Fokus

Modifikovane smernice IAEA ne bi li se olakšalo uključivanje malih modularnih reaktora

Komentari

Autor: Nuklearna perspektiva, Fonet

16/08/2024

-

11:03

Modifikovane smernice IAEA ne bi li se olakšalo uključivanje malih modularnih reaktora
Modifikovane smernice IAEA ne bi li se olakšalo uključivanje malih modularnih reaktora - Copyright Tanjug/AP Photo/Heinz-Peter Bader

veličina teksta

Aa Aa

 Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) modifikovala je smernice za uključivanje nuklearne energije kako bi pokrile i buduće očekivano intenzivnije uključivanje malih i modularnih reaktora, piše danas portal Nuklearna perspektiva.

Modifikacija smernica IAEA uključila je skorašnja iskustva država u otvaranju novih postrojenja.  

Aneks smernica predviđa tri koraka u procesu uključivanja nuklearnih postrojenja u energetski miks, od kojih je u prvoj fazi neophodno da zemlja stekne sveobuhvatno razumevanje obaveza i zahteva koje treba ispuniti.

U toj ranoj fazi od vitalnog je značaja da vlada (i predlagač projekta, ako nije deo vlade) prepozna da uvođenje nuklearne energije zahteva dugoročne obaveze, kako na nacionalnom, tako i na međunarodnom planu. Za nuklearnu elektranu treba uzeti u obzir vremenski okvir od sto godina, pri čemu se obaveze odlaganja otpada produžuju znatno duže.

Drugi korak je izgradnja kapaciteta za otvaranje javnog poziva za potpisivanje ugovora, odnosno dostizanje potrebnog nivoa tehničke i institucionalne kompetencije. Ta faza uključuje i obezbeđivanje pravnog i regulatornog okvira, kao i uspostavljanje efikasnog nezavisnog regulatornog tela koje bi trebalo da se razvije do nivoa na kojem može da ispuni sva ovlašćenja i inspekcijske dužnosti.

Sledi izgradnja kapaciteta za operisanje nuklearnim postrojenjem.

Za zemlje koje koriste nadmetanje ta faza počinje licitacijom i naknadnim pregovorima o ugovoru za projektovanje, izgradnju i puštanje u rad nuklearnog postrojenja. U ostalim zemljama direktno se pregovora o ugovoru.

Prema smernicama IAEA, veliki deo posla na razvoju infrastrukture bi do tog koraka trebalo da bude završen. Najveći kapitalni izdaci su tokom te faze.

Posebna pažnja u modifikovanim smernicama IAEA posvećena je i budućem odnosu prema istrošenom nuklearnom gorivu – koje se u javnosti naziva i “nuklearni otpad”.

Između ostalog, u smernicama je navedeno da su mali i modularni reaktori kao jedna od tehnologija koje imaju benefite u određenim situacijama i kontekstima, ali i da se od reaktora velikog kapaciteta u budućnosti i dalje očekuje da obezbede gro energije dobijene iz fisionog materijala.

Komentari (0)

Svet