Fokus

Pjongjang: Unapredićemo nuklearne snage da odvratimo SAD u slučaju pretnje

Komentari

Autor: Tanjug

08/09/2024

-

09:57

Pjongjang: Unapredićemo nuklearne snage da odvratimo SAD u slučaju pretnje
Pjongjang: Unapredićemo nuklearne snage da odvratimo SAD u slučaju pretnje - Copyright Tanjug/AP/Korean Central News Agency/Korea News Service

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo spoljnih poslova Severne Koreje saopštilo je da će, u slučaju američkih nuklearnih pretnji, unaprediti sopstvene nuklearne snage kako bi odvratili SAD i zaštitili državne interese i suverenitet.

Kako se napominje u saopštenju, SAD i Južna Koreja su nedavno održale sastanak Nuklearne savetodavne grupe i izvele lažne nuklearne vežbe, prenela je KNCA.

Severnokorejsko Ministarstvo spoljnih poslova je najoštrije osudilo takve akcije ''neprijateljskih snaga" kao pokušaj izvođenja nuklearnog napada na suverenu državu, izražavajući ozbiljnu zabrinutost zbog njihovog ''nepromišljenog ponašanja" koje narušava stratešku stabilnost u regionu i povećava mogućnost nuklearnog sukoba.

''Značajan razlog za pogoršanje bezbednosne situacije na Korejskom poluostrvu i u regionu danas su upravo SAD, koje intenziviraju (situaciju) svojim satelitima, fabrikuju programe nuklearne konfrontacije i zaoštravaju nuklearnu pretnju suverenim državama", rekao je zvaničnik ministarstva.

Ministarstvo je primetilo da su ove godine SAD, ''kako bi imale apsolutnu nuklearnu superiornost“ nad drugim suverenim državama, izmenile smernice za upotrebu nuklearnog oružja i potpisale dokument o smernicama za nuklearne operacije sa Seulom.

Pjongjang je takođe naveo da je Vašington ''obezbedio Japan proširenim snagama za odvraćanje“, uključujući nuklearno oružje, piše RIA Novosti.

Ministarstvo je iznelo tvrdnju da su SAD izvele niz velikih vojnih vežbi sa saveznicima u regionu, kako bi u praksi testirale plan upotrebe nuklearnog oružja protiv Severne Koreje.

SAD obmanjuju međunarodnu zajednicu govorima o nuklearnoj deeskalaciji, dok Vašington i Seul tvrde da je severnokorejsko jačanje odbrambenih sposobnosti pretnja, navodi se u saopštenju.
Severna Koreja, zbog pretnji SAD i Južne Koreje, mora da poseduje ''strateške i smrtonosne snage nuklearnog odvraćanja'', kako bi dosledno zaštitila suverenitet i bezbednosne interese države.

''Nuklearna pretnja i ucena od strane SAD biće dosledno suzbijane sofisticiranijim i poboljšanim odbrambenim nuklearnim snagama“, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Severne Koreje.

Pjongjang je u saopštenju naveo da će kontinuirano sprovoditi praktične mere za kontrolu i rešavanje bezbednosne situacije na Korejskom poluostrvu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet