Fokus

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Oko 40 raketa iz Libana ispaljeno ka Izraelu, održan još jedan antivladin protest u Tel Avivu

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

15/09/2024

-

09:32

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Oko 40 raketa iz Libana ispaljeno ka Izraelu, održan još jedan antivladin protest u Tel Avivu
KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Oko 40 raketa iz Libana ispaljeno ka Izraelu, održan još jedan antivladin protest u Tel Avivu - Copyright Tanjug/Ap/Leo Correa/Fatima Shbair/Abdel Kareem Hana

veličina teksta

Aa Aa

Antivladin protest u Tel Avivu, za koji organizatori kažu da je okupio više stotina hiljada ljudi, završio se sinoć relativno mirno, bez hapšenja. Međutim, policija je pre skupa uhapsila sedam osoba koje su pripremile isečene gume i zapaljivu supstancu. U međuvremenu, zamenik vođe Hezbolaha Naim Kasem upozorio je sinoć da bi sveobuhvatan rat koji bi Izrael pokrenuo sa ciljem vraćanja 100.000 raseljenih lica u njihove domove u područjima blizu granice sa Libanom, raselio “stotine hiljada” dodatno.

Ključni događaji:

  • Održan još jedan antivladin protest u Tel Avivu
  • Kasem: Ako Izrael pokrene rat protiv Hezbolaha, stotine hiljada biće raseljeno
  • Najmanje 10 Palestinaca poginulo u izraelskom napadu na kuću u Gazi
  • IDF: Oko 40 raketa iz Libana ispaljeno ka Izraelu

Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu

Euronews

 

Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu 

20.39 Izraelska vojska: Postoji verovatnoća da su tri taoca ubijena u našem napadu

Izraelska vojska saopštila je da postoji "velika verovatnoća" da su tri taoca pronađena mrtva pre nekoliko meseci, ubijena u izraelskom vazdušnom napadu.

Vojska je danas objavila zaključke svoje istrage o smrti kapetana Nika Beizera, narednika Rona Šermana i narednika Elija Toledana, preneo je AP.

Navodi se da je istraga utvrdila da su njih trojica verovatno ubijeni u novembarskom vazdušnom napadu u kojem je ubijen i visoko rangirani ekstremista palestinske militantne grupe Hamas Ahmed Gandur.

14.06 Netanijahu: Izrael će "skupo naplatiti" napad Huta

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu poručio je danas Hutima u Jemenu da će Izrael "skupo naplatiti" napad na izraelsku teritoriju.

"Huti bi trebalo da znaju da ćemo skupo naplatiti bilo kakav pokušaj da nam naškode", rekao je on na početku nedeljnog sastanka kabineta, prenosi "Tajms of Izrael".

12.38 Papa Franja ponovio poziv za prekid vatre u Pojasu Gaze

Papa Franja danas je ponovio poziv za prekid vatre u Pojasu Gaze, dodavši da je u kontaktu sa nekim porodicama izraelskih talaca koje Hamas drži u palestinskoj enklavi.

''Mislim na Herša Goldberga, pronađenog mrtvog početkom septembra sa još pet talaca u Gazi“, rekao je papa na redovnoj nedeljnoj molitvi. On je napomenuo da je u novembru prošle godine upoznao Heršovu majku Rejčel, koja je papu ''pogodila svojom ljudskošću'', prenosi Ansa.

Tanjug/AP/Andrew Medichini

 

11.59 Huti preuzeli odgovornost za napad na centralni deo Izraela, najavili nove udare

Jemenska militantna grupa Huti danas je preuzela odgovornost za napad balističkim raketama koje su jutros prvi put imale domet do centralnog dela Izraela i zapretila novim napadima.

"To je primoralo više od dva miliona cionista da pobegnu u skloništa po prvi put u istoriji neprijatelja", rekao je vojni portparol Huta u saopštenju.

Nasrudin Amer, zamenik šefa kancelarije za medije jemenskih Huta, u objavi na mreži X je poručio da je raketa ispaljena iz Jemena stigla do Izraela nakon što ''20 (izraelskih) projektila nije uspelo da je presretne“, opisujući ovaj napad kao ''početak“.

11.32 Najmanje 26 Palestinaca ubijeno u Gazi, uključujući i pet zaposlenih UNRWA

U protekla 24 časa, u izraelskim napadima na Pojas Gaze ubijeno je najmanje 26 Palestinaca, uključujući i petoro zaposlenih u Agenciji UN za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA) u udaru na školu te organizacije.

Napad na još jednu školu UNRWA dolazi samo nekoliko dana nakon što je šest zaposlenih u ovom telu UN ubijeno u odvojenom napadu na školu u izbegličkom kampu Nuseirat u sredu, uprkos tome što su udari na škole i druga skloništa civila ratni zločin, navodi Al Džazira.

09.18 IDF: Oko 40 raketa iz Libana ispaljeno ka Izraelu

Izraelska vojska saopštila je danas da je baraž od oko 40 raketa ispaljen iz Libana u pravcu Galileje, Golanske visoravni i pograničnog naselja Metula, a u napadu nije bilo povređenih.
Neke rakete je presrela protivvazdušna odbrana, dok su ostale pogodile otvorena područja i izazvale požare, tvrdi IDF. 

Libanska militantna grupa Hezbolah preuzela je odgovornost za napad, dodavši da je bombardovala izraelsku vojnu bazu desetinama raketa Katjuša, kao odgovor na nedavne vazdušne napade IDF u Libanu, uključujući jučerašnji napad dronom na motocikl u priobalnom selu Sarafand.

08.20 Visoki zvaničnik Hezbolaha upozorio Izrael

Zamenik vođe Hezbolaha Naim Kasem upozorio je sinoć da bi sveobuhvatan rat koji bi Izrael pokrenuo sa ciljem vraćanja 100.000 raseljenih lica u njihove domove u područjima blizu granice sa Libanom, raselio “stotine hiljada” dodatno.

"Nemamo nameru da idemo u rat jer smatramo da to ne bi bilo od koristi. Međutim, ako Izrael pokrene rat, suočićemo se sa tim - i biće velikih gubitaka na obe strane", rekao je on i nastavio:

"Ako misle da bi takav rat omogućio da se 100.000 raseljenih lica vrate kući, upozoravamo: pripremite se da se suočite sa stotinama hiljada dodatno raseljenih"

08.10 Održan još jedan antivladin protest u Tel Avivu

Antivladin protest u Tel Avivu, za koji organizatori kažu da je okupio više stotina hiljada ljudi, završio se večeras relativno mirno, bez hapšenja, međutim, policija je pre skupa uhapsila sedam osoba koje su pripremile isečene gume i zapaljivu supstancu. Kako prenosi Times of Israel, mladi desničari sukobili su se sa demonstrantima koji su ostali i posle skupa, u vreme kada je pušten saobraćaj. Drugu nedelju zaredom, antivladini protesti održani su u ulici Kaplan.

Tanjug/AP/Mahmoud Illean

 

Komentari (0)

Svet