Fokus

uživo KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Netanijahu: Ubistvo lidera Hezblaha je istorijska prekretnica, to je bilo neophodno

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/09/2024

-

07:09

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Netanijahu: Ubistvo lidera Hezblaha je istorijska prekretnica, to je bilo neophodno
KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Netanijahu: Ubistvo lidera Hezblaha je istorijska prekretnica, to je bilo neophodno - Copyright Tanjug/AP/Bilal Hussein/Hassan Ammar/Abdel Kareem Hana

veličina teksta

Aa Aa

Sukob Izraela i Hezbolaha je ušao u novu fazu s obzirom na raketni napad koji je IDF izveo na bejrutsku četvrt Dahije, u kojem je ubijen Hasan Nasrala, politički i duhovni lider šiitskog Hezbolaha, "Božje partije" u Libanu, za koju se smatra da je iranski proksi. Vesti o smrti lidera Hezbolaha su uzdrmale ceo svet, dok se Bliski istok nalazi nikada bliže ponoru sveopšteg rata, nakon ubistva još jednog visokog iranskog saveznika. Podsećamo, ovog leta je u Iranu ubijen politički lider Hamasa Ismail Hanije, što je bio povod za dodatno zaoštravanje odnosa Izraela i Irana. Ovoga puta je napad izvršen na sedište libanskog Hezbolaha, te se očekuje odgovor te grupe, ali i Irana, u kojem je odmah sazvan Vrhovni savet za nacionalnu bezbednost na čelu sa ajatolahom Alijem Hamneijem.

Ključni događaji:

  • Hezbolah potvrdio smrt Hasana Nasralaha
  • Tokom noći nastavljeni masovni napadi na Bejrut i dolinu Beka
  • Netanjahu: Naši neprijatelji su mislili da smo paukova mreža, ali mi imamo čelične tetive
  • Izraelska vojska još provera ishod napada u Bejrutu
  • Izrael izvršio 220 vazdušnih udara na Liban
  • Izraelska vojska tvrdi da je ubila komandanta Hezbolaha Muhameda Huseina Saroura
  • Laridžani: "Svaki vođa otpora koji je poginuo mučenički ima svoju zamenu"

Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu

22.52 Francuska pozvala na hitan prekid izraelskih vazdušnih napada na Liban

Francuska je pozvala na hitan prekid izraelskih vazdušnih napada na Liban, preneo je večeras Rojters.

U saopštenju je takođe dodato da se ta zemlja protivi bilo kakvoj izraelskoj kopnenoj operaciji u Libanu.

U izjavi nakon razgovora sa privremenim premijerom Libana Nadžibom Mikatijem, francuski ministar spoljnih poslova Žan-Noel Baro takođe je pozvao militantnu grupu Hezbolah i Iran da se uzdrže od bilo kakve akcije koja bi mogla dodatno da destabilizuje region.

Tanjug/AP

 

22.23 Pezeškijan: SAD saučesnik u izraelskim zločinima u Libanu

Iranski predsednik Masud Pezeškijan izjavio je da su Sjedinjene Američke Države saučesnik u zločinima izraelskog režima u Libanu.

Pezeškijan je u poruci saučešća nakon ubistva generalnog sekretara Hezbolaha Sejeda Hasana Nasralaha osudio "cionistički teroristički napad na Dahije" i istakao da će "mučeništvo značajnih ličnosti, posebno Sejeda Hasana Nasralaha, dodatno ojačati pravedno drvo otpora".

On je dodao da će ime Nasralaha "zauvek sijati na čelu islama", prenosi agencija Fars.

"Međunarodna zajednica neće zaboraviti da je naređenje za napad na Bejrut stiglo iz Njujorka, a Amerikanci ne mogu da se oslobode odgovornosti za pomoć cionistima", rekao je iranski predsednik.

22.02 Huti preuzeli odgovornost za napad na aerodrom u Tel Avivu

Vladajući šiitski pokret u severnom Jemenu, Ansar Alah (Huti), saopštio je danas da je upotrebio projektil Palestina 2 za napad na aerodrom Ben Gurion u Tel Avivu u vreme kada se izraelski premijer Benjamin Netanjahu vraćao u Izrael iz Sjedinjenih Američkih Država.

"Jemensko vazduhoplovstvo napalo je aerodrom Ben Gurion u Tel Avivu koristeći hipersoničnu balističku raketu Palestina 2 tokom dolaska premijera neprijateljskog entiteta Benjamina Netanjahua", rekao je portparol vojske Huti Jahja Sari, prenosi TV Al-Masira.

21.21 Netanijahu: Ubistvo Nasralaha je istorijska prekretnica, on je bio "centralni motor iranske oštrice zla"

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je dao izjavu posle smrti Hasana Nasralaha, a ubrzo nakon što je sleteo u Izrael iz Njujorka, prenosi BBC.

Opisao je ubistvo Nasralaha kao "istorijsku prekretnicu". Kako je naveo, Izrael je sada "poravnao račune" sa onima koji su odgovorni za smrt velikog broja Izraelaca i mnogo stranih državljana. Takođe je poručio da je Izrael odlučan da nastavi da napada neprijatelje.

Saopštio je da je on izdao naređenje za napad čija meta je bio Nasralah zato što udarci koje je Izrael prethodnih dana nanosio Hezbolahu nisu bili dovoljni. Takođe je rekao da je smrt Nasralaha bila "neophodni uslov" za ostvarivanje izraelskih ciljeva. 

Nazvao je nasralaha "glavnim ubicom" i "centralnim motorom Iranske oštrice zla". 

Tanjug/AP/Evan Vucci

 

20.28 U izraelskom napadu pogođena industrijska zona 500 metara od aerodroma u Bejrutu

U izraelskom napadu pogođena je industrijska zona koja je udaljena 500 metara od aerodroma u Bejrutu, izjavio je večeras bezbednosni izvor za Rojters. On je ocenio da je to bio najbliži udar do aerodroma.

Takođe je kazao da je pogođeno područje bilo puno garaža za popravku automobila. 

Direktor avio-kompanije "Midl Ist Erlajns" (Middle East Airlines) Mohamad al-Hut rekao je da aerodrom normalno funkcioniše.

20.20 Gutereš poziva na prekid ciklusa nasilja 

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš izrazio je zabrinutost zbog "dramatične eskalacije" u Bejrutu i ​​rekao da se ciklus nasilja u regionu mora odmah prekinuti. 

"Generalni sekretar je ozbiljno zabrinut zbog dramatične eskalacije situacije u Bejrutu u protekla 24 sata. Ovaj ciklus nasilja mora da se završi sada i sve strane moraju da se povuku sa ivice",  naveo je portparol generalnog sekretara UN Stefan Dižarik, objavljeno je na sajtu UN.

Prema rečima generalnog sekretara, narod Libana, Izraela i celog Bliskog istoka u celini ne može sebi priuštiti rat punog razmera, dodaje se u saopštenju.

19.45 U Iranu proglašena petodnevna žalost nakon ubistva Nasralaha

Vrhovni vođa Irana Ali Hamnei proglasio je petodnevnu žalost, nakon ubistva lidera Hezbolaha Sajida Hasana Nasralaha.

"Proglašavam pet dana žalosti u Islamskoj republici Iran. Upućujem saučešće časnom ocu, supruzi i deci našeg dragog Sajida, porodicama mučenika, članovima Hezbolaha, libanskom narodu i visokorangiranim zvaničnicima, kao i celom pokretu otpora", navodi se u tvitu Hamneija na platformi X.

19.38 Izrael saopštio da je eliminisan visoko rangirani član obaveštajne mreže Hezbolaha

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su eliminisale visokog člana "obaveštajne mreže" Hezbolaha Hasana Halila Jasina.

"Izraelska vojska je eliminisala visoko rangiranog teroristu iz obaveštajne mreže Hezbolaha koji je bio odgovoran za identifikaciju civilnih i vojnih ciljeva. Ranije popodne, pod instrukcijama obaveštajne direkcije IDF-a, izraelsko ratno vazduhoplovstvo je u napadu u oblasti Dahije u Bejrutu eliminisalo Hasana Halila Jasina, visoko rangiranog teroristu iz obaveštajne mreže Hezbolaha koji je bio zadužen za identifikaciju civilnih i vojnih ciljeva, na severnoj granici i duboko unutar izraelske teritorije", navodi se u saopštenju IDF, prenosi Skaj njuz.

U saopštenju se navodi da je Jasin intenzivno sarađivao sa svim ofanzivnim jedinicama Hezbolaha, lično je bio uključen u planiranje terorističkih napada koji su izvršeni tokom rata protiv izraelskih civila i vojnika i planirao je dodatne napade koji je trebalo da budu sprovedeni u narednim danima.

19.30 Stejt department naložio delu osoblja ambasade SAD da napuste Liban

Američki Stejt department naložio je danas delu osoblja u ambasadi u Bejrutu i njihovim članovima porodice da napuste Liban usred eskalacije tenzija na Bliskom istoku, nakon ubistva vođe Hezbolaha, Hasana Nasralaha.

"Osoblju ambasade SAD u Bejrutu zabranjena su lična putovanja bez prethodne dozvole. Dodatna putna ograničenja mogu biti uvedena za osoblje SAD uz odgovornost šefa misije, uz malo ili nimalo upozorenja zbog povećanih bezbednosnih problema ili pretnji", navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

Stejt department je takođe pozvao Amerikance u toj zemlji da napuste Liban, upozoravajući da bi trenutne ograničene opcije za odlazak mogle postati nedostupne ako se bezbednosna situacija pogorša.

"Ambasada SAD ozbiljno savetuje američke građane na jugu Libana, blizu granica sa Sirijom, kao i u izbegličkim naseljima, da odmah napuste ta područja," navodi se u saopštenju.

Tanjug/AP/Charles Dharapak

 

19.28 Bajden: Nasralahova smrt je mera pravde za njegove mnogobrojne žrtve

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je danas da je ubistvo lidera libanske grupe Hezbolaha Hasana Nasralaha "mera pravde za njegove mnogobrojne žrtve" i da Sjedinjene Američke Države u potpunosti podržavaju pravo Izraela da se brani od Irana, države koja podržava grupu.

Bajden je rekao da je američkom ministru odbrane Lojdu Ostinu rekao da dodatno unapredi odbrambeni položaj američkih vojnih snaga na Bliskom istoku kako bi se smanjio rizik od eskalacije sukoba, prenosi Rojters.

On je dodao da SAD žele da se tekući sukob u Gazi i Libanu reši diplomatskim putem.

Tanjug/ AP Photo/Jacquelyn Martin

 

19.22 Premijer Libana: Našoj zemlji preti opasnost

Vršilac dužnosti premijera Libana Nadžib Mikati rekao je da njegovoj zemlji preti opasnost, nakon što je u izraelskom vazdušnom napadu juče ubijen lider Hezbolaha, Hasan Nasralah.

Mikati je govorio na vanrednoj sednici kabineta koju je sazvao po povratku sa Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku.

Mikati nije pominjao Nasralaha u svom obraćanju, ali je njegova kancelarija kasnije objavila odluku o trodnevnoj nacionalnoj žalosti za Nasralahom, preneo je Rojters.

Tanjug/AP

 

18.01 Pentagon: SAD odlučne da spreče Iran u širenju sukoba na Bliskom istoku

Sjedinjene Američke Države su odlučne da spreče Iran i militantne grupe koje podržava zvanični Teheran da iskoriste situaciju u Libanu ili da prošire sukob, rekao je američki ministar odbrane Lojd Ostin svom izraelskom kolegi Joavu Galantu.

"Ostin je izrazio punu podršku SAD pravu Izraela na samoodbranu i jasno stavio do znanja da su Sjedinjene Američke Države spremne da zaštite američke snage i objekte u regionu i posvećene su odbrani Izraela", izjavio je danas portparol Pentagona Pat Rajder, prenosi Rojters.

U međuvremenu, portparol izraelske vojske Danijel Hagari izjavio je danas da je baza Hezbolaha u Bejrutu, u kojoj je ubijen vođa te libanske grupe Sajed Hasan Nasralah, bila legitimna vojna meta u skladu sa međunarodnim pravom.

17.44 Sirene širom centralnog Izraela, rakete iz Jemena i Libana

Širom centralnog Izraela danas su se oglasile sirene, a Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da je jedna raketa ispaljena iz Jemena, a da ih je oko 90 ispaljeno iz Libana u pravcu Izraela.

Uzbuna na vazdušnu opasnost aktivirana je u Tel Avivu i okolnim gradovima, prenosi Tajms of Izrael. 

Većina napada libanske grupe Hezbolah bila je usmerena na severni Izrael, ali je više raketa dugog dometa ispaljeno i u pravcu Tel Aviva i Zapadne obale, navodi se u saopštenju.

Jemenski pokret Huti izrazio je danas žaljenje zbog smrti vođe libanske grupe Hezbolah, Sajeda Hasana Nasralaha, i poručio da će nastaviti da pruža podršku toj grupi. 

AP Photo/Itai Ron

 

17.02 Vang u UN: Bez odlaganja uspostaviti sveobuhvatno primirje na Bliskom istoku

Ne sme biti odlaganja u postizanju "sveobuhvatnog primirja" na Bliskom istoku, rekao je danas kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji na zasedanju Generalne skupštine UN.

On je istakao da u sukobu između Izraealaca i Palestinaca rešenje koje podrazumeva dve države i dalje predstavlja jedini izlaz iz napete situacije u tom regionu, prenosi Rojters.

15.55 U izraelskom napadu na Bejrut poginuo iranski general Nilforušan

Iranske vlasti saopštile su danas da je "istaknuti zapovednik u Iranskoj reveolucionarnoj gardi (IRG), general Abas Nilforušan (58) poginuo u izraelskom vazdušnom napadu na Bejrut" u kojem je likvidiran i lider Hezbolaha Hasan Nasralah. Iranska državna novinska agencija IRNA navodi da je general Nilforušan bio pod američkim sankcijama, prenosi AP.

15.14 Izrael: Baza Hezbolaha u Bejrutu je bila legitimna meta

Baza Hezbolaha u Bejrutu, u kojoj je vođa te libanske grupe Sajed Hasan Nasralah ubijen u izraelskom vazdušnom napadu, bila je legitimna vojna meta u skladu sa međunarodnim pravom, izjavio danas portparol izraelske vojske Danijel Hagari.

On je naveo da su izraelske vlasti civilnom stanovništvu izdale strože smernice, ograničavajući na hiljadu broj ljudi koji mogu da se okupe na jednom mestu u centralnom Izraelu, prenosi Rojters.

Istovremeno, izraelski ministar odbrane Joav Galant poručio je da Izrael ne vodi rat protiv libanskog naroda.

"Narodu Libana poručujem: ne vodimo rat protiv vas. Vreme je za promenu", saopštio je Galant.
Za ubijenog vođu Hezbolaha, Hasana Nasralaha, izraelski ministar odbrane je naveo da je bio "ubica i neposredna pretnja po živote hiljada Izraelaca i stranih državljana".

14.16 Hamas oplakuje smrt vođe Hezbolaha

Palestinska grupa Hamas izrazila je danas žaljenje zbog smrti vođe libanske grupe Hezbolah, Sajeda Hasana Nasralaha. Hezbolah je prethodno potvrdio da je vođa i jedan od osnivača te grupe, Sajed Hasan Nasralah, ubijen u izraelskom vazdušnom napadu. U saopštenju Hezbolaha se navodi da se Nasralah "pridružio svojoj mučeničkoj braći", prenosi AP.

Hezbolah se u saopštenju zavetuje da će "nastaviti sveti rat protiv neprijatelja, a u znak podrške Gazi i Palestini i odbrane Libana i njegovog čvrstog i časnog naroda".

14.12 Zet ubijenog Sulejmanija mogući naslednik Nasralaha: Ko je Hašem Safiedin i kakvu politiku zastupa

Kako je vest o Nasralahovoj smrti potvrđena, pažnja se odmah pomera na njegovog verovatnog naslednika. Ime koje se najčešće pominje kao verovatni naslednik ubijenog lidera Hezbolaha Hasana Nasralaha je Hašem Safiedin, njegov rođak i šef Hezbolahovog Izvršnog veća.

Safiedin je igrao ključnu ulogu u političkim i finansijskim operacijama Hezbolaha i dugo se smatrao Nasralahovim naslednikom.

AP/Bilal Hussein

 

Safiedin je rođen 1964. godine i ima duboke veze sa Iranom. Poznat je po svojim vezama sa iranskim vladajućim klericima, jer je proveo godine studirajući u gradu Kumu. Njegov sin Rida je oženio Zejneb Sulejmani, ćerku Kasema Sulejmanija, komandanta iranskih snaga Kuds, koji je ubijen 2020. od strane SAD.

U jednom ranijem tekstu Reutersa se spominju analitičari poput Filipa Smita, specijaliste za šiitske milicije, koji su napomenuli da Safiedina porodične veze i verski status potomka proroka Muhameda čine snažnim kandidatom za lidersku poziciju.

Uprkos njegovoj dubokoj umešanosti u operacije Hezbolaha, on je zadržao relativno nizak javni profil, ali se to u zadnje vreme menja. Safiedin se više puta pojavio u javnosti, posebno tokom sahrana boraca Hezbolaha ubijenih u Siriji, u ratu u kojem se bore na strani sirijske vojske.

Američka vlada proglasila je Safiedina teroristom 2017. Sankcije mu je uvela i Saudijska Arabija, zamrzavajući svu imovinu koju drži u zemlji. On se smatra pripadnikom tvrde linije unutar Hezbolaha, koji se zalažu za pojačana vojna dejstva protiv Izraela.

13.41 Hezbolah potvrdio smrt Hasana Nasralaha

Libanska grupa Hezbolah potvrdila je danas da je njen vođa i jedan od njenih osnivača, Sajed Hasan Nasralah, ubijen u izraelskom vazdušnom napadu, i najavila da će nastaviti da se bori protiv Izraela.

U saopštenju se navodi da se Nasralah "pridružio svojoj mučeničkoj braći", prenosi AP. Hezbolah se u saopštenju zavetuje da će "nastaviti sveti rat protiv neprijatelja, a u znak podrške Palestini".

Nakon što je Hezbolah potvrdio Nasralahovu smrt, libanska televizija Al-Manar počela je da emituje stihove iz Kurana, prenosi Rojters.

12.36 Hezbolah nastavlja da gađa ciljeve u Izraelu, Izrael u pripravnosti

Libanski pokret Hezbolah, koji podržava Iran, saopštio je danas da je raketama gađao ciljeve u Izraelu, uključujući Roš Pinu na severu, kao odgovor na izraelske napade na libanske gradove, sela i civile.

12.35 Iranski avion se vratio nakon informacije da je Izrael preuzeo kontrolu leta u Bejrutu

Avion iranske avio- kompanije Kešm Fars koji je iz Teherana leteo verovatno za Liban ili Siriju okrenuo se danas iznad iračkog vazdušnog prostora i vratio, nakon što su libanski zvaničnici objavili da su izraelske snage preuzele kontrolu leta na aerodromu u Bejrutu.

Incident se dogodio nakon što je izraelska vojska (IDF) sinoć saopštila da će sprečiti svaki pokušaj Irana da prebaci oružje lib anskom Hezbolahu, uključujući njegovo dopremanje preko civilnog aerodroma u Bejrutu, prenosi Tajms of Izrael.

Kako su izvestili libanski mediji, ministar za javne radove i saobraćaj Libana Ali Hamija, izjavio je da je naložio jednom iranskom avionu da ne sleti na aerodrom u Bejrutu, kao i da ne ulazi u libanski vazdušni prostor pošto je Izrael preuzeo kontrolu nad tornjem kontrole leta na tom aerodromu i upozorio da će primeniti silu ako avion sleti u Libanu.

12.12 Ajatolah Ali Hamnei: Izraelska „teroristička banda“ nije shvatila da masakriranje žena i dece neće uticati na otpor

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei je u obraćanju povodom vazdušnih napada u Bejrutu, rekao da je "izraelsko ubijanje bespomoćnih Libanaca još jednom dokazalo divljačku prirodu cionizma.

"Izraelska „teroristička banda“ nije shvatila da masakriranje žena i dece neće uticati na otpor", rekao je on, prenosi Press TV.

Obraćanje je usledilo ubrzo nakon potvrde izraelske vojske da je u udaru na komandni centar u Bejrutu ubijen generalni sekretar Hezbolaha Hasan Nasralah.

Hamnei je takođe rekao da ceo front otpora u regionu stoji uz Hezbolah i podržava ga.

"Sudbinu regiona zapadne Azije odrediće front otpora, posebno Hezbolah", kazao je ajatolah.

11.40 Načelnik generalštaba IDF Halevi: Izrael će stići do svakog ko nam preti

Načelnik generalštaba izraelskih oružanih snaga (IDF) Herci Halevi izjavio je, nakon što je IDF saopštio da je u jučerašnjem napadu na Bejrut ubijen lider libanskog Hezbolaha Hasan Nasralah, da će Izrael stići do svakog ko preti toj zemlji i njenim građanima. "Poruka je jednostavna, a upućena je svakome ko preti građanima Izraela i glasi: znaćemo kako da dođemo do vas", rekao je Halevi, a prenosi Tajms of Izrael.

11.33 Reuters: Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei prebačen na bezbednu lokaciju

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei prebačen je na sigurnu lokaciju unutar zemlje sa pojačanim bezbednosnim merama, rekla su Rojtersu dva regionalna zvaničnika koje je Teheran upoznao sa situacijom. Izvori su rekli da je Iran u stalnom kontaktu sa libanskim Hezbolahom i drugim regionalnim militantnim organizacijama koje sarađuju sa Teheranom, kako bi pripremio naredni korak, nakon što je Izrael saopštio da je ubio lidera Hezbolaha Hasana Nasralaha u jučerašnjem napadu na južni Bejrut.

profimedia

 

11.11 Izvor blizak Hezbolahu: Nije bilo kontakta sa Nasralahom od petka

Izvor blizak Hezbolahu rekao je za turski Hurijet da od sinoćnjeg napada na jugu Bejruta nije bilo komunikacije sa Hasanom Nasralahom, za kojeg je izraelska vojska saopštila da je ubijen.

"Kontakt sa Sajedom Hasanom Nasralahom je izgubljen od petka uveče“, rekao je izvor koji je želeo da ostane anoniman.

On je dodao da je Izrael saopštio da je Nasralah ubijen i tokom prethodnog rata 2006. godine, ali da se kasnije pojavio u javnosti nepovređen 

Hezbolah još nije dao zvaničnu izjavu povodom Nasralahove smrti.

10.45 Kako je izvedeno ubistvo Nasrale?

Nasralah se našao na meti napada dok je bio u centralnom štabu Hezbolaha u južnom predgrađu Bejruta poznatom kao Dahijeh.

Kako navodi IDF, sedište Hezbolaha je pod zemljom, sakriveno ispod stambenih zgrada u toj četvrti.

"Napad je izveden dok su se u štabu nalazili najviši zvaničnici Hezbolaha koji su pripremali i koordinirali terorističke aktivnosti protiv građana Izraela", dodaje se u saopštenju izraelske vojske.

Kako je navedeno, nakon preciznih obaveštajnih podataka vojske i bezbednosnih službi, lovci IDF izveli su udar na centralni štab Hezbolaha.

Prema navodima izraelske vojske, Nasralah je odgovoran za ubistvo mnogih izraelskih vojnika i civila, kao i za planiranje i izvršenje hiljada terorističkih aktivnosti.

AP/Hussein Malla

 

10.08 Izrael potvrdio da je ubio lidera Hezbolaha

Izraelska vojska tvrdi da je u jučeranjim vazdušnim udarima na Bejrut ubila lidera Hezbolaha Hasana Nasralu, prenosi CNN.

"Više neće moći da teroriše svet", naveo je IDF u objavi na mreži X.

Hezbolah još nije komentarisao ove navode.

U saopštenju IDF se navodi da je osim Nasralaha ubijen i komandant Južnog fronta Hezbolaha, Ali Karaki, kao i drugi komandanti te grupe.

AP/Hassan Ammar

 

10.04 Izraelska vojska mobilisala dodatne rezervne bataljone

Izraelska vojska je mobilisala dodatne rezervne bataljone vojnika u trenutku eskalacije sukoba sa militantima Hamasa u Gazi i Hezbolaha u Libanu. U saopštenju izraelske vojske je navedeno da su pozvana tri rezervna bataljona za aktivnosti u Centralnoj komandi, koja je uglavnom odgovorna za područje okupirane Zapadne obale, prenosi Tajms of Izrael.

08.48 Izrelska vojska: Ubijen šef operativaca Hamasa na jugu Sirije

Šef mreže operativaca Hamasa na jugu Sirije Ahmed Muhamed Fahd, koji je organizovao napade na Izrael iz te zemlje, ubijen je tokom noći u vazdušnom napadu, saopštila je izraelska vojska (IDF).

Kako je navedeno, Fahd je organizovao i rukovodio raketnim napadima na izraelske trupe na Golanskoj visoravni, prenosi Tajms of Izrael.

"Fahd je eliminisan dok je planirao da izvrši još jedan teroristički napad u kratkom vremenskom periodu", dodaje IDF.

Kako se navodi, udar u kojem je ubijen Fahd izveli su tokom noći izraelski borbeni avioni na jugu Sirije.

08.05 Bajden naredio Pentagonu da prilagodi položaj američkih snaga na Bliskom istoku

Američki predsednik Džozef Bajden naredio je Pentagonu da "proceni i po potrebi prilagodi položaj američkih snaga" na Bliskom istoku, saopštila je Bela kuća nakon izraelskih udara na Bejrut za koje je Izrael saopštio da su ciljali  militante libanskog Hezbolaha.

"Bajden je naredio Pentagonu da proceni i, ako je potrebno, prilagodi položaj američkih snaga u regionu kako bi poboljšao odvraćanje, osigurao zaštitu snaga i podržao niz američkih ciljeva. Takođe je naredio svom timu da obezbedi da američke ambasade u regionu preuzmu sve odgovarajuće mere zaštite", saopšteno je u petak iz Bele kuće.

Bajden je tokom jučerašnjeg dana "nekoliko puta" informisan o situaciji na Bliskom istoku, a obaveštena je i potpredsednica SAD Kamala Haris, prenosi Rojters.

U izraelskim napadima u Libanu poslednjih dana ubijeno je stotine ljudi, a strah od sveopšteg regionalnog rata raste.

Vašington je zadržao snažnu vojnu podršku svom savezniku Izraelu, pozivajući na prekid vatre u Gazi i Libanu, navodi britanska agencija.
 

07.05 Netanjahu: Naši neprijatelji su mislili da smo paukova mreža, ali mi imamo čelične tetive

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu osvrnuo se na napad u petak u Bejrutu, koji je bio usmeren na generalnog sekretara Hezbolaha, Hasana Nasralahu, pre nego što je krenuo iz Njujorka u Izrael, nakon govora pred Generalnom skupštinom Ujedinjenoh nacija

"Naši neprijatelji su mislili da smo paukova mreža, to je jedan od njih govorio“, rekao je Netanjahu, misleći na Nasralahov govor iz 2006. godine.

"Kakva paukova mreža? Imamo čelične tetive volje i moći", dodao je on.

07.02 Tokom noći nastavljeni masovni napadi na Bejrut i dolinu Beka

Izraelski avioni su u ranim jutarnjim satima u subotu ponovo izvršili masovan napad na Liban. Na meti je bio Bejrut i dolina Beka

Izraelska vojska objavila je novu listu lokacija meta napada u okrugu Dahije u južnom Bejrutu, uporištu Hezbolaha, upozoravajući stanovnike koji žive „blizu interesa Hezbolaha“ da se odmah evakuišu.

 

 

Izraelski ratni avioni su potom bombardovali desetine ciljeva u oblastima Burdž el Baradžne, al Kafat, Hadat, Lajlaki, Čujfat i Gobiri u južnom Bejrutu, kao i mete u blizini međunarodnog aerodroma u Bejrutu.

Prijavljeno je da je najmanje šest osoba ubijeno i 100 ranjeno u ranijim napadima na Bejrut, ali broj mrtvih ostaje nejasan jer kola hitne pomoći nisu u mogućnosti da stignu do područja zbog intenziteta napada, javljaju lokalni mediji.

 

 

Ljudi su pobegli iz okruga Dahije i pokušavaju da nađu utočište na Ramlet al-Baidi, javnoj plaži u Bejrutu. Postoje i izveštaji o stotinama, ako ne i hiljadama ljudi koji su se sklonili na Trg mučenika u centru Bejruta, prenosi Al Jazeera.

 

 

Izraelska vojska je takođe objavila da je „nedavno napala dodatne terorističke mete“ povezane sa Hezbolahom u dolini Bekaa u istočnom Libanu.

06 52 Hagari: Vojska još uvek proverava ishod napada na Bejrut

Portparol Izraelskih oružanih snaga (IDF) Danijel Hagari rekao je da vojska još uvek proverava  ishod napada na prestonicu Bejruta i dodao da je on bio precizan.

On je dodao će vojska u narednim satima napasti "strateške sposobnosti" koje je Hezbolah stavio u podzemlje u četvrti Dahije u Bejrutu u Libanu.

06.45 Arakči: Iran neće ostati ravnodušan ako izbije sveobuhvatni rat u Libanu

Iranski ministar spoljnih poslova Abas Arakči upozorio je da Islamska Republika neće ostati ravnodušna prema sveobuhvatnom ratu u Libanu, kritikujući neaktivnost međunarodne zajednice u zaustavljanju zločina izraelskog režima.

Arakči je, takođe, odbacio izraelski cilj da eliminiše Hamas kao iluziju, istovremeno pozivajući na međunarodne sankcije protiv Izraela, preneo je Tasnim.

"Islamska Republika Iran ni na koji način neće biti ravnodušna prema sveopštem ratu u Libanu", rekao je Arakči tokom jučerašnjeg sastanka ministara spoljnih poslova zemalja BRIKS-a u Njujorku.

profimedia

06.41 Tasnim: Nasralah je živ i dobrog zdravlja

Generalni sekretar Hezbolaha, Hasan Nasralah i predsednik Izvršnog saveta pokreta, Hašem Safijedin, nisu povređeni u izraelskom napadu i dobrog su zdravlja, javila je poluzvanična agencija Tasnim.

Neimenovani izvori su rekli novinaru Tasnima u Libanu da nijedan od visokih lidera libanske militantne grupe "nije postao mučenik u brutalnoj terorističkoj operaciji koju je pokrenuo cionistički režim u petak uveče".

"Operacija cionista završila se neuspehom", rekli su izvori.

Ovo je saopšteno nakon što su se na društvenim mrežama, ali i u izraelskim medijima, pojavile informacije da su Nasralah i Safijedin bili meta tokom velike vazdušne ofanzive izraelskog režima na četvrt Dahija na jugu Bejruta, kao i da je Nasralah verovatno ubijen.

AP/Bilal Hussein

 

06.32 Laridžani: "Svaki vođa otpora koji je poginuo mučenički ima svoju zamenu"

Ali Laridžani, savetnik iranskog vrhovnog lidera Alija Hamneija, rekao je iranskoj državnoj televiziji da će "svaki vođa otpora koji se žrtvovao biti zamenjen".

"Pokret otpora ima jake vođe i kadrove, a svaki vođa koji je ubijen biće zamenjen", kaže on nakon izraelskog napada na komandni centar Hezbolaha u južnom Bejrutu usmerenog na vođu libanske terorističke grupe koju podržava Iran, prenosi "Times of Israel".

profimedia

 

06.23 Iranski vrhovni vođa sazvao hitan sastanak Saveta za nacionalnu bezebednost

Iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Hamnei, sazvao je hitan sastanak Vrhovnog saveta za nacionalnu bezbednost u svom domu, prema rečima dvojice iranskih zvaničnika koji znaju za sastanak. 

Oni su rekli da je razlog sastanka odgovor na izraelski napad u Bejrutu koji je bio na meti lidera Hezbolaha Hasana Nasralaha, prenosi New York Times.

Tanjug/AP/Office of the Iranian Supreme Leader

 

06.18 Izraelski mediji: Procena Izraela je da je lider Hezbolaha ubijen u napadu IDF

Izraelski kanal 12 objavio je da se u Izraelu veruje da je vođa Hezbolaha Hasan Nasralah ubijen u napadu izraelskih odbrambenih snaga (IDF) na, kako se navodi, podzemnu komandnu bazu Hezbolaha u Bejrutu.

Na ekranu se kanala ide naslov: "Izraelska procena: Nasralah je eliminisan", prenosi Times of Israel.

Druga velika izraelska TV stanica, Kanal 13, nešto je opreznija:

"Umereni optimizam u Izraelu: Napad na Nasralaha je uspeo".

Javni servis Kan je prvobitno koristio naslov na ekranu gde je pisalo da se veruje da je Nasralah "povređen," ali je nakon toga preneo izraelsku procenu da je ubijen.

Prinstscreen YouTube/Sky News

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet