Fokus

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Izraelski napad na Gazu: Stradalo 16 ljudi, među njima pet žena i četvoro dece

Komentari

Autor: Euronews Srbijsa, BBCm Guardian

16/09/2024

-

09:14

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Izraelski napad na Gazu: Stradalo 16 ljudi, među njima pet žena i četvoro dece
KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Izraelski napad na Gazu: Stradalo 16 ljudi, među njima pet žena i četvoro dece - Copyright Tanjug/Ap/Leo Correa/Abdel Kareem Hana/Amr Nabil

veličina teksta

Aa Aa

Izraelska vojska saopštila je da postoji "velika verovatnoća" da su tri taoca koja su pronađena mrtva pre nekoliko meseci - ubijena u izraelskom vazdušnom napadu. Navodi se da je istraga utvrdila da su trojica talaca verovatno poginuli u novembarskom vazdušnom napadu u kojem je ubijen i jedan od vođa Hamasa, Ahmed Gandour. Što se tiče situacije na Bliskom istoku, Hezbolah je "kaćušama" zasuo sever Izraela, dok je IDF gađao južni Liban fosfornim granatama. 

Ključni događaji:

  • Izraelska vojska priznala da su tri taoca poginula u njihovom napadu na Gazu
  • Huti preuzeli odgovornost za napad na centralni deo Izraela, najavili nove udare
  • Netanjahu: Izrael će "skupo naplatiti" napad Huta
  • U protekla 24 časa, u izraelskim napadima ubijeno 26 Palestinaca
  •  Održan još jedan antivladin protest u Tel Avivu

Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu

Euronews

 

Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu 

20.46 Miler: SAD rade sa Egiptom i Katarom na predstavljanju revidiranog predloga prekida vatre

SAD i dalje rade sa posrednicima Egiptom i Katarom na predstavljanju revidiranog predloga za prekid vatre u ratu u Gazi, izjavio je danas portparol Stejt departmenta Metju Miler.

Miler je rekao novinarima da nema dnevni red za predlog, koji se očekivao nekoliko nedelja, ali i dodao da Vašington želi da se uveri da je to predlog koji može da dovede Izrael i Hamas do konačnog sporazuma, preneo je Rojters.

20.23 Izvestiteljka UN: Međunarodna zajednica nije uspela da spreči ''izraelski genocid'' u Gazi

Specijalna izvestiteljka UN za okupirane palestinske teritorije Frančeska Albaneze upozorila je danas na rizik od ''genocida'' nad palestinskim stanovništvom na okupiranoj Zapadnoj obali, istakavši da Izrael cilja palestinski narod u celini, nakon nedavnih upada u izbegličke kampove i ubistava na toj teritoriji.

Albaneze je navela da međunarodna zajednica nije uspela da spreči ''izraelski genocid'' u Gazi i da postoji rizik da će Izrael ponoviti svoje akcije protiv Palestinaca na okupiranoj Zapadnoj obali.

''Vidim rizik od neuspeha, još jednom, na Zapadnoj obali, jer napadi koje je Izrael pokrenuo nisu samo protiv Palestinaca u Gazi. To je protiv Palestinaca u celini. Postoji potreba da se zaštite Palestinci od onoga što bi za nekoliko sedmica ili meseci mogao da bude još jedan oblik genocida'', ocenila je ona.

Istakla je da je prisustvo Izraela na okupiranoj palestinskoj teritoriji nezakonito i da samim tim ''predstavlja agresiju protiv prava na samoopredeljenje“.

''Palestinci, hteli vi to ili ne, imaju pravo da se odupru ugnjetavanju“, rekla je ona na konferenciji za medije Kancelarije visokog komesara UN za ljudska prava.

Albaneze je napomenula da ovaj otpor mora da se pruži ''u okvirima i granicama međunarodnog prava, dakle, civili ne mogu biti meta, ubijani ili uzeti kao taoci”, prenosi Al Džazira.

16.15 Pezeškijan: Nismo neprijateljski nastrojeni prema SAD, oni treba da pokažu dobru volju

Iran bi mogao da direktno razgovara sa SAD ako Vašington ''u praksi'' pokaže da nije neprijateljski natrojen prema Teheranu, izjavio je danas iranski predsednik Masud Pezeškijan.

''Mi nismo neprijateljski nastrojeni prema SAD, oni treba da prekinu neprijateljstvo prema nama, pokazujući svoju dobru volju u praksi'', rekao je Pezeškijan, odgovarajući na pitanje da li će Teheran biti otvoren za direktne razgovore sa SAD o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015, prenosi Rojters.

Bivši američki predsednik Donald Tramp prekinuo je taj sporazum 2018, tvrdeći da je previše velikodušan prema Iranu i obnovio američke sankcije toj zemlji, dok je Teheran, kako podseća britanska agencija, zauzvrat počeo da postepeno krši ograničenja iz tog sporazuma.

13.50 Izraelski privredni rast sve više usporava zbog rata sa Hamasom i regionalnih tenzija

Izraelski privredni rast sve više usporava pošto rat sa palestinskim militantima iz pokreta Hamas i regionalne tenzije sa libanskim Hezbolahom negativno utiču na tamošnju ekonomiju. Centralna kancelarija za statistiku Izraela (CBS) je danas objavila da je ekonomija te zemlje u drugom tromesečju 2024. porasla za 0,7 odsto u odnosu na prethodni kvartal, što predstavlja reviziju naniže u odnosu na prvobitnu prognozu rasta za 1,2 odsto.

13.25 Huti tvrde da su oborili američki dron iznad jemenske provincije Damar

Jemenska pobunjenička grupa Huti danas je oborila američku bespilotnu letelicu MQ-9 u jemenskoj provinciji Damar, saopštio je potparol militanata Jahja Sari, preneo je Rojters. Huti su preuzeli odgovornost za napad balističkim raketama, koje su u nedelju prvi put imale domet do centralnog dela Izraela, i zapretila novim napadima.

Kao odgovor, izraelski premijer Benjamin Netanijahu je poručio Hutima da će ''skupo platiti'' za taj napad i izrazio rešenost da učini sve što može kako bi evakuisano stanovništvo iz tog regiona vratio kućama.

 

11.16 Ministar odbrane Izraela: Ističe vreme za dogovor sa Hezbolahom

Izraelski ministar odbrane Joav Galant izjavio je danas da ističe vreme za dogovor sa Hezbolahom kako bi se zaustavili sukobi duž izraelsko-libanske granice. Galant je u razgovoru sa američkim kolegom Lojdom Ostinom istakao da se "mogućnosti za sporazum u severnoj areni bliži kraj pošto Hezbolah nastavlja da se 'vezuje' za Hamas", prenosi Tajms of Izrael.

Galant je američkom ministru odbrane takođe rekao da će "kakav god scenario bio, izraelske odbrambene snage nastaviti da operišu s ciljem uništenja Hamasa i obezbeđivanja povratka talaca koje Hamas drži u Gazi", saopšteno je iz kabineta Galanta.

10.43 U izraelskim napadima na Gazu ubijeno 16 ljudi, među kojima četvoro dece

U izraelskim vazdušnim napadima rano jutros u Pojasu Gaze ubijeno je 16 osoba, među kojima pet žena i četvoro dece, saopštili su palestinski zvaničnici.

U napadu je potpuno srušena kuća u izbegličkom kampu u centralom delu Gaze, pri čemu je ubijeno deset osoba, uključujući četiri žene i dvoje dece, prenosi AP.

10.15 Taoci ubijeni u izraelskom napadu

Euronews

09.15 Šef UN za pomoć u Gazi: Svet uništava nevine civile

Najviši zvaničnik UN-a koji nadgleda pomoć i rekonstrukciju u Gazi rekao je za Bi-Bi-Si da međunarodna zajednica kolektivno uništava nevine civile na toj teritoriji. Sigrid Kag, koja je imenovana pre devet meseci da poboljša isporuku hitno potrebne pomoći, rekla je da bi izveštaj koji bi danas trebalo da podnese Savetu bezbednosti UN bio "veoma sumoran i možda mračan". Ona je situaciju na toj teritoriji opisala kao "značajnu katastrofu".

"Ne ispunjavamo potrebe, a kamoli stvaramo izglede i nadu za civile u Gazi", rekla je Kag.

07.55 Netanjahu: Izrael će "skupo naplatiti" napad Huta

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu poručio je Hutima u Jemenu da će Izrael "skupo naplatiti" napad na izraelsku teritoriju.

"Huti bi trebalo da znaju da ćemo skupo naplatiti bilo kakav pokušaj da nam naškode", rekao je on na početku nedeljnog sastanka kabineta.

Netanjahu je istakao da se trenutna situacija na severu Izraela "neće nastaviti" i izrazio rešenost da učini sve što može kako bi evakuisano stanovništvo iz tog regiona vratio kućama.

AP/Abir Sultan

 

06.41 Huti preuzeli odgovornost za napad na centralni deo Izraela, najavili nove udare

Jemenska grupa Huti preuzela je odgovornost za napad balističkim raketama koje su jutros prvi put imale domet do centralnog dela Izraela i zapretila novim napadima.

"To je primoralo više od dva miliona cionista da pobegnu u skloništa po prvi put u istoriji neprijatelja", rekao je vojni portparol Huta u saopštenju.

Nasrudin Amer, zamenik šefa kancelarije za medije jemenskih Huta, u objavi na mreži Iks je poručio da je raketa ispaljena iz Jemena stigla do Izraela nakon što "20 (izraelskih) projektila nije uspelo da je presretne", opisujući ovaj napad kao "početak".

06.30 Hezbolah "kaćušama" zasuo sever Izraela, požari u nekoliko oblasti

Libanska militantna grupa Hezbolah saopštila je da je bombardovala izraelsku vojnu bazu desetinama raketa "kaćuša", kao odgovor na nedavne vazdušne napade IDF u Libanu, uključujući jučerašnji napad dronom na motocikl u priobalnom selu Sarafand.

Izraelska vojska saopštila je ranije da je baraž od oko 40 raketa ispaljen iz Libana u pravcu Galileje, Golanske visoravni i pograničnog naselja Metula, a u napadu nije bilo povređenih.

Neke rakete je presrela protivvazdušna odbrana, dok su ostale pogodile otvorena područja i izazvale požare, tvrdi IDF.

06.20 Održan još jedan antivladin protest u Tel Avivu

Antivladin protest u Tel Avivu, za koji organizatori kažu da je okupio više stotina hiljada ljudi, završio se večeras relativno mirno, bez hapšenja, međutim, policija je pre skupa uhapsila sedam osoba koje su pripremile isečene gume i zapaljivu supstancu. Kako prenosi Times of Israel, mladi desničari sukobili su se sa demonstrantima koji su ostali i posle skupa, u vreme kada je pušten saobraćaj. Drugu nedelju zaredom, antivladini protesti održani su u ulici Kaplan.

Tanjug/AP/Leo Correa

 

06.11 U protekla 24 časa, u izraelskim napadima ubijeno 26 Palestinaca

U protekla 24 časa, u izraelskim napadima na Pojas Gaze ubijeno je najmanje 26 Palestinaca, uključujući i petoro zaposlenih u Agenciji UN za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRVA) u udaru na školu te organizacije.

Napad na još jednu školu UNRVA dolazi samo nekoliko dana nakon što je šest zaposlenih u ovom telu UN ubijeno u odvojenom napadu na školu u izbegličkom kampu Nuseirat u sredu, uprkos tome što su udari na škole i druga skloništa civila ratni zločin, navodi Al Džazira.

Komentari (0)

Svet