Fokus

Japanska vladajuća partija objavila listu kandidata za zamenu premijera Kišide

Komentari

Autor: Tanjug

12/09/2024

-

09:51

Japanska vladajuća partija objavila listu kandidata za zamenu premijera Kišide
Japanska vladajuća partija objavila listu kandidata za zamenu premijera Kišide - Copyright Tanjug AP/Kyodo News via AP

veličina teksta

Aa Aa

Japanska vladajuća Liberalno-demokratska partija danas je objavila listu od devet kandidata za izbore 27. septembra, on koji će jedan zameniti odlazećeg premijera Fumija Kišidu na mestu lidera stranke.

Svaki kandidat, koji je prethodno dobio podršku od najmanje 20 drugih poslanika LDP-a da bi se kvalifikovao za izbore, počeće seriju javnih nastupa, počevši od debate na nacionalnoj televiziji u subotu.

Devet kandidata i drugih poslanika LDP-a okupiće se 27. septembra u sedištu stranke u Tokiju kako bi glasali o sledećem predsedniku stranke, koji će ujedno biti i naredni premijer, budući da ova stranka ima većinu u parlamentu.

Svaki od 369 poslanika LDP-a će glasati u prvom krugu, dok će jednak broj glasova biti raspoređen među članovima stranke koji su ranije anketirani, prenosi "Reuters".

Tanjug AP/Eugene Hoshiko

 

Kandidat koji u toj anketi dobije prostu većinu postaje lider stranke, a ukoliko niko ne obezbedi većinu, sledi drugi krug izbora između dva kandidata sa najviše glasova.

U drugom krugu, svaki poslanik ponovo dobija jedan glas, ali udeo glasova među članovima stranke pada na 47 glasova, po jedan za svaku japansku prefekturu.

Kada bude izabran novi lider LDP-a, japanski parlament će se okupiti, verovatno početkom oktobra, da izabere novog premijera, od koga se očekuje da objavi novu vladu i imenuje ključne zvaničnike ove partije.

Novi premijer bi takođe mogao da raspiše vanredne opšte izbore kako bi tražio nacionalni mandat, a najmanje jedan vodeći kandidat, Šinđiro Koizumi, je obećao da će to učiniti.

Nacionalni izbori mogli bi da se održe 27. oktobra, navode mediji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet