Fokus

Grosi: Vidim volju Irana za ponovnim angažovanjem oko nuklearnog pitanja

Komentari

Autor: Tanjug

25/09/2024

-

09:58

Grosi: Vidim volju Irana za ponovnim angažovanjem oko nuklearnog pitanja
Grosi: Vidim volju Irana za ponovnim angažovanjem oko nuklearnog pitanja - Copyright Tanjug AP/Vahid Salemi

veličina teksta

Aa Aa

Generalni direktor Međunarodne agencije UN za nuklearnu energiju (IAEA) Rafael Grosi izjavio je da vidi veću volju iranskih zvaničnika da se nakon razgovora u Njujorku značajnije angažuju sa IAEA kada je reč o iranskom nuklearnom programu.

Grosi je ja u intervjuu za Rojters izrazio nadu da će u oktobru otputovati u Teheran na sastanke sa iranskim zvaničnicima.

Grosi je rekao da se iranski nuklearni program i dalje razvija predviđenom brzinom, zbog čega bi u narednim nedeljama želeo da ubrza napore kako bi se postavili temelji za razgovore između Irana i zapadnih država o iranskom nuklearnom programu.

Direktor iranske Organizacije za atomsku energiju Mohamed Eslami izjavio je ranije ovog meseca da postoje planovi za posetu Grosija Iranu, kao i da se iranski ambasador pri IAEA sastao sa Grosijem u okviru priprema za posetu.

Eslami je naveo da je IAEA više puta saopštavala da nema odstupanja u iranskom nuklearnom programu i da nadzor IAEA nad iranskim nuklearnim lokacijama ostaje netaknut, a broj inspektora se nije smanjio već povećao, prenela je ranije iranska džavna novinska agencija Fars.

Eslami je odbacio svaki politički pritisak ili prinudu u vezi sa prihvatanjem inspektora IAEA, tvrdeći da Iran ima zakonsko pravo da prihvati ili odbije svakog inspektora.

Komentari (0)

Svet