Fokus

Talibani proslavili treću godišnjicu povratka na vlast u Avganistanu

Komentari

Autor: Tanjug

14/08/2024

-

12:37

Talibani proslavili treću godišnjicu povratka na vlast u Avganistanu
Talibani proslavili treću godišnjicu povratka na vlast u Avganistanu - Copyright Tanjug AP/Ebrahim Noroozi

veličina teksta

Aa Aa

Talibani su danas proslavili treću godišnjicu povratka na vlast u Avganistanu u bivšoj američkoj vazdušnoj bazi Bagram.

Članovi talibanskog kabineta hvalili su dostignuća poput jačanja islamskog zakona i uspostavljanja vojnog sistema koji obezbeđuje "mir i sigurnost", preneo je AP.     

Govori su bili usmereni na međunarodnu publiku, uz pozive dijaspori da se vrati i Zapadu da komunicira i sarađuje sa vladarima zemlje.

"Islamski emirat je eliminisao unutrašnje razlike i proširio obim jedinstva i saradnje u zemlji", rekao je zamenik premijera Maulvi Abdul Kabir, koristeći termin koji talibani koriste za opisivanje svoje vlade.   

On je istakao da nikome neće biti dozvoljeno da se meša u unutrašnje stvari Avganistana i da avganistansko tlo neće biti korišćeno protiv bilo koje druge države. Parada u Bagramu je najveća parada od kada su talibani ponovo preuzeli kontrolu nad Avganistanom u avgustu 2021. godine.

U publici od oko 10.000 muškaraca bili su visoki talibanski zvaničnici kao što su vršilac dužnosti ministra odbrane Mula Jakub i vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova Sirajudin Hakani. 

Vrhovni vođa Hibatulah Akhundzada nije bio na paradi, a ženama je bilo zabranjeno da prisustvuju. Talibani su saopštili da su prisustvovale i strane diplomate, ali nisu precizirali ko od njih.

Komentari (0)

Svet