Fokus

Strah od iranskog napada na Izrael ne prestaje: SAD upozoravaju i kad bi to moglo da se dogodi

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Politico

15/08/2024

-

09:01

Strah od iranskog napada na Izrael ne prestaje: SAD upozoravaju i kad bi to moglo da se dogodi
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Sve je veći strah od potencijalnog iranskog napada na Izrael koji bi mogao da usledi uskoro kao deo odgovora za ubistvo šefa Hamasa Ismaila Hanijeha u Teheranu krajem prošlog meseca. Dok Zapad traži smirivanje tenzija u tom regionu, ni Izrael ni Iran ne pokazuju volju za izbegavanjem velikob sukoba. 

U zajedničkom saopštenju objavljenom u ponedeljak, lideri Sjedinjenih Država, Velike Britanije, Francuske, Nemačke i Italije izrazili su podršku Izraelu u slučaju agresije Irana na tu zemlju pozvavši Teheran "da odustane od stalnih pretnji vojnim napadom na Izrael", prenosi Politico.

Iran će "snositi odgovornost" za svaki udar protiv Izraela ''koji bi doveo do eskalacije napetosti u regionu'' i koji bi ugrozio mogućnosti o postizanju sporazuma o prekidu vatre i oslobađanju talaca iz Pojasa Gaze, poručeno je u zajedničkom saopštenju.

Međutim, Iran je u utorak odbacio pozive Zapada da odustane od napada.

"Takav zahtev nema političku logiku, protivi se principima i pravilima međunarodnog prava i predstavlja javnu i praktičnu podršku Izraelu", rekao je portparol ministarstva spoljnih poslova Naser Kanani, prenosi Rojters.

profimedia

Portparol ministarstva spoljnih poslova Irana Naser Kanani

U međuvremenu portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi rekao da bi iranski napad "mogao da se dogodi već ove nedelje", ali da je "teško utvrditi" kako bi taj  napad mogao izgledati.

"Moramo biti spremni za ono što bi moglo biti značajan niz napada, zbog čega smo, opet, samo u poslednjih nekoliko dana povećali naše snage i sposobnosti u regionu", rekao je Kirbi novinarima.

"Redak" razogovor

Tokom telefonskog razgovora, koji je u ovom slučaju prava retkost, britanski premijer Kir Starmer pozvao je iranskog predsednika Masuda Pezeškijana da njegova zemlja ne započinje napad na Izrael te da rat "nije u ničijem interesu". Starmer je upozorio Pezeškijana da postoji "ozbiljan rizik od pogrešne procene" i poručio Iranu da se "uzdrži od napada na Izrael".

S druge strane Pezeškijan je naglasio da Teheran smatra da je odmazda protiv napadača pravo i način da se odvrati potencijalna buduća agresija.

Iranska agencija Irna prenela je da je Pezeškijan rekao da je kazneni odgovor na agresora "pravo nacija i rešenje za zaustavljanje zločina i agresije", prenosi AP.

Tanjug/AP/Office of the Iranian Supreme Leader

 

Telefonski poziv dvojice lidera usledio je nakon što je izraelska vojska u ponedeljak uveče stavljena u stanje visoke pripravnosti zbog potencijalnog iranskog napada koji bi vrlo verovatno izazvao širi regionalni rat.

Za to vreme, nekoliko evropskih zemalja pozvalo je svoje građane da napuste Liban zbog straha da bi Hezbolah mogao da igra ključnu ulogu u odmazdi Teherana, a što bi posledično izazvalo ozbiljan odgovor Izraela.

Nove sankcije Iranu 

Američki Stejt department saopštio je da razmatra nove sankcije Iranu koje se tiču izvoza nafte, nakon što su krajem juna ove godine "kao odgovor na kontinuirane nuklearne eskalacije Teherana" uveli sankcije za tri entiteta, čiju je imovinu u vidu 11 plovila Vašington identifikovao i blokirao.

Uprkos pooštravanju sankcija upućenoj iranskoj privredi, izvoz sirove nafte iz te zemlje je u stalnom porastu. Prema podacima analitičke firme "Kpler", prodaja nafte porasla je za 30 odsto samo u poslednjem kvartalu, što je dovelo do petogodišnjeg maksimuma isporuke fosilnih goriva u toj zemlji.

U komentaru za Politico, portparol američkog Stejt departmenta branio je postojeća ograničenja navodeći da ona štete Iranu jer su posledice sankcija veoma skupe - plaćanje posrednika, pranje novca itd.          

profimedia

 

Stoga se procenjuje da iranski režim kao rezultat toga prima samo delić prihoda od prodaje nafte.

Međutim, američki zvaničnik dodaje da su "na stolu" novi napori za suzbijanje novčanih tokova Teherana i da "kako Iran nastavlja sa eskalacijom tenzija u regionu, SAD će raditi partnerima na daljim pritiscima na Iran i smanjenju njihovog izvoza nafte".

Balansiranje SAD pred izbore

Ranije ovog meseca, Rojters je pisao da Iran šalje naftu sve većem broju novih kupaca, uključujući one sa kojima ranije nije poslovao, poput Omana i Bangladeša. Posledično, sukob na Bliskom Istoku podstakao je rast cena nafte jer se trgovci plaše da bi rat koji se širi mogao uticati na snabdevanje u budućnosti.

Bela kuća se takođe suočila sa pozivima republikanaca i demokrata u Kongresu da pojača sankcije Iranu. 

Međutim, administracija predsednika Bajdena suočila se sa teškim balansiranjem u održavanju pritiska na Teheran, istovremeno osiguravajući da cene goriva ne skoče uoči predsedičkih izbora u novembru. 

AP Photo/Manu Brabo, File

 

Očekivanja da bi Iran mogao pokrenuti novi talas napada na Izrael porasla su nakon što je Ismail Hanije, politički šef palestinske militantne grupe Hamas, poginuo u eksploziji tokom posete Teheranu pre dve nedelje. Iran je optužio Izrael da je organizovao atentat i obećao "oštar i bolan odgovor".

Podsetimo i da je Iran u aprilu lansirao baraž od oko 300 raketa i dronova protiv Izraela kao odgovor na bombaški napad na njegov konzulat u Damasku u kojem je ubijen visoki iranski komandant. Većinu projektila presreo je izraelski sistem protivvazdušne odbrane "Gvozdena kupola", ali zapadni lideri su upozorili da je taj potez približio region sveopštem ratu između dve strane.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet