Fokus

Mračna strana Telegrama: Da li je popularna društvena mreža postala stecište organizovanog kriminala?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/09/2024

-

11:57

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Na društvenoj mreži Telegram možete da se informišete, razmenjujete fotografije, čitate vesti, razmenjujete informacije o zabavi, ali postoji i druga mračna strana ove društvene mreže. Novinari Njujork Tajmsa (New York Times) analizirali su tokom četiri meseca više od 16.000 Telegram kanala i više od 3,2 miliona poruka. Njihov izveštaj otkriva da se na ovoj društvenoj mreži slobodno trguje drogom, ali i da se ilegalno trguje i oružjem.

Novinari Njujork Tajmasa konstatuju da se na ovoj platformi otvoreno čine krivična dela, šire dezinformacije, govor mržnje, ali i da se promoviše terorizam i rasističko podsticanje. 

Ova mreža ima slabu kontrolu sadržaja, koja je dovelo do toga da se na njoj okupljaju dileri droge, prevaranti i krajnji desničari, a kompanija se hvali da nema veliku kontrolu nad sopstvenim sadržajem. Ipak, takva politika dovela je do toga da se više od milion desničara širom sveta okuplja na oko 1.500 kanala, a da je moguće kupiti drogu ili oružje u više od 20 država.

Novinari New York Timesa utvrdili su i konstatovali da se otvoreno prodaju MDMA, kokain, heroin i druge droge. Inače, Telegram se hvali da je to mreža na kojoj korisnici mogu slobodno da komuniciraju i da budu zaštićeni od očiju vlade. Međutim, takva politika dovela je do toga da Telegram ima samo nekoliko stotina moderatora sadržaja, što će se ispostaviti da je premalo i da oni u principu i ne reaguju kada im se obraćaju različiti državni organi i traže od njih pojedine podatke.

U konkretnom slučaju, navode novinari Njujork Tajmsa, pokazuje se da to otvara prostor za organizovane kriminalne grupe. Navodi se i primer da  prilikom utvrđivanja šta se dogodilo u januaru 2021. tokom nereda u Vašingtonu, jedino Teelgram od scih velikih društvenih mreža nije odgovorio na upit vlade. 

Inače, ono što omogućava svim ovim organizovanim kriminalnim grupama, većim i manje organizovanim, da se okupljaju i da obavljaju svoje aktivnosti na Telegramu - to su takozvani kanali i "super grupe" koje okupljaju zaista veliki broj korisnika, čak i po nekoliko stotina hiljada, a dokazi mogu vrlo brzo i trajno da se obrišu, jer administratori imaju mogućnost da u trenutku izbrišu sav sadržaj i da više niko ne može do njega da dođe. 

Podsetimo, već nekoliko dana u zatvoru u Parizu je i osnivač Telegrama Pavel Durov. Njega su pre nekoliko dana uhapsile francuske vlasti, a on je pored ostalog optužen i da je omogućavao distribuciju dečje pornografije i trgovinu droga.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet