Fokus

Japanski premijer napušta funkciju u septembru, a dok se bude birala njegova zamena, on će biti u SAD

Komentari

Autor: Tanjug

17/08/2024

-

17:45

Japanski premijer napušta funkciju u septembru, a dok se bude birala njegova zamena, on će biti u SAD
Tanjug/AP/Kiyoshi Ota - Copyright Tanjug/AP/Kiyoshi Ota

veličina teksta

Aa Aa

Odlazeći japanski premijer Fumio Kišida razrađuje planove za posetu SAD krajem septembra i prisustva zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, kao i mogućeg sastanka sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom, preneli su danas japanski mediji.

Pozivajući se na više neimenovanih izvora u japanskoj vladi, japanski dnevnik Jomijuri navodi da bi Kišidina poseta mogla trajati nekoliko dana, počevši od 22. septembra, prenosi Rojters.

Japansko Ministarstvo spoljnih poslova je u odgovoru na zahtev Rojtersa da prokomentariše Kišidinu posetu SAD, saopštilo da "još ništa nije odlučeno".

Aktuelni japanski premijer Fumio Kišida je u sredu obelodanio da odustaje od trke za lidera vladajuće Liberalno-demokratske stranke (LDP), što znači da će se povući i sa mesta premijera kada se njegov mandat kao lidera stranke završi krajem septembra.

Dnevnik Jomijuri navodi da datum izbora za rukovodstvo LDP još uvek nije utvrđen, ali je moguće da se izbori održe već 20. septembra, što znači da bi Kišida verovatno bio u Njujorku na zasedanju Generalne skupštine UN dok japanski parlament, gde LDP ima većinu, bude birao njegovog naslednika za premijera.

Neki krugovi u japanskoj vladi smatraju da bi bilo najbolje ako naslednik premijera Kišide ne bude razvijao bliske veze sa Bajdenom koji u januaru napušta Belu kuću.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet