Fokus

Prvi miting na otvorenom od pokušaja atentata u julu: Tramp govori iza neprobojnog stakla, pojačane mere bezbednosti

Komentari

Autor: BBC

21/08/2024

-

23:03

Prvi miting na otvorenom od pokušaja atentata u julu: Tramp govori iza neprobojnog stakla, pojačane mere bezbednosti
Prvi miting na otvorenom od pokušaja atentata u julu: Tramp govori iza neprobojnog stakla, pojačane mere bezbednosti - Copyright AP Photo/Julia Nikhinson

veličina teksta

Aa Aa

Bivši predsednik SAD Donald Tramp održao je prvi skup na otvorenom od pokušaja ubistva u Pensilvaniji 13. jula.

Tramp se na govornici  u Ešborou u Severnoj Kaliforniji pojavio iza neprobojnog stakla.

AP Photo/Julia Nikhinson

 

Republikanski predsednički kandidat je bio zaštićen staklenim zidom otpornim na metke, koji je bio postavljenim oko podijuma. U pitanju je bezbednosna mera kao odgovor na julski napad u kojem pogođen u uho, prenosi BBC.

AP Photo/Julia Nikhinson

 

Trampov nastup u Severnoj Karolini deo je kontra-kampanje tokom nedelje u kojoj se održava Demokratska nacionalna konvencija u Čikagu, navodi londonski dnevnik.

Na skupu ga je najavio njegov potpredsednik Džej Di Vens, koji je rekao da se Tramp odrekao života "svega što poželiš" da bi se kandidovao za predsednika.

"Nisu mogli da ga pobede na glasačkoj kutiji pa su pokušali da bankrotira. Nisu uspeli pa su pokušali opoziv. U tome nisu uspeli pa su pokušali da ga strpaju u zatvor. I čak su pokušali da ga ubiju... Donald Tramp i dalje stoji", rekao je Džej Di Vens.

AP Photo/Julia Nikhinson

 

Tramp je potom pozvao na binu kandidata za guvernera Severne Karoline Marka Robinsona, za koga je Tramp u prolazu rekao da je "smršao mnogo u poslednjih nekoliko meseci".

Tramp je više puta nazivao Kamalu Haris "drugaricom Kamalom" i ponovio svoju tvrdnju da je Harisova kandidatkinja ekstremne levice.

AP Photo/Julia Nikhinson

 

Kako se vidi na fotografijama sa lica mesta, Tramp je bio okružen agentima, dok je obezbeđenje miting posmatralo sa obiližnjeg krova.

AP Photo/Julia Nikhinson

 

Tramp je zamalo izbegao smrt u julu, kada mu je metak - koji je ispalio napadač - okrznuo uvo dok je govorio na mitingu u Pensilvaniji. U napadu je ubijen jedan učesnik mitinga, a dva su teško povređena.

Osumnjičenog napadača ubili su agenti Tajne službe koji su obezbeđivali bivšeg predsednika.

Pucnjava je probudila uspomene na turbulente političke periode, kao što su bile 1960-te kada je 1963. godine ubijen predsednik Džon F. Kenedi, a 1968. demokratski predsednički kandidat Robert F. Kenedi.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet