Fokus

Agenti FBI viđeni ispred rezidencije gradonačelnika Njujorka, očekuje se optužnica

Komentari

Autor: Tanjug

26/09/2024

-

15:33

Agenti FBI viđeni ispred rezidencije gradonačelnika Njujorka, očekuje se optužnica
Tanjug/AP/Peter K. Afriyie - Copyright Tanjug/AP/Peter K. Afriyie

veličina teksta

Aa Aa

Agenti FBI viđeni su rano jutros kako ulaze u zvaničnu rezidenciju gradonačelnika Njujorka Erika Adamsa, nekoliko sati pre nego što se očekuje da će biti objavljena optužnica protiv njega. Nekoliko vozila sa tablicama federalnih organa bila su parkirana ispred rezidencije na Menhetnu, preneo je AP.

Protiv gradonačelnika Njujorka Erika Adamsa podignuta je optužnica u okviru federalne istrage o korupciji, preneo je ranije danas Njujork tajms pozivajući se na neimenovane izvore. Optužnica je i dalje zapečaćena i trenutno nije poznato za koje delo je Adams optužen, ali poznato je da se istraga delom bavi navodima da su Adams i njegov tim za kampanju navodno primali ilegalne donacije od vlade Turske.

Kad optužnica bude objavljena, biće to prvi slučaj da je protiv nekog gradonačelnika Njujorka podignuta optužnica dok je on još na funkciji. Adams je sinoć poručio da nije učinio ništa loše, dodajući da će se, ukoliko optužnica protiv njega bude podignuta, boriti ''svom snagom i duhom''.

''Uvek sam znao da ću, ako se budem zauzeo za Njujorčane, postati meta, i tako je i bilo'', rekao je Adams.

Njujork tajms navodi da su protiv pojedinih Adamsovih saradnika bile vođene odvojene istrage, koje su uključivale pretrese i zaplene unutar njujorške gradske većnice. U prethodnih nekoliko nedelja povećan je broj poziva da Adams podnese ostavku, a demokratska senatorka za Njujork Aleksandrija Okasio-Kortez rekla je da ''ne vidi kako Adams može da nastavi da obavlja svoj posao''.

Njujorški list navodi da će optužnica, kad bude podignuta, predstavljati veliki preokret za Adamsa, bivšeg državnog senatora i predsednika opštine Bruklin koji je stupio na dužnost u vreme nakon pandemije i u jeku problema sa pojačanim prilivom migranata u Njujork. Adams je dugogodišnji zagovornik kriptovaluta i bitkoina i obećao je da će Njujork učiniti "centrom industrije kriptovaluta" kada je izabran za gradonačelnika 2021. godine.

Optužbe su usledile posle istrage FBI-a 2023. u kojoj su agenti izvršili raciju u domu Adamove glavne donatorke Brajen Sags i pretražili Adamove elektronske uređaje zbog sumnje na nezakonite donacije turske vlade 2021. Istraga je obuhvatila i navodni uticaj koji je Adams imao na vatrogasne službe Njujorka da potpišu gradnju jedne od zgrada turskog konzulata, iako je projekat imao bezbednosne probleme.

Komentari (0)

Svet