Fokus

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Izraelska vojska potencijalno pronašla tela nekoliko talaca u Pojasu Gaze

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

31/08/2024

-

09:20

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Izraelska vojska potencijalno pronašla tela nekoliko talaca u Pojasu Gaze
KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Izraelska vojska potencijalno pronašla tela nekoliko talaca u Pojasu Gaze - Copyright Tanjug/AP/European Union's Operation Aspides/Abdel Kareem Hana/Jehad Alshrafi

veličina teksta

Aa Aa

Izraelska vojska i palestinska militantna grupa Hamas pristali su na tri odvojene trodnevne pauze u borbama u različitim delovima Pojasa Gaze, kako bi se omogućilo vakcinisanje oko 640.000 dece protiv dečije paralize, rekao je juče Rik Piperkorn, visoki zvaničnik Svetske zdravstvene organizacije za region. On je napomenuo da će kampanja početi u centralnom Pojasu Gaze trodnevnom pauzom u borbama, nakon čega će uslediti još dve trodnevne pauze na jugu i severu enklave Piperkorn. U međuvremenu, izraelski borbeni avioni su po drugi put juče pogodili nekoliko raketnih bacača koje koristi Hezbolah u južnom Libanu, saopštio je IDF. Prethodno je izraelska vojska izvela vazdušni napad na Liban, a nakon što je pogođen jedan bacač, nekoliko raketa je lansirano u pravcu Izraela.

Ključni događaji:

  • IDF: Vojska izvela raketni napad na mete Hezbolaha na jugu Libana
  • SZO: Oko 1,2 miliona doza vakcina protiv dečije paralize isporučeno u Pojas Gaze
  • Haris: Mora se postići dogovor o prekidu vatre u Pojasu Gaze
  • Britanija duboko zabrinuta zbog vojne operacije Izraela na okupiranoj Zapadnoj obali

Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu

23.17 Sukob policije i demonstranata na protestu u Tel Avivu, najavljena nova okupljanja

Tokom večerašnjeg protesta u Tel Avivu, gde okupljeni pozivaju izraelsku vladu da sklopi dogovor o taocima sa Hamasom, došlo je do sukoba policije i demonstranata, od kojih je dvoje uhapšeno, a sestra jednog taoca je povređena. Sestra taoca je odvedena u bolnicu nakon što ju je udario policajac na konju, a njena majka je izjavila da izraelski premijer Benjamin Netanijahu ''ubija taoce'' time što odbija da sklopi dogovor sa Hamasom.

Demonstranti su takođe nakratko blokirali jedan auto-put, gde je došlo do verbalnog okršaja sa desničarskim aktivistima, a pojedini demonstranti su tvrdili da su desničari koristili biber-sprej protiv njih. Porodice talaca pozvale su na još veće proteste sutra, optuživši Netanijahua da je napustio taoce, prenosi Tajms of Izrael. "Netanijahu je napustio taoce. To je sada činjenica. Od sutra zemlja će drhtati. Pozivamo javnost da se pripremi. Država će stati", reklo je jedno udruženje porodica talaca.

23.04 Izraelska vojska potencijalno pronašla tela nekoliko talaca u Pojasu Gaze

Izraelska vojska saopštila je danas da je locirala nekoliko tela u Pojasu Gaze, a da se možda radi o taocima koje je oteo palestinski Hamas 7. oktobra. ''U ovoj fazi, snage još deluju na tom području i sprovode proces izvlačenja i identifikacije tela, koji će trajati nekoliko sati“, navodi IDF, prenosi Times of Israel.

Prema izraelskim podacima, tokom napada Hamasa oteta je 251 osoba, uključujući i nekoliko stranih državljana Izrael tvrdi da se 103 taoca još nalaze u Pojasu Gaze, uključujući četiri osobe koje su kidnapovane 2014. i 2015. godine, od kojih se smatra da su dve mrtve, piše BBC.

20.18 U Pojasu Gaze ubijena 61 osoba, uključujući troje u izraelskom napadu na bolnicu

U izraelskim napadima na Pojas Gaze danas je ubijena najmanje 61 osoba, uključujući i troje ljudi koji su ubijeni u napadu na bolnicu Al Ali u gradu Gaza, saopštile su palestinske vlasti. Vlasti su dodale da su tela najmanje 27 žrtava izraelskog napada na Kan Junis prevezena u obližnju bolnicu Naser, a Crveni polumesec je saopštio da je pronađeno osam tela nakon nedavnog povlačenja Izraelaca iz tog grada posle ofanzive. Izraelska vojska pokrenula je veliku operaciju na okupiranoj Zapadnoj obali, sa stotinama vojnika uz pomoć vojnih vozila, dok se nastavlja okupacija grada Dženin, gde su u izbegličkom kampu danas ubijena dva Palestinca, prenosi Al Jazeera.

17.20 Times of Israel: Otpočela kampanja masovne vakcinacije protiv dečje paralize u Gazi

Palestinski zdravstveni zvaničnici u Pojasu Gaze saopštili su danas da je u enklavi otpočela masovna vakcinacija dece protiv poliomijelitisa, nakon što je zabeležen prvi slučaj dečje paralize u poslednjih 25 godina, prenosi Times of Israel. Kako se navodi, lokalni zdravstveni zvaničnici zajedno sa Ujedinjenim nacijama i nevladinim organizacijama "danas počinju kampanju vakcinacije protiv poliomijelitisa u centralnom regionu" Pojasa Gaze. Al Jazeera je prenela da je vakcinisano desetak osoba u bolnici Naser, uoči zvanične kampanje imunizacije koja počinje sutra.

09.05 Izraelska vojska ubila dva Palestinca u odvojenim incidentima na Zapadnoj obali

Izraelska vojska saopštila je da je ubila dvojicu Palestinaca u odvojenim incidentima u jevrejskim naseljima Guš Ecion i Karmei Cur na okupiranoj Zapadnoj obali.

U saopštenju se navodi da se jedan od ubijenih Palestinaca "infiltrirao" u izraelsko naselje Karmei Cur, dok je drugi pucao na vojnike nakon što je njegovo vozilo eksplodiralo na benzinskoj stanici u Guš Ecionu, prenosi "Reuters".

Izraelska hitna služba saopštila je da su dva muškarca ranjena u pucnjavi u tim incidentima, ne navodeći njihov identitet.

Vojska je navela da je prerano da se zaključi da li su incidenti bili povezani.

Komandant vojnog krila Hamasa u gradu Dženin na okupiranoj Zapadnoj obali Visam Hazem poginuo je u petak ujutru zajedno sa još dvojicom operativaca u sukobima i napadima dronova, saopštili su Izraelske odbrambene snage (IDF), izraelska obaveštajna služba Šin Bet i policija.

Tanjug/AP Photo/Majdi Mohammed, File

 

08.30 SZO: Oko 1,2 miliona doza vakcina protiv dečije paralize isporučeno u Pojas Gaze

Oko 1,2 miliona doza vakcina protiv dečije paralize već je isporučeno u Pojas Gaze, izjavio je juče  predstavnik Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za okupirane palestinske teritorije Rik Peperkorn. Prema njegovim rečima, oko 400.000 dodatnih doza je na putu ka Pojasu Gaze, preneo je "Reuters".

08.20 IDF: Vojska izvela raketni napad na mete Hezbolaha na jugu Libana

Izraelski borbeni avioni su po drugi put juče pogodili nekoliko raketnih bacača koje koristi Hezbolah u južnom Libanu, saopštio je IDF. Kako se navodi, pogođeni bacači su se nalazili u pograničnim mestima Marimin i Jarun u Libanu, prenosi Times of Israel.

08.00 Haris: Mora se postići dogovor o prekidu vatre u Pojasu Gaze

Potpredsednica SAD i demokratski predsednički kandidat Kamala Haris izjavila je da se mora postići dogovor o prekidu vatre u Pojasu Gaze, istovremeno ističući pravo Izraela na odbranu, kao i da je palestinski narod pretrpeo isuviše žrtava i patnji u tom sukobu.

Komentari (0)

Svet