Fokus

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Trojica Izraelaca ubijena na prelazu između Zapadne obale i Jordana

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Tanjug

08/09/2024

-

08:34

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Trojica Izraelaca ubijena na prelazu između Zapadne obale i Jordana
KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Trojica Izraelaca ubijena na prelazu između Zapadne obale i Jordana - Copyright Tanjug/AP/Mahmoud Illean

veličina teksta

Aa Aa

Šefovi CIA i MI6 uključili su se u pokušaj rešenja krize na Bliskom istoku. Direktor američke Centralne obaveštajne agencije Vilijam Berns rekao je da se nada da će u narednim danima imati "detaljniji" predlog za oslobađanje talaca koje drži Hamas i prekidu vatre u Pojasu Gaze koji će se izneti pred Izrael i palestinsku militantnu grupu Hamas. Za to vreme, nasilje ne prestaje. Palestinac je namerno udario u policijsko vozilo na Zapadnoj obali, u izraelskom vazdušnom napadu u Gazi ubijena su dva komandanta bataljona Islamski džihad, a na jugu Libana u uzraelskom napadu ubijena su tri bolničara. Istovremeno, predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je da islamske zemlje treba da formiraju savez protiv Izraela.

Ključni događaji:

  • Petoro Palestinaca, uključujući dvoje dece, ubijeno u izraelskom napadu na Nuseirat
  • Susret šefova CIA i MI6 na temu prekida vatre u Pojasu Gaze
  • Pola miliona Izraelaca na ulcama u Tel Avivu traži dogovor o taocima
  • Erdogan predlaže formiranje saveza islamskih zemalja protiv Izraela
  • Dva komandanta bataljona Islamski džihad ubijena u izraelskom vazdušnom napadu u Gazi
  • Tri bolničara poginula u izraelskom vazdušnom napadu na na jug Libana

Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu 

Euronews

 

Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu 

19.36 Tri izraelska graničara ubio jordanski vozač na granici Zapadne obale i Jordana

Tri izraelska graničara ubio je danas jordanski vozač na granici Jordana sa okupiranom Zapadnom obalom, nakon čega su zatvoreni granični prelazi.

Vozač je otvorio vatru na izraelske čuvare na Alenbi mostu preko reke Jordan, preneo je Guardian, navodeći da to može da ukazuje da se sukob iz Pojasa Gaze širi u regionu.

Izraelska vojska je saopštila da se terorista kamionom približio području Alenbi mosta iz Jordana, da je zatim izašao iz vozila i otvorio vatru na izraelske bezbednosne snage koje su delovale na mostu, a da su ga one eliminisale teroriste, dok su tri izraelska civila poginula u napadu.

Tanjug/AP/Mahmoud Illean

 

Jordan je saopštio da je otvorio istragu o pucnjavi i da je granični prelaz zatvoren. 

Izrael je naveo da je zatvorio sva tri svoja kopnena granična prelaza sa Jordanom, a da je izraelska vojska blokirala grad Jerihon na Zapadnoj obali koji se nalazi u blizini prelaza Alenbi most zbog sumnje da su drugi potencijalni napadači već bili ušli u to područje.

Tanjug/AP/Mahmoud Illean

 

10.55 Blinken sutra putuje u posetu Britaniji radi razgovora o Gazi i Ukrajini

Državni sekretar SAD Entoni Blinken otputovaće sutra u posetu Ujedinjenom Kraljevstvu radi razgovora sa britanskim zvaničnicima o Bliskom istoku, Ukrajini i Indo-Pacifiku, saopštio je Stejt department. Blinken će u Londonu otvoriti strateški dijalog između SAD i Velike Britanije, potvrđujući poseban odnos dve zemlje, rekao je u subotu portparol Stejt departmenta Metju Miler, preneo je Rojters.

Tanjug/AP Photo/Mark Schiefelbein

 

London je saopštio 2. septembra da suspenduje 30 od svojih 350 dozvola za izvoz oružja u Izrael, navodeći da postoji rizik da se takva oprema može koristiti za ozbiljna kršenja međunarodnog humanitarnog prava u ratu Izraela sa Hamasom u Pojasu Gaze. Administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena nalazi se pod pritiskom kritičara rata da obustavi neke isporuke oružja Izraelu.

10.10 Trojica Izraelaca ubijena na prelazu između okupirane Zapadne obale i Jordana

Trojica izraelskih državljana danas su ubijeni iz vatrenog oružja na graničnom prelazu između okupirane Zapadne obale i Jordana, saopštila je izraelska hitna pomoć. Hitna pomoć je pokušala da pomogne ranjenim muškarcima, starim oko 50 godina, koji su preminuli na mestu napada, piše Tajms of Izrael. Napadač, navodno vozač kamiona iz Jordana, stigao je na granični prelaz na okupiranoj Zapadnoj obali i otvorio vatru na zaposlene na prelazu. Prema saopštenju izraelske policije, napadač je kasnije ubijen.

09.22 Izraelske vlasti naterale Palestinca da sruši sopstvenu kuću u Istočnom Jerusalimu

Izraelske vlasti primorale su palestinskog stanovnika naselja Beit Hanini u Istočnom Jerusalimu da sruši svoju kuću, javila je palestinska novinska agencija Wafa. U subotu je Raed al-Radžabi bio primoran da sruši kuću u kojoj je živelo više od 10 članova jedne porodice, a izraelske vlasti tvrde da je kuća 2014. godine izgrađena bez dozvole.

Opština Jerusalim, koju kontrolišu izraelske vlasti, redovno odbija Palestincima građevinske dozvole i primorava ih da ili sami ruše svoje domove ili da se suoče sa prinudnim rušenjem praćenim ogromnim kaznama. Prema izraelskoj grupi za ljudska prava B'Tselem, u istočnom Jerusalimu je u periodu od maja do jula 2024. srušena 101 građevina, zbog čega je 137 Palestinaca, uključujući 70 maloletnika, ostalo bez krova nad glavom, navodi Wafa.

08.31 IDF: Više od 50 raketa lansirano iz Libana na sever Izraela

Više od 50 raketa lansirano je iz Libana u podučja Galileje i grada Kirjat Šmona, u severnom Izraelu, u toku noći, saopštila je danas izraelska vojska. Oko 20 raketa je ispaljeno između jedan i 2.30 posle ponoći po lokalnom vremenu, a kako navodi IDF, većinu projektila je presrela protivvazdušna odbrana, ali je jedna zgrada u Kirjat Šmoni pogođena i oštećena.

Oko 5.30 sati iz Libana je ispaljeno još 30 raketa, od kojih su neke presretnute, a ostale su pogodile otvorene površine, prenosi Tajms of Izrael. U napadu nije bilo povređenih. Libanska militantna grupa Hezbolah preuzela je odgovornost za napad, navodeći kao razlog izraelski napad na grad Frun, u kojem su ubijena tri bolničara.

07.59 Petoro Palestinaca ubijeno, uključujući dvoje dece, u izraelskom napadu na Nuseirat

Petoro Palestinaca je ubijeno, uključujući dvoje dece, u sinoćnim izraelskom vazdušnom napadu na izbeglički kamp Nuseirat u centralnom delu Pojasa Gaze.

U napadu na kuću u kampu poginule su tri žene i dvoje dece, a nekoliko osoba je povređeno, javila je palestinska novinska agencija WAFA.

Lokalni izvori su rekli da su izraelski ratni avioni gađali kuću istočno od kampa Nuseirat. 

Najmanje 40.939 Palestinaca je ubijeno u izraelskim napadima na Pojas Gaze od oktobra prošle godine, prema podacima Ministarstva zdravlja u Gazi.

07.44 Oko 500.000 Izraelaca protestovalo u Tel Avivu tražeći dogovor o taocima

Oko 500.000 Izraelaca okupilo se sinoć na masovnom skupu u Tel Avivu tražeći od vlade da oslobodi preostale taoce koje Hamas drži od 7. oktobra, saopštili su organizatori protesta, a procenu je potvrdila policija, prenose izraelski mediji.

Aktivisti na društvenim mrežama kažu da desetine hiljada istovremeno protestuju u Jerusalimu, Haifi i Kfar Sabi, dok je više hiljada ljudi protestovalo u drugim gradovima, uključujući Beršebu, Netaniju i Rišon Lecion.

Tanjug/AP/Leo Correa

 

Demonstranti su zapalili lomaču na ulici Begin u Tel Avivu, tokom masovnog mitinga kojem je prema proceni policije prisustvovalo 500.000 ljudi, što ga čini najvećim u istoriji Izraela, prenosi Tajms of Izrael.

Oni su optužili premijera Benjamina Netanjahua da insistiranjem da Izrael ostane duž Filadelfijskog koridora, na granici između palestinske enklave i Egipta, želi da osujeti dogovor o taocima, kako bi "njegova desničarska vlada ostala netaknuta".

Demonstranti su nosili žute zastave koje predstavljaju pokret za oslobađanje talaca koje drži Hamas, pozivajući na prekid rata, pad vlade i još jedan generalni štrajk kako bi izvršili pritisak za postizanje sporazuma.

"Laži režima neće doneti sigurnost", skandirali su učesnici protesta.

Smrt šest talaca ubijenih pre više od nedelju dana, neposredno pre nego što su ih snage IDF-a pronašle, izazvala je ogromne proteste i generalni štrajk prošle nedelje.

07.30 Na jugu Libana u izraelskom napadu ubijena tri libanska bolničara poginula, dva ranjena

Tri libanska bolničara su poginula, a dva su ranjena, od kojih jedan teško, u izraelskom napadu na grad Farun na jugu Libana, saopštilo je libansko ministarstvo zdravlja.

U saopštenju se navodi da su izraelske snage gađale tim libanske civilne odbrane dok je reagovao na požare koje su nedavno izazvali izraelski vazdušni udari, preneo je Reuters.

Libanska strana je napad osudila kao jasan udar na libijske zvaničnike, navodeći da je reč o drugom napadu na tim za hitne slučajeve za manje od 12 sati.

07.07 Dva komandanta bataljona Islamski džihad ubijena u izraelskom vazdušnom napadu u Gazi

Dva komandanta palestinskog bataljona Islamski džihad ubijena su u izraelskom vazdušnom napadu na Pojas Gaze, saopštavaju Izraelske odbrambene snage (IDF) i izraelska obaveštajna agencija Šin Bet.

Napad izveden u četvrtak bio je usmeren na komandnu prostoriju koja se nalazila u okviru humanitarne zone koju je odredio Izrael u Deir al-Balahu u centralnoj Gazi, navela je izraelska vojska, preneo je Tajms of Izrael.

Nekoliko terorističkih operativaca je ubijeno u napadu, uključujući Abdulaha Hataba, komandanta bataljona Južni Deir al-Balah PIJ-a i Hatema Abu al-Džidijana, komandanta bataljona Istočni Deir al-Balah, saopštili su IDF i Šin Bet.

06.56 Šefovi CIA i MI6 razgovarali u Londonu o prekidu vatre u Pojasu Gaze

Direktor američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Vilijam Berns i šef britanske obaveštajne službe MI6 Ričard Mur razgovarali su u Londonu o prekidu vatre u Pojasu Gaze.

Berns je rekao da se nada da će u narednim danima imati "detaljniji" predlog za oslobađanje talaca koje drži Hamas i prekidu vatre u Pojasu Gaze koji će se izneti pred Izrael i palestinsku militantnu grupu, ali je naglasio da će uspeh zavisiti od "političke volje" dve strane, preneo je CNN.

06.46 Erdogan kaže da islamske zemlje treba da formiraju savez protiv Izraela

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da islamske zemlje treba da formiraju savez protiv, kako je rekao, "rastuće pretnje ekspanzionizma" iz Izraela.

On je to izjavio nakon što su palestinski i turski zvaničnici saopštili da su izraelski vojnici ubili ženu američko-turske nacionalnosti koja je juče učestvovala u protestu protiv širenja naselja na Zapadnoj obali koju je okupirao Izrael, preneo je Rojters.

"Jedini korak koji će zaustaviti izraelsku aroganciju, izraelski banditizam i izraelski državni terorizam je savez islamskih zemalja", rekao je Erdogan na događaju koju su organizovala udruženja islamskih škola u blizini Istanbula.

06.33 Palestinac namerno udario u policijsko vozilo na Zapadnoj obali

Izraelske snage uhapsile su palestinskog vozača nakon sudara sa policijskim automobilom na okupiranoj Zapadnoj obali, a izraelske vlasti tvrde da se radi o namernom napadu. 

"Palestinsko vozilo ubrzalo je prema policijskom automobilu i sudarilo se s njim, nije bilo žrtava", navodi IDF. 

Vlasti su saopštile da su "teroristu" uhapsile snage IDF-a i predale ga snagama bezbednosti na dalju istragu. Sudar se dogodio na benzinskoj pumpi u naselju Eli, gde su se prethodno događali napadi na izraelske snage, prenosi Times of Israel.

06.15 Izrael i Hezbolah razmenili vatru, pogođene zgrade u južnom Libanu i Galileji 

Izraelski borbeni avioni pogodili su zgradu u gradu Matmura, u južnom Libanu, nakon što je tamo primećena grupa operativaca Hezbolaha, saopštio je IDF. Istovremeno, nekoliko raketa je lansirano iz Libana u pravcu Gornje Galileje, u Izraelu, a u napadu na grad Metula je pogođena jedna zgrada, navodi vojska.

Libanska militantna grupa Hezbolah preuzela je odgovornost za taj napad. IDF je dodao da vatrogasci rade na gašenju požara u kući koja je pogođena i na drugim mestima udara u toj oblasti. U napadima nije bilo povređenih, piše Tajms of Izrael.

Komentari (0)

Svet