Fokus

Brazilski sudija naredio ukidanje društvene mreže X u toj zemlji nakon što je Mask odbio da imenuje pravnog zastupnika

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/08/2024

-

22:42

Brazilski sudija naredio ukidanje društvene mreže X u toj zemlji nakon što je Mask odbio da imenuje pravnog zastupnika
Brazilski sudija naredio ukidanje društvene mreže X u toj zemlji nakon što je Mask odbio da imenuje pravnog zastupnika - Copyright Tanjug/AP/Eraldo Peres

veličina teksta

Aa Aa

Sudija brazilskog Vrhovnog suda Aleksandar de Moraes je u petak naredio ukidanje društvene mreže Iks, Ilona Maska u Brazilu, nakon što je tehnološki milijarder odbio da u roku od 24 sata imenuje pravnog predstavnika u zemlji, prema kopiji odluke u koju je uvid imala agencija AP.

Pravna "borba" Moraesa i Maska traje mesecima, a ranije ovog meseca platforma X je saopštila da povlači svo preostalo osoblje u Brazilu "odmah", uz obrazloženje da je Moraes pretio pravnom zastupniku kompanije u zemlji hapšenjem. 

Međutim, Vrhovni sud te zemlje u sredu je obavestio platformu X o Moraesovoj naredbi.

"U slučaju nepoštovanja odluke, moglo bi doći do obustave aktivnosti društvene mreže u Brazilu", navodi se u saopštenju suda.

Kako i zbog čega je nastao sukob "moćnog" brazilskog sudije i milijardera, i da li bi Maskova platforma mogla da bude zabranjena u toj zemlji - detaljnije pogledajte u Kocki na početku teksta.

Lula: Mask mora da poštuje presude Vrhovnog suda

Euronews TV

Brazilski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva izjavio je danas da vlasnik platforme Iks Ilon Mask mora da poštuje presude Vrhovnog suda Brazila.

Platorfma Iks danas funkcioniše normalno u Brazilu, a iz rukovodstva te kompanije saopšteno je da očekuju da sudija Vrhovnog suda Aleksadre de Moares naredi da se onemogući rad aplikacije ''uskoro'', nakon što je istekao zakonski rok tokom kojeg je američka firma morala da imenuje pravnog zastupnika za Brazil, prenosi Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet