Fokus

Japanska vlada zabrinuta: Kinesko narušavanje našeg vazdušnog prostora je neprihvatljivo

Komentari

Autor: Tanjug

27/08/2024

-

11:21

Japanska vlada zabrinuta: Kinesko narušavanje našeg vazdušnog prostora je neprihvatljivo
Tanjug/AP/Kyodo News - Copyright Tanjug/AP/Kyodo News

veličina teksta

Aa Aa

Portparol japanske vlade Jošimasa Hajaši izjavio je da je narušavanje japanskog vazdušnog prostora od kineskog vojnog aviona potpuno neprihvatljivo.

"Narušavanje vazdušnog prostora nije samo ozbiljno kršenje suvereniteta Japana, već preti našoj bezbednosti", rekao je Hajaši  dan nakon što je Japan saopštio da je kineski vojni avion narušio japanski vazdušni prostor, a zvaničniku ambasade Kine u Tokiju  uručen protest povodom toga.
On je odbio da komentariše detalje diplomatskih razgovora Tokija i Pekinga.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova danas je saopštilo da relevantne službe u Kini još razjašnjavaju šta se dogodilo.

"Dve strane su zadržale komunikaciju kroz postojeće radne kanale", rekao je portparol ministarstva Lin Đijan na pres konferenciji.

On je istakao da Kina nema nameru da izvrši upad u vazdušni prostor bilo koje zemlje.Japan je u ponedeljak saopštio da je kineski izviđački avion Y-9 preletao oko dva minuta preko ostrva Dandžo u jugozapadnoj japanskoj prefekturi Nagasaki u Istočnom kineskom moru, što je bilo, kako je navedeno, prvo narušavanje japanskog vazdušnog prostora od strane kineske vojske.

Ističe se da su kao odgovor pripadnici japanskih vazduhoplovnih snaga ušli u borbene avione radi upozorenja kineskog aviona, prenela je agencija Kjodo.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet