napadu na Bejrut. Kauk je ubijen u udaru borbenih aviona u predgrađu Dahijeh, poznatom uporištu Hezbolaha, navodi Tajms of Izrael.

On je bio komandant Hezbolahove "preventivne bezbednosne jedinice" i visoki član Centralnog saveta te libanske grupe, navodi se u saopštenju IDF-a. Kauk je bio blizak sa rukovodstvom Hezbolaha i bio je "direktno umešan u organizovanje terorističkih napada na državu Izrael i njene građane, uključujući napade proteklih dana", dodaje se u saopštenju izraelske vojske.

Kako se objašnjava, Kauk se pridružio Hezbolahu 80-ih godina i bio je zamenik vođe, a kasnije i vođa ogranka te grupe u južnom Libanu. Bio je i član Izvršnog saveta, kao i zamenik predsednika tog tela Hezbolaha.

Hezbolah za sada nije potvrdio Kaukovu smrt, ali pristalice te grupe od juče već objavljuju poruke u kojima oplakuju njegovu smrt, navodi Rojters.

10.56 U nastavku izraelskih vazdušnih napada na Liban danas poginulo 11 ljudi

U jutrošnjem izraelskom vazdušnom napadu na severoistočni Liban ubijeno je 11 ljudi, preneli su lokalni mediji.

Ovaj napad je izveden dan nakon što je libanska militantna grupa Hezbolah potvrdila smrt dugogodišnjeg lidera te grupe Hasana Nasralaha u izraelskom napadu na Bejrut.
Prema podacima Ujedinjenih nacija broj raseljenih zbog izraelskih napada na južni Liban se više nego udvostručio i sada je veći od 211.000, preneo je AP.

08.22 Izraelska avijacija protekle noći pogodila više desetina ciljeva Hezbolaha u Libanu

Tokom protekle noći izraelski borbeni avioni pogodili su više desetina ciljeva militantne pro-iranske grupe Hezbolah u Libanu, saopštila je izraelska vojska (IDF). Ciljevi koji su pogođeni su uključivali lansere raketa usmerenih ka Izraelu i zgrade koje koristi Hezbolah, uključujući skladišta oružja, navodi se u saopštenju IDF, prenosi Tajms of Izrael. IDF je takođe objavio nekoliko snimaka napada izraelske ratne avijacije.

Projektil ispaljen iz Libana pogodio je sinoć Zapadnu obalu i izazvao požare, saopštila je ranije izraelska vojska, preneo je Rojters. Sinoć su se oglasile i sirene za vazdušni napad na periferiji Jerusalima i na Zapadnoj obali, ali, kako navodi britanska agencija, još uvek nije poznato da li ima žrtava.

Tanjug/AP

 

07.58 Netanjahu: Ubistvo Nasralaha je istorijska prekretnica, on je bio "centralni motor iranske oštrice zla" 

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je dao izjavu posle smrti Hasana Nasralaha, a ubrzo nakon što je sleteo u Izrael iz Njujorka, prenosi BBC. 

Opisao je ubistvo Nasralaha kao "istorijsku prekretnicu". Kako je naveo, Izrael je sada "poravnao račune" sa onima koji su odgovorni za smrt velikog broja Izraelaca i mnogo stranih državljana. Takođe je poručio da je Izrael odlučan da nastavi da napada neprijatelje. 

Saopštio je da je on izdao naređenje za napad čija meta je bio Nasralah zato što udarci koje je Izrael prethodnih dana nanosio Hezbolahu nisu bili dovoljni. Takođe je rekao da je smrt Nasralaha bila "neophodni uslov" za ostvarivanje izraelskih ciljeva.  

Nazvao je Nasralaha "glavnim ubicom" i "centralnim motorom Iranske oštrice zla".

Tanjug/AP/Abir Sultan

 

07.43 U izraelskom napadu pogođena industrijska zona 500 metara od aerodroma u Bejrutu 

U izraelskom napadu pogođena je industrijska zona koja je udaljena 500 metara od aerodroma u Bejrutu, izjavio je večeras bezbednosni izvor za Rojters. On je ocenio da je to bio najbliži udar do aerodroma. 

Takođe je kazao da je pogođeno područje bilo puno garaža za popravku automobila. 

Direktor avio-kompanije "Midl Ist Erlajns" (Middle East Airlines) Mohamad al-Hut rekao je da aerodrom normalno funkcioniše. 

07.14 Izrael saopštio da je eliminisan visoko rangirani član obaveštajne mreže Hezbolaha

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su eliminisale visokog člana "obaveštajne mreže" Hezbolaha Hasana Halila Jasina.

"Izraelska vojska je eliminisala visoko rangiranog teroristu iz obaveštajne mreže Hezbolaha koji je bio odgovoran za identifikaciju civilnih i vojnih ciljeva. Ranije popodne, pod instrukcijama obaveštajne direkcije IDF-a, izraelsko ratno vazduhoplovstvo je u napadu u oblasti Dahije u Bejrutu eliminisalo Hasana Halila Jasina, visoko rangiranog teroristu iz obaveštajne mreže Hezbolaha koji je bio zadužen za identifikaciju civilnih i vojnih ciljeva, na severnoj granici i duboko unutar izraelske teritorije", navodi se u saopštenju IDF, prenosi Skaj njuz.

U saopštenju se navodi da je Jasin intenzivno sarađivao sa svim ofanzivnim jedinicama Hezbolaha, lično je bio uključen u planiranje terorističkih napada koji su izvršeni tokom rata protiv izraelskih civila i vojnika i planirao je dodatne napade koji je trebalo da budu sprovedeni u narednim danima.

07.00 Bajden: Nasralahova smrt je mera pravde za njegove mnogobrojne žrtve 

 Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je danas da je ubistvo lidera libanske grupe Hezbolaha Hasana Nasralaha "mera pravde za njegove mnogobrojne žrtve" i da Sjedinjene Američke Države u potpunosti podržavaju pravo Izraela da se brani od Irana, države koja podržava grupu.

Bajden je rekao da je američkom ministru odbrane Lojdu Ostinu rekao da dodatno unapredi odbrambeni položaj američkih vojnih snaga na Bliskom istoku kako bi se smanjio rizik od eskalacije sukoba, prenosi Rojters.

On je dodao da SAD žele da se tekući sukob u Gazi i Libanu reši diplomatskim putem. 

Komentari (0)

Svet