Fokus

Latinoameričke zemlje osudile Madura zbog naloga za hapšenje lidera opozicije u Venecueli: "Ovo je politički progon"

Komentari

Autor: Tanjug

04/09/2024

-

08:00

Latinoameričke zemlje osudile Madura zbog naloga za hapšenje lidera opozicije u Venecueli: "Ovo je politički progon"
Tanjug/AP/Matias Delacroix - Copyright Tanjug/AP/Matias Delacroix

veličina teksta

Aa Aa

Devet latinoameričkih zemalja osudilo je odluku suda u Venecueli da izda nalog za hapšenje opozicionog lidera Edmunda Gonzalesa Urutije.

"Nalog za hapšenje citira nekoliko navodnih krivičnih prestupa koji nisu ništa drugo do još jedan pokušaj ućutkivanja Gonzalesa kako bi se ignorisala volja naroda Venecuele i predstavlja politički progon", navele su u zajedničkom saopštenju Argentina, Kostarika, Ekvador, Gvatemala, Panama, Paragvaj, Peru, Dominikanska Republika i Urugvaj, prenela je agencija EFE.

U saopštenju se navodi da će ove zemlje nastaviti da zahtevaju od venecuelanskih vlasti da garantuju život, integritet i slobodu Gonzalesa Urutije.

Organizacija američkih država (OAS) juče je osudila nalog za hapšenje, ističući da je još jednom pravosuđe Venecuele izvršilo akt koji ukazuje da je ono ključni instrument u vršenju zločina protiv čovečnosti u toj zemlji.

Javni tužilac u Venecueli izdao je u utorak nalog za hapšenje opozicionog lidera pošto se on u tri navrata nije pojavio pred sudom gde je trebalo da svedoči o aktivnostima sajta na kojem je opozicija objavila rezultate izbora u toj zemlji na osnovu kojih je Gonzales Urutija odneo ubedljivu pobedu.

Kako je tužilac naveo, taj sajt pokušava da dovede u pitanje ''autoritet izbornog tela'', koje je objavilo da je predsednik Venecuele Nikolas Maduro pobedio na izborima 28. jula, iako nije objavilo rezultate glasanja.

Gonzales Urutija je takođe optužen za “zaveru” i “podsticanje na nepoštovanje zakona”, kao i za “sabotiranje sistema”. Nalog za hapšenje je izdat pošto, kako je navedeno, postoji rizik od njegovog bekstva.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet