Fokus

Ključni momenat izborne trke Trampa i Haris: Debata sa visokim ulozima i sudar različitih stilova i političkih stavova

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/09/2024

-

17:35

Ključni momenat izborne trke Trampa i Haris: Debata sa visokim ulozima i sudar različitih stilova i političkih stavova
Donald Tramp i Kamala Haris - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Mnogi analitičari ocenjuju da nas noćas očekuje ključni trenutak u kampanji za predsedničke izbore u SAD, a to je debata između kandidata demokrata i republikanaca, Kamale Haris i Donalda Trampa. Ovaj događaj još više dobija na značaju ako se ima u vidu da je posle očajnog učinka tokom debate u junu Džozef Bajden odustao od kandidature. Zbog toga će oči američke ali i svetske javnosti biti uprte na Filadelfiji, a kandidat koji bude ubedljiviji mogao bi da se približi predsedničoj fotelji jer ankete i dalje pokazuju da je trka veoma tesna.  

Teško je predvideti kako će se sve odvijati, jer ovog puta imamo dva kandidata koji se do sada nikada nisu sreli, niti su razgovarali telefonom.

Debata počinje u 21 čas po lokalnom vremenu, a kandidati će da odgovaraju na pitanja voditelja ABC News-a Dejvid Mjur u Linzi Dejvis.  

Tanjug/AP/Pablo Martinez Monsivais

 

Koja su pravila debate?

Trajanje debate je 90 minuta sa dve pauze za reklame. Bacanje novčića održano je virtuelno u utorak, 3. septembra, da bi se odredilo mesto na podijumu i redosled završnih reči. Tramp je pobedio u bacanju novčića i on će dati poslednju izjavu, dok je Haris izabrala desnu poziciju na podijumu iz ugla gledaoca.

Pravila podrazumevaju da kandidati ulaze po predstavljanju sa suprotnih strana bine, a prva će biti predstavljena aktuelna partija na vlasti, odnosno Demokratska stranka. Nema uvodnih izjava i završne reči će trajati dva minuta po kandidatu, dok su rekviziti i unapred napisane beleške zabranjeni. 

Nijedna tema ili pitanja se neće deliti unapred sa izbornim timovima i kandidatima, a Haris i Trampu će biti obezbeđena olovka, blok papira i flaša vode.

Kandidati će imati dva minuta za odgovor na pitanje, dva minuta za protivargument protivniku i jedan dodatni minut za naknadne aktivnosti, pojašnjenja ili odgovore. Mikrofoni će biti uključeni samo za kandidata na čijem je redu da govori i za to vreme utišan za drugog kandidata. 

Tanjug/AP/Pablo Martinez Monsivais

 

Kandidatima neće biti dozvoljeno da postavljaju pitanja jedni drugima, što će jedino biti dozvoljeno moderatorima debate. Osoblje kampanje ne sme da komunicira sa kandidatima tokom reklamnih pauza i u sali neće biti publike. 

Kakva su očekivanja u suprotstavljenim  taborima? 

Izvesno je da, dok vreme do debate otkucava, oba kandidata rade na tome da očekivanja okrenu ka onome za šta veruju da će biti ključni momenat kampanje, piše ABC News.  

Kamala Haris je rekla u intervjuu u ponedeljak da očekuje da Donald Tramp laže tokom predsedničke debate.  

"Treba da budemo spremni na činjenicu da će on verovatno govoriti mnogo neistina", rekla je ona u intervjuu koji je snimljen u sredu.  

Tanjug/AP Photo/Stephen B. Morton

 

CNN donosi tekst sa naslovom "Kamala Haris se priprema za najvažniji trenutak u svojoj političkoj karijeri". Podseća se da je izborna trka izmenjena nakon što je loš učinak u prethodnoj debati naterao Džozefa Bajdena da odustane od kandidature za predsednika. 

Kako piše američki medij, Kamala Haris je vratila nekoliko kolebljivih država na "izborno bojno polje" i pružila je demokratama nadu o zapanjujućem preokretu u trci koju je većina posmatrala kao izgubljenu. Ali ipak, u anketama se ne vidi pouzdan put ka pobedi. Da su izbori održani u utorak, bivši predsednik bi ipak mogao da trijumfuje.  

S druge strane, iz Trampove kampanje se može naslutiti da će strategija bivšeg predsednika biti da dovede u vezu Kamalu Haris sa, kako kažu, njenim političkim neuspesima i "katastrofom" za vreme administracije na čijem čelu je bila zajedno sa Džozefom Bajdenom.  

Tanjug/AP

 

Ncionalna sekretarka za štampu Trampove kampanje Kerolajn Livit je navela da će Haris konačno biti primorana "da brani svoj dosije" o pitanjima kao što su kriminal i granice.

Takođe, viši savetnik Trampove kampanje Džejson Miler je tvrdio da je zapravo Haris ta koja vodi Belu kuću, a ne predsednik Džo Bajden. Odgovrajući na pitanje o tonu koji će Tramp imati toko debate, Miler je rekao: "On će biti svoj".  

Koje teme će kandidati želeti da potenciraju?

Uprkos prekoretu koji se dogodio posle debate između Donalda Trampa i Džozefa Bajdena u junu, predsedniške debate obično ne odlučuju pobednika izbora. Međutim, Glas Amerike piše da je ovoga puta reč o odmeravanju snaga sa visokim ulozima, što bi nekom od kandidata moglo da donese prednost.  

Debata za Kamalu Haris može da bude prilika da istakne prioritete i odvažnost u odnosu na suparnika koji se ne libi da je javno omalovažava i izlaže rasističkim i seksističkim komentarima. 

Haris bi tokom debate mogla da ponovi taj narativ, kao i da izvrši pritisak zbog njegovog protivljenja abortusu, jednom od važnijih političkih pitanja u Americi. Verovatno će istaći njegovu ulogu u postavljanju konzervativnih sudija u Vrhovnom sudu – što je omogućilo da abortus bude ukinut kao ustavno pravo. 

Navodi se i mogućnost da bi Haris, između ostalog, Trampa mogla da pokuša da poveže sa "Projektom 2025", radikalnim planom konzervativne fondacije "Heritidž". 

Tanjug/AP/Pablo Martinez Monsivais

 

Sa druge strane, debata će za Trampa biti prilika da oslabi njen zamajac u predizbornoj trci, koja se znatno zaoštrila otkako je promovisana u kandidata Demokratske stranke. 

"Otkako je Kamala Haris nominovana za demokratsku kandidatkinju, Tramp je počeo da dovodi u pitanje autentičnost njenog nasleđa i inicirao napade na njenu ličnost, nasuprot smernicama svojih saradnika da se više fokusira na njenu politiku", piše Glas Amerike.  

Kako se navodi, ukoliko sa tim nastavi, mogao bi da odbije neopredeljenih birača, posebno one koji su skeptični u vezi sa njegovim temperamentom. 

Procenjuje se da bi Tramp tokom debate mogao da podseti javnost na liberalnu politiku koju je Haris promovisala za vreme predsedničke kampanje 2020. godine, koje se - kako deluje, sada odrekla. Tu spada ukidanje privatnog zdravstvenog osiguranja i podrška takozvanom "Green New Deal-u", programu proizvodnje korišćenja čiste energije.

Zašto je debata važna? 

Dvoje kandidata su se za različite načine pripremali sa sučeljavanje. Kamala Haris je bila u Pitsburgu, na nekoliko sati vožnje istočno od Filadelfije. Ona je tamo održavala lažne debate i razmatrala predloge svojih politika. Na taj način je imala i korist od izveštavanaj lokalnih medija u veoma važnoj državi za izbore Pensilvaniji.  

Tramp, koji ima iskustvo predsedničkih debata u tri izborna ciklusa, održao je više neformalnih sastanaka na kojima je razmatrao svoje stavove o ključnim pitanjima. Prošle nedelje je učestvovao na forumu  koji je organizovao Fox News.  

Zbog toga ćemo večeras, kako piše BBC, videti sudar različitih stilova i političkih stavova. Debata bi mogla da pomogne da se uspostavi određeno poltičko okruženje uoči novembraskih izbora, ali će to takođe biti i poslednja šansa za kandidate da dođu do nekih birača u državama u kojima je svaki glasački listić bitan.  

Komentari (0)

Svet