Fokus

uživo KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Broj ubijenih u izraelskom napadu na Bejrut porastao na 45

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

22/09/2024

-

09:05

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Broj ubijenih u izraelskom napadu na Bejrut porastao na 45
KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Broj ubijenih u izraelskom napadu na Bejrut porastao na 45 - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U izraelskom vazdušnom napadu na komandante Hezbolaha u predgrađu Bejruta izvedenom u petak poginulo je najmanje 37 ljudi, uključujući troje dece i sedam žena, a spasioci su i juče tragali za ljudima nestalim u ruševinama. Hezbolah je saopštio da je 16 njegovih članova, uključujući visokog lidera Ibrahima Akila i još jednog vrhovnog komandanta Ahmeda Vahbija, poginulo u najsmrtonosnijem napadu tokom skoro godinu dana sukoba sa Izraelom. U međuvremenu, libanski premijer Nadžib Mikati otkazao je odlazak na Generalnu skupštinu Ujedinjenih nacija i osudio "užasne masakre" nakon smrtonosnih napada u Libanu za koje je okrivio Izrael. Mikati je u saopštenju naveo da je otkazao svoje putovanje "u svetlu razvoja događaja povezanih sa izraelskom agresijom na Liban".

Ključni događaji:

  • U izraelskom napadu na Bejrut poginulo 37 osoba, traga se za nestalima
  • Libanski premijer Mikati otkazao odlazak na GS UN nakon napada Izraela
  • Hamnei: Izrael čini "besramne zločine" nad decom

Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu 

10.52 Specijalna koordinatorka UN za Liban: Na pomolu katastrofa na Bliskom istoku

Specijalna koordinatorka Ujedinjenih nacija za Liban, Žanin Henis-Plašart, upozorila je danas da je na Bliskom istoku na pomolu katastrofa i da vojno rešenje nijednu stranu neće učiniti bezbednijom.

Ona na to upozorava u trenutku kada se pojačava nasilje između Izraela i libanske grupe Hezbolah.

"S obzirom na to da je taj region na ivici preteće katastrofe, ponoviću: nema vojnog rešenja koje će bilo koju stranu učiniti bezbednijom", objavila je ona na mreži X.

10.06 Liban: Broj ubijenih u izraelskom napadu na Bejrut porastao na 45

Libansko Ministarstvo zdravlja saopštilo je danas da je broj poginulih u izraelskom vazdušnom napadu na južno predgrađe Bejruta porastao na 45, prenosi Rojters.

"Broj poginulih u vazdušnom napadu na južno predgrađe Bejruta porastao je na 45", navodi se u saopštenju. Prethodno je prijavljeno 37 smrtnih slučajeva.

U napadu je oštećeno nekoliko višespratnica, a izraelski vojni radio Galej IDF preneo je da je meta izraelskog vazdušnog napada na Bejrut bio viši komandant Hezbolaha.

Hezbolah je u subotu uveče potvrdio da je komandant pokreta za specijalne operacije Ibrahim Akil ubijen u napadu.

Izraelska vojska saopštila je da je u vazdušnom napadu na predgrađe Bejruta u petak poginulo 15 militanata zajedno sa Akilom, uključujući komandante elitne jedinice specijalnih snaga Radvan.

08.13 IDF: Presretnuto svih 24 raketa koje je Hezbolah lansirao na sever tokom noći

Izraelska vojska (IDF) saopštila je da je libanska militantna grupa Hezbolah tokom noći ispalila 24 rakete na sever Izraela i da ih je sve presrela protivvazdušna odbrana. Veliki komadi gelera pali su u dolinu Jezrel nakon presretanja, nanevši štetu na štali u jednoj oblasti i lakše ranivši jednog čoveka.

Prvi baraž oko jedan sat posle ponoći uključivao je sedam raketa, drugi nešto pre pet ujutru je uključivao 12 raketa, a treći baraž posle pet sati ujutru uključivao je pet raketa, navodi IDF, prenosi Tajms of Izrael. Vojska takođe navodi da su talasi vazdušnih napada u Libanu juče popodne i tokom noći verovatno osujetili većinu planiranih lansiranja Hezbolaha.

08.11 Stejt department pozvao Amerikance da napuste Liban i ne putuju u tu zemlju

Američki Stejt department pozvao je Amerikance u Libanu da napuste tu zemlju zbog eskalacije sukoba između Izraela i Hezbolaha, dok su komercijalni letovi i dalje dostupni.

"Zbog nepredvidive prirode tekućeg sukoba između Hezbolaha i Izraela i nedavnih eksplozija širom Libana, uključujući Bejrut, američka ambasada poziva građane SAD da napuste Liban dok su komercijalni letovi još uvek dostupni", naveo je Stejt department u saopštenju. Komercijalni letovi su trenutno dostupni, ali sa smanjenim kapacitetom.

profimedia

 

08.08 Hezbolah i jutros gađao Izrael, izraelska vojska uzvraća i preti intenziviranjem

Hezbolah je jutros sa libanske teritorije ispalio 85 raketa na severni Izrael, pri čemu su ranjene tri osobe, dok izraelske snage izvode novi talas vazdušnih udara na mete Hezbolaha u Libanu i prete intenziviranjem napada, saopštila je Izraelska vojska (IDF).

Neke od 85 raketa Hezbolaha su presretnute, dok su neke pogodile Kirjat Bialik u blizini Haife i Morešeta, zajednice u Donjoj Galileji, prenosi Tajms ov Izrael.

U napadu na Kirjat Bialik ranjene su tri osobe i naneta je materijalna šteta, navodi se u saopštenju. Hezbolah je saopštio da je gađao objekat kompanije Rafael koja proizvodi odbrambene sisteme u oblasti Haife.

07.30 Libanski premijer Mikati otkazao odlazak na GS UN nakon napada Izraela

Libanski premijer Nadžib Mikati otkazao je odlazak na Generalnu skupštinu Ujedinjenih nacija i osudio "užasne masakre" nakon smrtonosnih napada u Libanu za koje je okrivio Izrael. Mikati je u saopštenju naveo da je otkazao svoje putovanje "u svetlu razvoja događaja povezanih sa izraelskom agresijom na Liban", nakon što je ove nedelje Izrael napao južna predgrađa Bejruta i uređaje koje je koristio Hezbolah, za koje je, takođe, okrivio Izrael, prenela je Al Arabija njuz.

07.10 U izraelskom napadu na Bejrut poginulo 37 osoba, traga se za nestalima

U izraelskom vazdušnom napadu na komandante Hezbolaha u predgrađu Bejruta izvedenom u petak poginulo je najmanje 37 ljudi, uključujući troje dece i sedam žena, saopštilo je libansko ministarstvo zdravlja, a spasioci su i juče tragali za ljudima nestalim u ruševinama.

Hezbolah je saopštio da je 16 njegovih članova, uključujući visokog lidera Ibrahima Akila i još jednog vrhovnog komandanta Ahmeda Vahbija, poginulo u najsmrtonosnijem napadu tokom skoro godinu dana sukoba sa Izraelom, preneo je Rojters.

Associated Press

Komentari (0)

Svet