Novosti

Udaranjem po džepu protiv masovnog turizma: Italija i Grčka sve odlučnije u nameri da sprovedu oštrije mere

Komentari

Autor: Shengen.News

15/09/2024

-

10:00

Udaranjem po džepu protiv masovnog turizma: Italija i Grčka sve odlučnije u nameri da sprovedu oštrije mere
Udaranjem po džepu protiv masovnog turizma: Italija i Grčka sve odlučnije u nameri da sprovedu oštrije mere - Copyright profimedia, AP/Andrew Medichini

veličina teksta

Aa Aa

Masovni turizam, iako predstavlja značajan izvor prihoda za mnoge evropske zemlje, postaje sve veći izazov za očuvanje kulturnih i prirodnih resursa. U svetlu ovog fenomena, sve više država, uključujući Italiju i Grčku, prepoznaje potrebu za uvođenjem taksi za posetu popularnim lokalitetima.

Nove mere ciljaju na smanjenje prekomernog broja turista koji često stvaraju pritisak na lokalnu infrastrukturu, životnu sredinu i svakodnevni život stanovnika. Uvođenjem taksi, vlasti se nadaju da će, ne samo regulisati broj posetilaca, već i osigurati da turizam bude održiv i doprinese obnovi i očuvanju znamenitosti koje privlače putnike iz celog sveta.

Dva evra za obilazak Fontane di Trevi

U pokušaju da suzbije prekomerni turizam i "nedostatak poštovanja" prema jednoj od svojih najslikovitijih znamenitosti, Fontani di Trevi, Rim planira uvođenje simbolične takse.

Prema rečima gradskih zvaničnika, svi strani putnici uskoro bi mogli da budu u obavezi da plate taksu od 2,13 evra za pristup ovoj poznatoj fontani na otvorenom, piše Shengen.News.

Inicijativa je osmišljena da uvede red i osigura da posetioci poštuju ovaj spomenik kulture. Upravo se takav potez smatra ključnim za očuvanje atraktivnosti i dostupnosti Fontane di Trevi, uprkos velikom broju turista.

Italijanska prestonica se priprema za još jedan jubilej Rimokatoličke crkve sledeće godine, kada se očekuje da će broj turista porasti još više nego obično. U međuvremenu, preduzimaju se napori kako bi se rešili problemi koje izaziva prevelika gužva. Neki lideri u poslovanju zagovaraju sistem rezervacija radi upravljanja protokom posetilaca, objašnjava Travel Tomorrow.

"Postalo je gotovo nemoguće uživati u Fontani di Trevi zbog gužvi. Međutim, sva ograničenja moraju se pažljivo primenjivati", izjavio je Romolo Guasko, direktor Confcommercio Rome, gradske poslovne asocijacije.

Unsplash

 

Rim obično privuče oko 35 miliona posetilaca godišnje, a očekuje se da će ta brojka dodatno porasti u 2025. Istovremeno, Italija je ove godine doživela porast turizma, sa međunarodnim dolascima koji su porasli za 17,8 odsto u prvoj polovini 2024.

Drugi italijanski gradovi se takođe suočavaju sa sličnim problemima.

Na primer, Venecija je prethodno uvela dnevnu kartu u iznosu od 5 evra za posetioce u vrhuncu sezone kako bi podstakla posete van sezone.

Napulj je implementirao jednosmernu pešačku zonu, a Milano je uveo ograničenja na noćnu prodaju sladoleda i brze hrane. Ova mera je izazvala pomešane reakcije, ali se očekuje da će se nastaviti u vrhuncu sezone 2025.

Pored toga, vlada premijerke Đorđe Meloni razmatra povećanje turističke takse u Italiji kako bi se smanjila gužva u velikim gradovima poput Rima i Firence. Ako se primeni, posetioci koji noće u gradu bi mogli da plate taksu do 25 evra po danu.

Osim toga, vlasti Rima takođe žele da ograniče otvaranje apartmana kao što su Bed and Breakfast  kako bi se smanjilo opterećenje na istorijski centar grada.

U Grčkoj taksa za posetu Mikonosa i Santorinija

I Grčka namerava da uvede taksu od 20 evra za turiste koji dolaze kruzerima na poznata ostrva Mikonos i Santorini. Prema rečima premijera Kirjakosa Micotakisa, nova taksa je odgovor na značajan broj posetilaca koji je opteretio lokalnu infrastrukturu i životnu sredinu, izveštava Shengen.News.

Kao deo šire strategije za borbu protiv prekomernog turizma i zaštitu svojih ostrva, grčka vlada će takođe regulisati broj kruzera koji mogu da posećuju ova ostrva. Lokalni mediji izveštavaju da se uvode nove mere za zaštitu životne sredine kako bi se rešili problemi sa nedostatkom vode i drugim ekološkim pitanjima. Prihodi od takse na kruzere biće reinvestirani u lokalne zajednice kako bi se poboljšala infrastruktura.

Vlada planira i povećanje turističke takse za smeštaj tokom vrhunca sezone od aprila do oktobra kako bi dodatno upravljala visokim brojem turista. Ova taksa će sadržati komponentu fokusiranu na borbu protiv klimatskih promena i imaće za cilj generisanje dodatnih prihoda za lokalne zajednice, podržavajući održive prakse i poboljšanja infrastrukture.

profimedia

 

Kao odgovor na uticaj kratkoročnog iznajmljivanja kada je u pitanju tržište stanovanja u Grčkoj, vlada planira i da zabrani iznajmljivanje "stanova na dan" u tri ključne oblasti Atine. Svakako, namerava da pruži trogodišnje oslobađanje od poreza na najam za vlasnike nekretnina koji prelaze sa kratkoročnih na dugoročne ugovore, ali i podstakne vlasnike nekretnina da iznajmljuju svoje domove umesto da ih ostavljaju praznim.

Takođe, počevši od 2025. godine, vlada planira da ograniči posete kruzera kako bi bolje upravljala brojem posetilaca. Tokom 2023. godine, Santorini i Mikonos su zabeležili značajan porast dolazaka kruzera, pri čemu je 800 brodova dovelo 1,3 miliona putnika samo na Santorini. Mikonos je doživeo porast poseta kruzera od 23 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Euronews Srbija/Tara Tomović

 

Iz tih razloga, Santorini će ograničiti dnevni broj putnika sa kruzera na 8.000.

Sa populacijom od oko 16.000, Santorini se suočava sa izazovima zbog visokog turističkog priliva, što dovodi do dugih redova i pretrpanih ulica.

"Živimo na mestu sa jedva 25.000 duša i ne treba nam više hotela ili soba“, rekao je Nikos Zorzos, gradonačelnik Santorinija.

S obzirom na to da je Grčka privukla rekordnih 32,7 miliona turista prošle godine, ove nove mere imaju za cilj da izbalansiraju rast turizma sa potrebama zaštite životne sredine i lokalnih zajednica.

Komentari (0)

Putovanja