Fokus

Blumberg: Severna Koreja bi mogla da snabdeva druge zemlje uranijumom

Komentari

Autor: Tanjug

17/09/2024

-

23:44

Blumberg: Severna Koreja bi mogla da snabdeva druge zemlje uranijumom
Blumberg: Severna Koreja bi mogla da snabdeva druge zemlje uranijumom - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Najnovije aktivnosti Severne Koreje na stvaranje nuklearnih bombi podstakli su strahove da bi lider te zemlje Kim Džong Un mogao da snabdeva uranijumom nacije koje sprovode programe nelegalnog naoružanja, prenosi Blumberg.

Zamenik američkog sekretara za energetiku Dejvid Turk naveo je da su nove sposobnosti Severne Koreje "duboko zabrinjavajuće".

"Zabrinuti smo da bi materijal mogao otići negde drugde", rekao je  on.

Međunarodna agencija za atomsku energiju počela je u ponedeljak svoju godišnju generalnu konferenciju u Beču, nekoliko dana nakon što je Pjongjang objavio slike fabrike u kojoj se izotopi uranijuma mogu odvojiti za gorivo nuklearnog oružja.

Obim objekta sugeriše da bi Severna Koreja mogla da obogaćuje materijal iznad onoga što joj je potrebno za sopstvenu bezbednost, navodi američka agencija.

Severnokorejski državni mediji javili su 13. septembra o retkoj Kimovoj poseti Institutu za nuklearno oružje gde centrifuge proizvode visoko obogaćeni uranijum za oružje

Severna Koreja je van domašaja međunarodnih atomskih regulatora 

Tamošnjim inženjerima je naređeno da "eksponencijalno povećaju" nuklearne zalihe, prenela je zvanična Korejska centralna novinska agencija (KCNA).

"Severna Koreja je već proizvela dovoljno obogaćenog uranijuma za velike nuklearne zalihe i jedva da joj je potrebno više. Glavna zabrinutost je da se višak može preusmeriti na prodaju ponuđaču koji najviše ponudi, državnom ili nedržavnom", rekao je Robert Keli, američki inženjer za nuklearno oružje i bivši direktor zaštitnih mera IAEA.

Sa velikim rezervama uranijuma, pristupom punom ciklusu nuklearnog goriva i znanjem stečenim iz šest testova oružja, Severna Koreja je van domašaja međunarodnih atomskih regulatora koji kontrolišu trgovinu.

Obaveštajni analitičari sugerišu da je Pjongjang već razvio standardizovanu nuklearnu bojevu glavu niskog prinosa koja može da se rasporedi korišćenjem brojnih projektila. Prema najnovijim procenama Federacije američkih naučnika, zalihe u zemlji su možda već porasle na čak 90 bombi.

"To je mnogo materijala. To je mnogo oružja", rekao je Turk.

Širi geopolitički sukobi komplikuju napore da se mirno kontrolišu razvojne sposobnosti Severne Koreje. Čak i u situaciji kada se SAD sukobljavaju sa Kinom i Rusijom, Turk je ocenio da će diplomate dve zemlje biti od ključnog značaja za rešavanje ovog pitanja.

Izaslanik Južne Koreje na sastanku IAEA, ukazao je na produbljivanje vojnog angažmana Kremlja sa Severnom Korejom. Pjongjang i Moskva su pojačali trgovinu nakon ruskog rata u Ukrajini.

"Pozivamo Rusiju i Severnu Koreju da odmah prekinu svoju nezakonitu saradnju. Sve veća vojna saradnja između Rusije i Severne Koreje ugrožava mir i stabilnost u celom svetu", rekao je južnokorejski ministar nauke Sang Im Ju na sastanku IAEA.

Blumberg je ranije preneo da poseta sekretara Saveta bezbednosti Rusije Sergeja Šojgua Pjongjangu može da ukaže na to da će Severna Koreja povećati isporuke naoružanja Ruskoj Federaciji.

Poznato je da je Šojguova poslednja poseta deo "serije interakcija na visokom nivou između suseda", uključujući Putinovo prvo putovanje u Severnu Koreju za 24 godine i slanje vojne delegacije na visokom nivou u Pjongjang u julu.
 

Komentari (0)

Svet