Fokus

Špigel: Avganistanski talibani oslobodili 28 kriminalaca deportovanih iz Nemačke

Komentari

Autor: Tanjug

06/09/2024

-

22:21

Špigel: Avganistanski talibani oslobodili 28 kriminalaca deportovanih iz Nemačke
Tanjug/AP/Ebrahim Noroozi - Copyright Tanjug/AP/Ebrahim Noroozi

veličina teksta

Aa Aa

Avganistanski talibani oslobodili su 28 kriminalaca deportovanih iz Nemačke, uz relativno ograničene uslove, objavio je danas nemački list Špigel.

Nemačka je prvi put za tri godine deportovala osuđene kriminalce u Avganistan 30. avgusta, ukupno njih 28, a oni su prvo poslati u zatvor nakon povratka u rodnu zemlju, ali su ih zatim talibanske vlasti oslobodile, uz relativno ograničene uslove.

Šef talibanskog politbiroa Suhail Šahin rekao je u glavnom gradu Katara, Dohi, da su oni pušteni nakon što su njihove porodice dale pisana uveravanja da oni neće počiniti zločine.

Prema saznanjima Špigela, obaveštajnim kanalima je sredinom sedmice javljeno da je veliki deo deportovanih predat porodicama, a da je u sredu samo nekolicina njih još bila u kućnom pritvoru i da su ih ispitivale talibanske snage bezbednosti. 

Pretpostavljalo se da će i oni uskoro biti oslobođeni.Nemačka je deportovala 30. avgusta 28 avganistanskih državljana, osuđenih kriminalaca iz različitih delova zemlje, nakon odluke o pooštravanju propisa o azilu.

Portparol ministarstva unutrašnjih poslova nemačke savezne države Saksonije rekao je za CNN da je avion sa Avganistancima odleteo iz Lajpciga za Kabul.

Reč je o prvoj deportaciji Avganistanaca iz Nemačke u poslednje tri godine otkako su talibani preuzeli vlast u avgustu 2021. godine. Kako prenosi Špigel, deportacija je sprovedena nakon višemesečnih pregovora i planiranja, a svaka deportovana osoba je dobila 1.000 evra.

Komentari (0)

Svet