Fokus

Kina apelovala na EU da bude "objektivna i pravedna" oko pitanja Južnog Kineskog mora nakon incidenta sa brodovima

Komentari

Autor: Tanjug

02/09/2024

-

09:25

Kina apelovala na EU da bude "objektivna i pravedna" oko pitanja Južnog Kineskog mora nakon incidenta sa brodovima
Kina apelovala na EU da bude "objektivna i pravedna" oko pitanja Južnog Kineskog mora nakon incidenta sa brodovima - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kina je apelovala na Evropsku uniju da bude "objektivna i pravedna" i da bude oprezna sa rečima i postupcima u vezi sa pitanjima u vezi sa Južnim Kineskim morem.

Apel je usledio nakon što je zvanični Brisel komentarisao incident koji se dogodio tokom proteklog vikenda između kineskih i filipinskih brodova Obalske straže.

U izjavi kineske misije pri EU se navodi da je Kina "veoma nezadovoljna optužbama" Evropske unije na tu temu, prenosi Rojters.

"Evropska unija nije zainteresovana strana u pitanju Južnog Kineskog mora i nema pravo da upire prstom kada je reč o tom pitanju", navodi se u saopštenju.

Takođe se ukazuje da "novo preuveličavanje" pitanja slobode plovidbe "nije od koristi za interese i međunarodni kredibilitet EU".

Kina i Filipini su se u subotu međusobno optuživali za namerno izazivanje incidenata sa brodovima Obalske straže u spornih vodama Južnog kineskog mora, što je najnoviji u seriji sličnih incidenata.

EPA-EFE/PHILIPPINE COAST GUARD

 

Sudar nadomak grebena Sabina bio je peti pomorski incident u poslednjih mesec dana u dugotrajnom rivalstvu oko vitalnog plovnog puta u Južnom Kineskom moru.

EU je u nedeljnom saopštenju osudila "opasne postupke kineskih brodova Obalske straže protiv zakonitih filipinskih pomorskih operacija".

U saopštenju EU se navodi da nedavni incidenti između kineskih i filipinskih brodova "ugrožavaju bezbednost života na moru i krše pravo na slobodu plovidbe i preleta na koje sve nacije imaju pravo u okviru međunarodnih propisa".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet