Fokus

Putin stigao u Mongoliju: Prvo putovanje predsednika Rusije u zemlju članicu MKS nakon izdavanja naloga za hapšenje

Komentari

Autor: Euronews Srbija, FoNet

02/09/2024

-

19:09

Putin stigao u Mongoliju: Prvo putovanje predsednika Rusije u zemlju članicu MKS nakon izdavanja naloga za hapšenje
Putin stigao u Mongoliju: Prvo putovanje predsednika Rusije u zemlju članicu MKS nakon izdavanja naloga za hapšenje - Copyright Tanjug AP/Kristina Kormilitsyna, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Rusije Vladimir Putin danas doputovao u Mongoliju, što je njegovo prvo putovanje u zemlju članicu Međunarodnog krivičnog suda (MKS) nakon izdavanja naloga za njegovo hapšenje.

MKS i ukrajinske vlasti pizvali su Mongoliju da uhapsi Putina, koji je na poternici suda zbog sumnje u nezakonite deportacije ukrajinske dece u Rusiju, ali portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov rekao je uoči poste da Kremlj nema razloga za zabrinutost zbog toga i dodao da su "svi aspekti posete pažljivo pripremljeni".

Tanjug AP/Kristina Kormilitsyna, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

 

Poput svih ostalih članica Rimskog statuta, koje su osnovale MKS, "obaveza Mongolije je da sarađuje sa sudom", rekao je novinarima portparol suda Fadi el-Abdalah, prenosi Hina.

Ako zemlja članica ne ispuni obveze prema MKS, taj sud može uputiti predmet skupštini država članica koje se sastaju jednom godišnje, ali moguće sankcije ograničene su samo na usmenu opomenu.

Tome u prilog govori činjenica da su u prošlosti i drugi pojedinci za kojima su bili raspisani nalozi MKS za hapšenje, na primer bivši sudanski diktator Omar al-Bašir, putovali u zemlje potpisnice Rimskog statuta i da im se ništa nije desilo.

Mongolija se nalazi na trasi planiranog novog gasovoda koji povezuje Rusiju i Kinu, kojim bi se godišnje transportovalo 50 milijardi kubnih metara prirodnog gasa iz ruskog regiona Jamal. 

Tanjug AP/Kristina Kormilitsyna, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

 

Tribunal sa sedištem u Hagu nema sredstva da sprovede svoje odluke i oslanja se na države članice da obezbede neophodne resurse, uključujući hapšenje svakog osumnjičenog koji kroči na njihovo tlo, prenosi Euronews.

Mongolija nije dala nikakve naznake da će krenuti dalje i ispuniti zahtev tokom posete predsednika Rusije, organizovane na poziv mongolskog predsednika Ukhnaagina Kurelsuha. Očekuje se da će šefovi država u utorak održati zvanične razgovore i proslaviti prekretnicu u bilateralnim odnosima.

Tanjug AP/Vyacheslav Prokofyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

 

Prošle nedelje, portparol MKS je podsetio Mongoliju na njene obaveze prema Rimskom statutu i ​​rekao da "u slučaju nesaradnje, sudije MKS mogu doneti zaključak u tom smislu i obavestiti o tome Skupštinu da preduzme bilo koju meru koju smatra odgovarajućim", bez preciziranja prirode tih mera.

Tanjug AP/Natalia Gubernatorova, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

 

Human Rights Vatch se takođe uključio u debatu, pozivajući Mongoliju da ili odbije gostoprimstvo Putinu ili ga uhapsi.

"Doček Putina, begunca Međunarodnog krivičnog suda, ne bi bio samo uvreda za mnoge žrtve zločina ruskih snaga, već bi takođe potkopao ključni princip da niko, ma koliko moćan, nije iznad zakona", rekla je Marija Elena Vinjoli, viši savetnik međunarodne pravde u Human Rights Vatch-u.

Organizacija je napomenula da je Mongolija među 94 zemlje koje su u junu potpisale zajedničku izjavu u kojoj se izjašnjava o njihovoj "nepokolebljivoj podršci" Međunarodnom krivičnom sudu nakon što se tužilac Karim Kan suočio sa odgovorom zbog traženja naloga za hapšenje dvojice izraelskih zvaničnika, uključujući izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, i trojice lidera Hamasa.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet