Fokus

Pošta SAD spremna da pravovremeno dostavi glasačke listiće za predsedničke izbore

Komentari

Autor: Tanjug

16/09/2024

-

17:53

Pošta SAD spremna da pravovremeno dostavi glasačke listiće za predsedničke izbore
AP/Julio Cortez - Copyright AP/Julio Cortez

veličina teksta

Aa Aa

Izvršni direktor pošte SAD (USPS) Luj DeDžoj izjavio je danas da je u potpunosti posvećen pravovremenoj dostavi svih glasačkih listića za predsedničke izbore u novembru, obećavši da će odgovoriti na zabrinutost koju su izneli državni i lokalni zvaničnici.

Grupa od oko tri desetine izbornih zvaničnika iz Nacionalnog udruženja državnih izbornih direktora i drugih grupa je izrazila ozbiljnu zabrinutost u vezi sa sposobnošću USPS-a da isporuči milione glasačkih listića za predsedničke izbore 2024.

Oni su se fokusirali na pitanja "o operacijama objekata za obradu, izgubljenim ili odloženim izborima pošte i nedostaci u obuci na prvoj liniji koji utiču na sposobnost USPS-a da isporučuje izbornu poštu na blagovremen i tačan način", prenosi Rojters.

DeDžoj je u pismu, objavljenom danas, rekao da će razgovarati sa državnim zvaničnicima kako bi se pozabavili konkretnim problemima.

Zvaničnici su naveli da, uprkos ponovljenim sastancima sa izbornim osobljem USPS-a, "nismo videli poboljšanje ili usklađene napore" za rešavanje tih pitanja.

DeDžoj je takođe napomenuo da Kancelarija generalnog inspektora USPS-a vrši reviziju pogona i jedinica za isporuku i da će prijaviti sve probleme sa izbornom poštom koje se otkriju, a da će ti problemi biti rešeni brzo.

Počevši od 1. oktobra, USPS će rasporediti monitore glasačkih listića i druge u jedinice za obradu, maloprodaju i isporuku "kako bi ojačao i pojačao naše politike i procedure na terenu".

USPS je saopštio da u proseku trenutno isporučuje poštu za 2,7 dana, ali i dalje preporučuje da birači pošalju popunjene glasačke listiće pre dana izbora, a najmanje nedelju dana pre roka u njihovoj državi".

Direktor je rekao da je 46 odsto glasova poslato poštom na predsedničkim izborima u novembru 2020, u poređenju sa 21 odsto na izborima 2016.

USPS je saopštio da je na opštim izborima 2020. dostavio 99,89 odsto glasačkih listića birača izbornim zvaničnicima u roku od sedam dana.

Glasanje putem pošte će, u nekim američkim državama, početi tokom narednih nedelja.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet