Evropa

Mahmud Abas u Moskvi: Rusija jedan od najdražih prijatelja palestinskog naroda

Komentari

Autor: Tanjug

13/08/2024

-

18:44

Mahmud Abas u Moskvi: Rusija jedan od najdražih prijatelja palestinskog naroda
Mahmud Abas u Moskvi: Rusija jedan od najdražih prijatelja palestinskog naroda - Copyright Tanjug/Alexey Maishev, Sputnik, Kremlin Pool

veličina teksta

Aa Aa

Ruski predsednik Vladimir Putin danas se u Moskvi sastao sa svojim palestinskim kolegom Mahmudom Abasom koji je ruskom predsedniku rekao da je Rusija "jedan od najdražih prijatelja palestinskog naroda".

"Verujemo u vas, verujemo vam i osećamo vašu podršku", rekao Abas ruskom predsedniku, prenosi "Reuters".

Palestinski lider i politički veteran 88-godišnji Abas, rekao je da Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija, telo u kojem je Rusija jedna od pet svetskih sila sa pravom veta, mora da deluje kako bi se "zaustavile akcije koje preduzima Izrael".

Abas je ocenio da UN nisu uspele u misiji stvaranja Palestine zbog pritiska SAD, ali je istakao da neće biti prihvaćeno prisilno iseljavanje Palestinaca sa okupiranih teritorija.

''Nećemo prihvatiti iseljavanje Palestinaca iz Pojasa Gaze, sa Zapadne obale i iz Jerusalima, kao što se dešavalo mnogo puta u 20. veku. Verujemo da ćemo uz vašu (rusku) podršku postići naše ciljeve'', rekao je Abas.

Rusija je pokušala da se predstavi kao mirovni posrednik na Bliskom Istoku i da za nagomilane probleme u tom regionu okrivi dugogodišnje neuspehe američke politike.

Ruski predsednik Putin je u razgovoru sa Abasom izrazio zabrinutost Rusije zbog velikih stradanja civilnog stanovništva u Pojasu Gaze i ponovio posvećenost Moskve miru i stvaranju nezavisne palestinske države.

Putin je potvrdio da je Rusija zabrinuta zbog humanitarne krize u Pojasu Gaze i dodao da je Moskva u Palestinu poslala 700 tona pomoći, prenela je ranije RIA Novosti.

''Vi i ja imamo zajednički stav, a to je da koreni ovog problema sežu daleko u prošlost i da su povezani sa ignorisanjem odluka koje su ranije donete na nivou međunarodnih organizacija, pre svega na nivou UN, u vezi sa formiranjem i stvaranjem nezavisne palestinske države", rekao je Putin na sastanku kojem su pored dvojice lidera prisustvovali i visoki ruski i palestinski zvaničnici, uključujući ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa