Fokus

Kongo oslobodio 600 zatvorenika iz najvećeg zatvora u Kinšasi da ga rastereti prenatrpanosti

Komentari

Autor: Tanjug

21/09/2024

-

23:10

Kongo oslobodio 600 zatvorenika iz najvećeg zatvora u Kinšasi da ga rastereti prenatrpanosti
Tanjug/AP/Samy Ntumba Shambuyi - Copyright Tanjug/AP/Samy Ntumba Shambuyi

veličina teksta

Aa Aa

Vlasti u Kongu saopštile su da su danas osobodile 600 zatvorenika u glavnom zatvoru Makala u prestonici Kinšasi u okviru procesa koji ima za cilj rasterećivanje prenatrpanih zatvora.

Ministar pravde Konstant Mutamba najavio je taj potez tokom ceremonije u centralnom zatvoru Makala u glavnom gradu Konga, preneo je AP.    

Postoje planovi za izgradnju novog zatvora u Kinšasi, rekao je on, ne navodeći više detalja.   

U zatvoru Makala, najvećem zatvoru u Kongu sa kapacitetom za 1.500 ljudi, nalazi se više od 12.000 zatvorenika, od kojih većina čeka suđenje, navela je međunarodna organizacija za ljudska prava Amnesti internešenel u svom najnovijem izveštaju za Kongo.

Zatvorenici su frustrirani lošim uslovima u zatvoru, neadekvatnim krevetima, lošom ishranom i lošim sanitarnim uslovima, naveo je Emanuel Adu Kol, istaknuti aktivista za prava u zatvorima u Kongu i predsednik lokalne Fondacije za mir Bila Klintona, koja je ranije posećivala zatvor. 

 Stanis Budžakera Ciamala, istaknuti novinar iz Konga koji je bio u zatvoru mesecima, govorio je o njegovim "žalosnim i nehumanim" uslovima i o tome kako zatvorenicima stalno nedostaje hrana, voda i medicinska nega. 

Među zatvorenicima je skoro 700 žena i stotine maloletnika koji se "tretiraju na isti način kao i odrasli", naveo je on.

Mutamba je rekao da je danas oslobođeno oko 10 maloletnika i da je naložio zatvorskim vlastima da ispitaju slučajeve svih maloletnika kako bi bili pušteni na slobodu. 

U zatvoru Makala ima oko 300 maloletnika, prema rečima zamenika direktora zatvora.

Svi teško bolesni zatvorenici u zatvoru Makala biće pušteni na slobodu od sutra, rekao je Mutamba.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet