Fokus

Malezijske vlasti spasile 400 maloletnih žrtava seksualnog zlostavljanja

Komentari

Autor: Tanjug

12/09/2024

-

10:30

Malezijske vlasti spasile 400 maloletnih žrtava seksualnog zlostavljanja
Nasilje u porodici - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Malezijske vlasti spasile su više od 400 dece za koje se sumnja da su bila žrtve seksualnog zlostavljanja u dobrotvornim domovima, koje vodi istaknuta islamska poslovna organizacija Global Ikhwan Services and Business (GISB), rekao je inspektor Razarudin Husain.

On je napomenuo da je policija u sredu uhapsila 171 odraslu osobu, uključujući "ustaze" ili islamske veroučitelje, tokom koordinisanih racija u 20 objekata širom dve malezijske države, prenosi Reuters.

Među spasenima je 201 dečak i 201 devojčica, starosti između jedne i 17 godina, nakon što su ovog meseca podneseni izveštaji o navodnom zanemarivanju, zlostavljanju, seksualnom uznemiravanju i zlostavljanju, rekao je Razarudin na konferenciji za novinare.

On nije otkrio ko je autor tih izveštaja, ali je istakao da je svim dečjim domovima upravljala GISB.

U saopštenju kasno u sredu, GISB je negirao optužbe za seksualno zlostavljanje i saopštio da ne upravlja dobrotvornim domovima.

"Nije u našoj politici da planiramo i sprovodimo radnje koje su protivne islamskim i nacionalnim zakonima", saopštila je kompanija i dodala da će podneti policijski izveštaj i zahtevati istragu.

Razarudin je rekao da je preliminarnom policijskom istragom utvrđeno da su spaseni maloletnici deca zaposlenih u malezijskom ogranku GISB-a, inače multinacionalne kompanije, koji su poslati u domove ubrzo nakon što su rođeni.

Žrtve su navodno sodomizovali odrasli staratelji, a kasnije su ih podučavali da sodomizuju drugu decu u domovima, rekao je on.

Razarudin je istakao da su deca takođe korišćena za prikupljanje sredstava za organizaciju, a da je u toku istraga o seksualnim zločinima nad decom i trgovini ljudima.

GISB je povezan sa verskom sektom Al-Arkam sa sedištem u Maleziji, koju je vlada zabranila 1994. Kompanija je priznala povezanost, ali sebe karakteriše kao islamski konglomerat zasnovan na muslimanskim praksama.

Ova firma je ranije dospela na naslovne strane zbog osnivanja kontroverznog Kluba poslušnih žena, grupe koja je pozivala žene da se pokoravaju svojim muževima ''kao prostitutke“, navodi britanska agencija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet